Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Hypoallergeen hondenvoer voor allergieën, aanbevolen door dierenartsen

Vanaf €4,95

Ons hypoallergeen hondenvoer op basis van insecteiwitten en plantaardige ingrediënten is vrij van dierlijke allergenen, tarwe en gerst. Het perfecte hondenvoer tegen allergie.

Hypoallergeen hondenvoer voor allergieën, aanbevolen door dierenartsen

Vanaf €4,95

Ons hypoallergeen hondenvoer op basis van insecteiwitten en plantaardige ingrediënten is vrij van dierlijke allergenen, tarwe en gerst. Het perfecte hondenvoer tegen allergie.

Hondenvoer Tegen Allergie, Boordevol Vitaminen & Smaak

Het anti allergie hondenvoer van Imby is gezond en evenwichtig. Het bevat alles wat je hond nodig heeft om zich elke dag goed te voelen en allergieën te laten verdwijnen.
Vorige
Volgende

Wat is hypoallergeen hondenvoer?

Hypoallergeen hondenvoer is gemaakt voor honden met een voedselallergie of een intolerantie. Het is geschikt voor honden met een gevoelige huid of een gevoelige maag en vermijdt frequente allergenen. Hierbij worden bepaalde eiwitbronnen het best vermeden, zoals kip, rund, lam, gerst en tarwe. Indien deze eiwitbronnen toch gebruikt worden in hypoallergeen hondenvoer, dan dienen de eiwitten gehydroliseerd te zijn. Tijdens hydrolisatie worden de eiwitten in kleinere stukjes opgeknipt waardoor het lichaam het allergeen meestal niet meer herkent. Een veiligere oplossing is om gekende allergenen volledig te vermijden en nieuwe eiwitbronnen te gebruiken, zoals insecteiwit of plantaardige proteinen. Deze nieuwe voedingsstoffen worden vaak niet herkend door het lichaam, waardoor de kans op een allergische reactie aanzienlijk kleiner wordt. Zo kan je viervoeter allergievrij door het leven en ontvangt hij toch de nodige voedingsstoffen.

Wat is het belang van hypoallergeen hondenvoer voor honden met voedselallergieën of -gevoeligheden?

Honden die last hebben van allergieën, hebben geen fijn leven. Ze hebben doorlopend last van lichamelijke klachten zoals jeuk, huidirritaties of een gevoelige maag. Ze zijn vaker ook iets meer humeurig en hebben minder energie. Het belang van hypoallergeen hondenvoer kan dan ook niet onderschat worden. Wanneer honden een anti-allergeen voer krijgen, beginnen de allergische klachten meestal na 3-4 weken te verbeteren. In het beste geval, zijn alle huidproblemen en darmklachten na een maand volledig verdwenen. Wat deze zoektocht moeilijk maakt, is dat de oorzaak van een allergie niet altijd duidelijk is vanaf de eerste dag. Hondenbaasjes zijn vaak maanden op zoek naar de juiste ingrediënten die allergie-vriendelijk zijn. Raadpleeg zo snel mogelijk je dierenarts voor deskundig advies wanneer je twijfelt.

Wat zijn de voedingsbehoeften van een hond ?

De voedingsbehoeften van een hond bestaan uit 6 essentiële voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en water. De correcte hoeveelheden voor elk van deze nutriënten is verschillend afhankelijk van levensfase en hondenras. Elk van deze componenten zijn echter wel noodzakelijk in het hondendieet om de opbouw en het herstel van weefsel te onderhouden, alsook biologische reacties op te wekken. FEDIAF en AAFCO (de Europese en Amerikaanse regulators voor dierenvoeding) hebben elk strenge voorschriften omtrent de minimum en maximum hoeveelheid voedingsstoffen voor elke hond.

Wat zijn voedselallergieën bij honden?

Wanneer allergieën bij honden veroorzaakt worden door bepaalde voedingsstoffen, spreekt men van een voedselallergie. Het lichaam van de hond zal in dit geval slecht reageren op bepaalde allergenen die in de voeding voorkomen. Allergenen zijn op hun beurt eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Voorbeelden van frequente allergenen bij honden zijn kip, rund, lam, tarwe of gerst. De eenvoudigste manier om een voedselallergie te vermijden, is om dieetvoeding te geven die vrij is van gekende allergenen.

Hoe weet ik en wat zijn de symptomen dat mijn hond een voedselallergie heeft?

Een voedselallergie uit zich bij de meeste honden in huidproblemen. Een geïrriteerde huid, gevoelige hot spots en kleine wondjes zijn frequente symtomen. Dit gaat bovendien gepaard met jeuk aan de poten, de oren of de oksels. Je hoeft niet te panikeren wanneer je hond zichzelf een keertje krabt. Wanneer de symptomen zich echter meerdere dagen na elkaar voordoen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Bezoek spoedig je dierenarts zodat je advies kan inwinnen van een expert. Ben je recent van voeding verandert en zie je deze symptomen verschijnen? In dat geval is het advies ook om even terug te keren naar het oude hondenvoer, zodat je eerst kan onderzoeken wat de huidproblemen veroorzaakt.

Meest voorkomende allergenen in hondenvoer

Kip

Kip is een dierlijk eiwit dat vaak gebruikt wordt in hondenvoer. Helaas is het ook het ingrediënt dat het vaakst in verband wordt gebracht met een allergie bij honden. De enige manier om toch kip te blijven voeden aan een allergische hond, is ervoor te zorgen dat de kippeneiwitten gehydroliseerd zijn. Hierbij worden de eiwitten in zulke kleine stukjes opgedeeld, dat het lichaam het kippenvlees niet meer zal herkennen als allergeen. De grootte van het opknippen speelt hierbij wel een cruciale rol om de voeding hypoallergeen te maken.

Rund

Ook rund is een voedingsstof dat vaak in verband wordt gebracht met een gevoelige huid of onstuimige maag bij honden. Het is een allergeen dat wordt vermeden in hypoallergeen hondenvoer, omdat het frequent allergische klachten opwekt. Ook hier kunnen gehydroliseerde eiwitten in hondenvoer wel een uitweg bieden.

Lam

Lam was een paar decennia geleden het favoriete eiwit in hypoallergene voeding. Aangezien dieetvoeding met lam de laatste jaren echter overdadig werd verwerkt in dierenvoeding, geeft het intussen ook risico’s op allergieën. Lamsvlees wordt intussen niet meer beschouwd als een anti-allergene voedingsstof en kan je best mijden voor honden met gevoeligheden.

Tarwe

Er wordt vaak geopperd dat graanvrij hondenvoer dé oplossing is voor allergische klachten bij honden, maar niets is minder waar. Dierlijke eiwitten zijn de grootste oorzaak van allergieën. Het is echter wel zo dat sommige granen ook een allergische reactie kunnen uitlokken. Bij twijfel is tarwe een graan dat je best kan vermijden. Het bevat namelijk ook een stevige dosis gluten, die een glutenallergie bij honden kunnen veroorzaken. Graanvrij hondenvoer biedt dus een veilige keuze, zolang er voldoende voedingsstoffen voorzien worden uit andere gezonde ingrediënten.

Zuivel

Zuivelproducten bevatten veel lactose, wat sowieso al moeilijk / niet te verteren is door de maag van je hond. In hypoallergene hondenbrokken is zuivel best te mijden. Bij een allergie voor lactose zal de hond voornamelijk uitwendige klachten vertonen zoals jeuk, niezen of huidirritaties. Een lactose intoleratie bij honden uit zich dan weer eerder inwendig, met symptomen zoals overgeven, diarree of een opgeblazen buik.

Eieren

Het zal je niet verbazen dat het immuunsysteem van veel honden niet goed reageert op eieren. Eieren dragen dezelfde allergenen als kippenvlees en wekken vaak lichamelijke klachten op. Allergische klachten kunnen zich uiten in niezen, opzwellingen in het gezicht, een gevoelige huid, moeilijkheden met ademen, hoesten of een verlaagd energieniveau.

Varkensvlees

Omdat varkensvlees vaak wordt gebruikt in hondenvoer, is het helaas ook een frequent allergeen voor honden. Het bevat bovendien een enorm hoog vetgehalte, wat het zeker niet geschikt maakt als dagelijkse eiwitbron. Meestal wordt varken vaker gebruikt als een ingrediënt in een hondensnack. Indien je hypoallergene hondensnacks zoekt, is het beter om varken als voedingsstof te vermijden. Honden met allergische klachten zullen vaak op de poten bijten, overdreven veel likken aan bepaalde lichaamsdelen of huidirritaties vertonen.

Vis

Niet veel honden zijn allergisch voor vis, hoewel het wel steeds frequenter voorvalt. De meest populaire vissoort in hondenbrokken is zalm, een voedingsstof met enorm veel omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze bevorderen een glanzende vacht en een gehydrateerde huid bij je hond. Indien je toch symptomen waarneemt zoals een gevoelige huid of een slechte spijsvertering, kan je best wel controleren of deze veroorzaakt worden door een visallergie bij honden.

Konjin

Elke voedingsstof met eiwitten kan een allergie veroorzaken, maar gelukkig is konijn toch eerder een uitzondering. Het is een relatief nieuw eiwit en kan prima verwerkt worden in hypoallergene hondenvoeding. Het heeft wel nog steeds een hogere allergische kans dan hondenvoer met insecten of plantaardige ingrediënten.

Maïs

Honden kunnen allergisch zijn aan maïs, maar dit is eerder een uitzondering. Veel meer honden hebben last van dierlijke eiwitten of tarwe bijvoorbeeld in vergelijking met maïs. Weet bovendien ook dat maïs glutenvrij is en bijgevolg geen glutenallergie bij honden kann veroorzaken. Dat is alvast een zorg minder! Maïs is een prima ingrediën voor allergie-vriendelijk hondenvoer, maar zoals met veel ingrediënten wordt het idealiter met mate gebruikt.

Welk hondenvoer is geschikt voor de allergieën van uw hond?

Indien je hond last heeft van voedselallergieën, is hypoallergeen hondenvoer de enige oplossing. Je kan hierbij kiezen tussen voeding met een nieuwe eiwitbron of hondenbrokken met gehydroliseerde eiwitten. Hier een kort overzicht van beide voedingstypes:

Hondenvoer met nieuwe eiwitbronnen is vaak hypoallergeen omdat het immuunsysteem niet in contact komt met frequente allergenen. Voorbeelden van deze eiwitbronnen zijn insecten, kangeroe of paard. De voorkeur wordt gegeven aan een beperkte ingrediëntenlijst, aangezien vele ingrediënten het kans op de aanwezigheid van allergenen vergroten.

Voeding voor honden met gehydroliseerde eiwitten kunnen wel traditionele eiwitbronnen bevatten zoals kip of lam. De eiwitten worden tijdens hydrolisatie in kleine stukjes opgeknipt, zodat het immuunsysteem van de hond de allergenen van kip of lam niet meer herkent. Het is wel belangrijk dat de eiwitten in voldoende kleine éénheden worden opgeknipt, anders bestaat er nog steeds een kans op allergie. De grootte van de eiwitten wordt uitgedrukt in “Dalton Units” en idealiter zijn de eiwitten kleiner of gelijk aan 5.000 “Dalton Units” om de grootste risico’s te elimineren.

Welke soorten Hypoallergeen Hondenvoer

The anti-allergy dog of Imby is well-balanced and healthy. It contains all the nutrients that your dog needs to live an active & happy life without the allergy complaints.

Nieuwe eiwitten

Het vermijden van gekende dierlijke allergenen zoals lam, kip en rund kan je huisdier van allergische klachten verlossen. Deze eiwitten kunnen vervangen worden door innovatieve of nieuwe eiwitten die even gezond zijn, maar een lagere kans op huidproblemen of gevoeligheden met zich meebrengen. Hondenvoer met insecteiwitten is daarbij snel aan populariteit aan het winnen. Insecten vormen een nieuwe eiwitbron in hondenvoer en slechts een beperkt aantal honden ervaren gezondheidsklachten wanneer ze dit type voeding eten. Insect-based hondenvoer wordt dan ook frequent door dierenartsen verkocht, aangezien het nutritioneel een gezond en anti-allergeen alternatief biedt.

Gehydroliseerde eiwitten

Hondenbrokken met gehydroliseerde eiwitten maken meestal gebruik van traditionele eiwitten zoals kip of zalm. Tijdens het hydrolisatie proces worden de eiwitten van deze voedingstoffen opgeknipt in kleinere deeltjes. Het doel hiervan is om de allergenen zo fijn op te knippen, dat het immuunsysteem van de hond de allergenen niet meer herkent. Het dient wel gezegd te worden dat honden met ernstige allergische klachten, ook nog steeds kunnen reageren op gehydroliseerde eiwitten. De grootte van het opknippen speelt namelijk ook een rol. Hoe fijner de allergenen worden opgedeeld, hoe lager de kans dat het immuunsysteem van je hond een allergische reactie zal opstarten.

Graanvrij

Graanvrij hondenvoer kan aangewezen zijn voor dieren met gevoeligheden voor tarwe, gerst, rogge, spelt, mais, haver of rijst. Hoewel een allergie voor granen bij honden minder frequent voorkomt dan een allergie voor dierlijke eiwitten, is de kans toch nog steeds reëel. Graanvrij hondenvoer kan in de plaats zoete aardappels, groene erwten, soja bonen, fava bonen of quinoa bevatten. Deze voedingsstoffen maken het hondenvoer allergievriendelijk en tegelijkertijd rijk aan vezels en voedingsstoffen.

Vrij van dierlijke eiwitten

Hondenvoer zonder dierlijke eiwitten is vaak een goede oplossing voor honden met allergieën. De dierlijke eiwitten kunnen vervangen worden door plantaardige voedingsstoffen, waardoor de kans op een overgevoeligheid drastisch verminderd. Idealiter kies je ook voor een voeding die vrij is van bepaalde granen, zoals tarwe, gerst of soja. De overgebleven voedingsstoffen zijn dan allergievrij en leiden tot een drastische reductie in de kans op allergische kwalen.

Natuurlijke ingrediënten

Natuurlijke ingrediënten in hondenvoer bevatten een hoge dosis eiwitten en vezels. Ze zijn vrij van kunstmatige toevoegingen, wat de voeding goed verteerbaar maakt. Daarnaast maakt het geen gebruik van overtollige “vullers”, wat de kans op darmklachten en overgewicht reduceert. Vullers zijn goedkope ingrediënten van lage kwaliteit, die gebruikt worden om de kostprijs van hondenvoer te drukken. Het kan geen kwaad wanneer er gerst, tarwe of rijst in de voeding verwerkt zit, maar recepturen waarin granen meer dan 25% van de samenstelling vertegenwoordigen, kan je beter vermijden. Teveel granen zorgen voor een ongedifferentieerd hondendieet, wat een tekort aan voedingsstoffen kan veroorzaken en vervelend kan zijn voor honden met een gevoelige maag.

Welke rol spelen voedingsstoffen in het verminderen van allergieën bij honden?

Wanneer je het vermoeden hebt dat je hond overgevoeligheden heeft aan bepaalde voedingsstoffen, is het aangeraden om een voeding te kiezen met een beperkt aantal ingrediënten. Dit laat je namelijk toe om via een eliminatiedieet snel uit te maken aan welke ingrediënten je hond allergisch is. Zodra de voedingsstoffen met allergenen voor je hond bekend zijn, is het een stuk eenvoudiger om de juiste hypoallergene hondenbrokken te kiezen. Vanzelfsprekend dien je deze voedingsstoffen dan ook te vermijden in hypoallergene hondensnacks of tussendoortjes.

Wat zijn de ingrediënten in hypoallergeen hondenvoer (van Imby Petfood)

Bij Imby Pet Food worden 2 verschillende types hypoallergeen hondenvoer gemaakt. In beide gevallen proberen we gebruik te maken van nieuwe eiwitbronnen en frequente allergenen te vermijden. De hypoallergene voeding van Imby wordt in België en Nederland door meer dan 150 dierenartsen verkocht als remedie tegen huidirritaties, darmklachten of jeuk symptomen bij honden.

Ons hondenvoer met insecten is hypoallergeen omdat insecten een nieuwe eiwitbron vertegenwoordigen. Minder dan 2% van alle honden vertoont een allergische reactie op insecteiwit, wat in schril contrast staat met de hoge percentages die geassocieerd worden met dierlijke eiwitten. Daarnaast bevat de receptuur voedingsstoffen zoals zoete aardappel, groene erwten, naakte haver en witte rijst. De hondenbrokken zijn vrij van gerst, tarwe of soja. Deze hypoallergene voeding is beschikbaar in verschillende brokgroottes en voor alle rassen en levensfases.

Het vegan hondenvoer van Imby is volledig vrij van dierlijke eiwitten. Dit antiallergeen hondenvoer bevat enkel plantaardige ingrediënten zoals groene erwten, zoete aardappel, witte rijst, blauwe bessen en broccoli. Ook deze hondenvoeding is allergievriendelijk en bevat geen gerst, tarwe of soja. Het zijn natuurlijke hondenbrokken die ook veilig zijn voor honden die last hebben van een glutenallergie.

Vorige
Volgende

Imby vs traditionele voeding

Hypoallergeen hondenvoer bevat soms zelfs méér voedingsstoffen dan traditioneel hondenvoer en heeft bovendien als voordeel dat het geen allergenen bevat. Het is dus geschikt voor honden mét en zonder allergische verschijnselen.
  • Geen kip, rund of lam allergenen
  • Geen tarwe of gerst
  • Belgisch product

vs

Traditionele hondensnacks

  • Groot risico op allergieën
  • Niet vrij van tarwe of gerst
  • Productie in buitenland

Ervaringen met Hypoallergeen Hondenvoer

Feedback van trouwe Imby gebruikers

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk dat het hondenvoer voldoende voedingsstoffen bevat. Een hond heeft namelijk nood aan eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen, vitaminen en water. Indien je hond last heeft van allergische klachten zoals jeuk, irritaties op de huid of onstuimige darmen, dan let je best ook op allergenen in het hondenvoer. Frequente allergenen zijn kip, lam, rund, zuivelproducten en tarwe.

Omschakelen op nieuw hondenvoer doe je niet in één keer. Het is belangrijk om de spijsvertering van je hond te laten wennen aan de nieuwe voedingsstoffen. Meestal is de aanbeveling om een periode van 10 dagen te nemen om de omschakling te maken. Je begint met 10% van het nieuwe hondenvoer en mengt dit met 90% van de oude voeding op dag 1. Elke dag kan je vervolgens met 10% verhogen, zolang je hond dit goed verdraagt. Na 10 dagen heb je zo de volledige overstap naar nieuw voer gemaakt.

Er bestaan verschillende oorzaken van allergieën bij honden. Naast een voedselallergie, kunnen honden ook last hebben van een vlooienallergie of omgevingsallergie. In elk van deze gevallen is het aangeraden om je dierenarts te bezoeken om de oorzaak van allergische klachten uit te klaren. Ook een droge jeukende huid kan verschillende oorzaken hebben. Het Imby Skin Health supplement kan helpen om een droge huid en ontstekingen te voorkomen. Het bevat omega 3 vetzuren die afkomstig zijn van algenolie, naast co-enzyme Q10, hyaluronzuur en zinc. Het helpt de huid te hydrateren en helpt wondjes sneller te genezen.

Een voedselallergie bij honden wordt veroorzaakt door allergenen in voedingsstoffen die een reactie uitlokken van het immuunsysteem. Het lichaam zal antistoffen aanmaken tegen de allergenen en deze antistoffen zijn de aanleiding voor vervelende allergische klachten. Een voedselintolerantie ontstaat wanneer een hond bepaalde voedingsstoffen niet kan verteren. De symptomen van een voedselallergie versus een voedselintolerantie zijn zeer gelijkaardig. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een allergie van een intolerantie te onderscheiden. 

Bij een voedselintolerantie kan de spijsvertering van je hond een aantal eiwitten niet verteren. De symptomen zijn zeer gelijkaardig aan een voedselallergie. Bij een intolerantie kan het echter uren of dagen duren alvorens de eerste symptomen waarneembaar worden. Dit is anders bij een allergie, waar de symptomen onmiddellijk zichtbaar zijn na het consumeren van het allergeen. Een overzicht van frequente symptomen:

  • Jeuk die zich vooral situeert aan de poten, oren en oksels
  • Huidirritaties die herkenbaar zijn aan rode plekken, kale plekken of open wondjes
  • Darmklachten die zich uitten in inconsistente stoelgang, buikpijn of een lager activiteitsniveau
  • Ademhalingsproblemen, niezen of hoesten

Het verschil tussen beide voedingstypes ligt voor de hand. Droogvoer komt meestal in de vorm van hondenbrokken en bevat een vochtigheidsgraad die schommelt rond de 10%. Natvoer daarentegen bevat een vochtigheidsgraad rond de 80% en bevat dus ook een lager percentage eiwitten, vetten, mineralen en koolhydraten voor hetzelfde gewicht. Een hond dient dus een grotere hoeveelheid natvoer te consumeren om hetzelfde aantal voedingsstoffen te absorberen. Om eventjes te vergelijken: een hond van 20KG dient dagelijks al snel bijna 1000g natvoer te eten, terwijl er voor een gelijkaardige droogvoer variant iets minder dan 250g nodig zou zijn. Meestal is droogvoer een stuk kostefficiënter dan droogvoer. Droge voeding voor honden helpt bovendien ook om tandplak te verwijderen en een sterk gebit te behouden. Natte voeding voor honden heeft dan weer als voordeel dat het gemakkelijk te kauwen valt. Zowel natvoer als droogvoer kunnen overigens hypoallergeen zijn. Dezelfde principes blijven hier geldig: je dient frequente allergenen te vermijden om allergische reacties bij honden te voorkomen.

Om de kwaliteit van hondenvoer te controleren, dien je de samenstelling te raadplegen. Deze is verplicht terug te vinden op de verpakking. Elk hondenvoer merk in Europa dient minstens te voldoen aan de voedingsrichtlijnen van de regulator FEDIAF. Het is daarnaast ook belangrijk dat je de meeste ingrediënten op de verpakking kan herkennen. Wanneer er onbekende voedingsstoffen in hondenvoer zitten, raadpleeg je best de dierenarts of de winkelier voor goed advies. 

Het is zeker aanbevolen om de hondenvoer te selecten op basis van hondenras en leeftijd. Verschillende hondenrassen hebben namelijk andere voedingsbehoeften en hetzelfde geldt ook voor honden van verschillende leeftijden. Naast de voedingsbehoefte is ook de brokgrootte van belang, zodat je hond de voeding deftig kan kauwen, wat een goede vertering vergemakkelijkt. De meeste hondenvoermerken hebben duidelijke richtlijnen over welke voedingsvariant het best aansluit bij de noden van je hond.

Wanneer je hond symptomen vertoont van een voedselallergie of voedselintolerantie, is het aangewezen om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Indien allergieën of gevoeligheden voor bepaalde voedingsstoffen worden vastgesteld, wordt er waarschijnlijk hypoallergeen hondenvoer aanbevolen door de dierenarts. Wanneer je overschakelt op hypoallergene hondenbrokken, is het belangrijk om tussendoortjes en andere snacks te vermijden. Een kleine hoeveelheid allergenen, kan namelijk snel voor ernstige allergische klachten zorgen. Wanneer je dus een hypoallergeen hondenvoer test, is het belangrijk om alle andere voedingsbronnen te pauzeren. Zo kan je na een 6-tal weken een duidelijke conclusie trekken of je hond goed reageert op het hypoallergene dieet.

Graanvrij hondenvoer is enkel een betere keuze indien je hond allergisch is aan bepaalde granen. Zoals we eerder op deze pagina besproken, zijn dierlijke eiwitten echter veel vaker de boosdoener van allergische klachten bij honden. Daarnaast willen we er wel op wijzen dat granen idealiter niet het hoofdingrediënt van het hondenvoer uitmaken. Granen kunnen zeker een nuttige rol spelen in een gebalanceerd hondendieet en leveren koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Het is echter niet de bedoeling dat ze de helft van de voedingsreceptuur voor hun rekening nemen.

Elk hondenvoer heeft een eigen voedingstabel. Een voedingstabel voor honden beschrijft exact hoeveel voeding je hond nodig heeft, op basis van leeftijd en gewicht. Je vindt deze meestal op de zijkant van de verpakking. Wees ervan bewust dat voedingshoeveelheden voor honden kunnen veranderen door de jaren heen. Naast leeftijd en gewicht kan ook het activiteitsniveau een rol spelen om de juiste hoeveelheid voeding te bepalen. Zo gaat een heel actieve hond een hogere voedingsnood hebben dan een schoothondje.

Het is belangrijk om te weten waar je hond precies allergisch voor is. Anti-allergeen hondenvoer kan werken voor één hond en niet voor de andere. Vaak zal het een tijdje duren vooraleer je alle allergenen van je hond hebt opgespoord. Je kan de dierenarts ook vragen om een bloedtest af te nemen. Hierdoor is het vaak reeds mogelijk om de belangrijkste allergenen op te lijsten. Het is dan uitermate belangrijk om deze voedingsstoffen volledig te vermijden in het dieet van je hond.

Rijst wordt vaak gebruikt in hypoallergene hondenvoeding, omdat het een lage kans geeft op allergieën. Rijst is een goede bron van verteerbare koolhydraten die je hond energie geven. Gekookte rijst is een goede toevoeging in een gebalanceerd dieet voor je hond.

Ontvang 20% korting op je eerste bestelling!

Gebruik code CHANGE20 en ontvang 20% korting.

Plantaardig Hondenvoer

De plantaardige hondenvoeding is volledig vrij van dierlijke ingrediënten, tarwe en gerst en past bijgevolg ook prima in de categorie van hypoallergeen hondenvoer. Honden zijn de voorbije eeuwen geëvolueerd tot omni-voren en kunnen perfect overweg met een plantaardig dieet. Dankzij een breed gamma aan natuurlijke ingrediënten, bevat de receptuur alle noodzakelijke aminozuren en voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Deze hondenvoeding tegen allergieën is gemaakt op basis van zoete aardappel, pompoen, blauwe bessen, veenbessen, spinazie, olijfolie en andere plantaardige ingrediënten. Het heeft een lage kans op een allergische reactie en is een ideale hypoallergene hondenvoeding voor honden die dierenwelzijn en de klimaatopwarming hoog in het vaandel dragen.

Dierenartsen over Hypoallergeen hondenvoer

Diereartsen zijn positief over de eigenschappen van hypoallergeen hondenvoer op basis van insecteiwitten en zien vele voordelen. Het eerste voordeel is dat insecten een nieuwe eiwitbron zijn waar er momenteel geen allergieën aan gelinkt worden. De proteïnen moeten dus ook niet gehydroliseerd (lees: in stukjes geknipt) worden om allergieën te voorkomen, waardoor insecteiwitten onbewerkt blijven en hun volle kwaliteit bewaren. Een tweede voordeel is het nutritionele aspect. Insecten bevatten 3 keer meer eiwitten dan een verse kipfilet, behelzen alle 10 essentiële aminozuren die een hond nodig heeft in overvloed en zitten boordevol vetzuren, vitaminen en mineralen. Deze aspecten maken insecten een perfect alternatief voor vlees of vis. Tot slot is het gebruik van insecten in hypoallergene hondenvoeding veel duurzamer en diervriendelijker dan vleesproductie. 20% van de wereldwijde vleesproductie wordt geconsumeerd door onze huisdieren en vlees en dit heeft een enorme negatieve impact op ons klimaat met name de uitstoot van broeikasgassen, het waterverbruik, het landgebruik en een vermindering van biodiversiteit. Insecten daarentegen worden gekweekt op overbodige reststromen van de humane consumptie en dankzij hun korte levenscyclus zijn ze hyper-efficiënt in het produceren van eiwitten. Daarnaast is ook plantaardig hondenvoer aan een sterke opmarks bezig binnen het dierenartsnetwerken. Dankzij zorgvuldig samengestelde recepturen, wordt ook plantaardige voeding als compleet beschoud en is het bovendien een zeer goed hondenvoer om een allergie bij je hond te vermijden.

Insect based & Hypoallergene hondenvoeding

De Imby hondenvoeding op basis van insecten bevat slechts 1 unieke eiwitbron, namelijk insecteneiwit. Deze receptuur wordt daarnaast aangevuld met rijke ingrediënten zoals zoete aardappel, broccoli, blauwe bessen, spinazie en andere superfoods. Er is een ander hypoallergeen hondenvoer beschikbaar voor elke leeftijdsgroep en hondenras. Aangezien minder dan 2% van alle honden een allergische reactie vertonen op insecteneiwit, is dit een zeer goed alternatief voor dieren die op zoek naar naar een anti allergie hondenvoer. Bovendien is insectenpoeder 3 keer rijker in eiwitten dan een verse kipfilet, wat het een zeer gezonde voedingsbron maakt. De voeding is compleet en dient niet aangevuld te worden met andere voedingssupplementen. Het is geschikt voor honden voor alle rassen, inclusief degene die niet kampen met een allergie.

Hypoallergeen hondenvoer zonder gluten

Honden kunnen, net zoals mensen, ook te kampen hebben met een glutenallergie (ook wel eens coeliakie genoemd) of een glutenovergevoeligheid. Maar wat zijn gluten precies? Gluten zijn eiwitten die vaak in bepaalde granen voorkomen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Er is echter een onderscheid binnen deze soorten gluten: je hebt glutenines en gliadines. Het zijn de gliadines die aanleiding geven tot de problemen die gelinkt zijn aan een glutenallergie/-intolerantie. Er zijn dan ook granen met weinig van deze gliadines die wel kunnen gegeten worden door honden met een glutenallergie zoals bijvoorbeeld rijst en maïs. Hoe herken je dan een glutenallergie bij je hond? De symptomen die voorkomen bij dit type allergie zijn uiteraard voor elk dier verschillend maar de meest voorkomende klachten zijn jeuk en darmklachten. Wanneer een glutenallergische hond gluten opneemt, geraakt de dunne darm beschadigd en die is verantwoordelijk is voor de opname van voedingsstoffen. De weerstand zal dus afnemen aangezien er geen genoeg voedingsstoffen kunnen opgenomen worden en je hond zal ziek worden. Het is dus best om hierop te anticiperen en van in begin een anti allergie hondenvoer te geven, zoals de insect-based en plant-based hondenvoeding van Imby. Bepaalde hondenrassen hebben meer last van glutenovergeveligheid dan andere, de Ierse Setter bijvoorbeeld. Als je vermoedt dat je hond een glutenallergie heeft, bezoek dan zeker een dierenarts.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.