Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Hoe kan ik omschakelen naar hypoallergeen hondenvoer?

Een omschakeling naar nieuwe voeding kan gepaard gaan met winderigheid, braken en diarree. Let op deze symptomen en grijp tijdig in.

Hypoallergeen hondenvoer omschakelen

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Je hebt gekozen om de switch te maken naar hypoallergeen hondenvoer, maar wat nu? Hoe bereid je jouw hond voor en wat kan je verwachten van de voeding? Belangrijk om te weten is dat de meeste honden (kleine) bijwerkingen ervaren wanneer zij van hondenvoer veranderen. Het is namelijk niet meer dan een reactie van het immuunsysteem op een nieuwe samenstelling van voeding. Bij hypoallergeen hondenvoer zijn de verschijnselen dikwijls kleinschaliger dan bij normaal hondenvoer. De mogelijke symptomen zijn hier gewoonlijk gerelateerd aan de ontlasting en de vertering zoals een moeizame ontlasting, winderigheid, braken en diarree. Een omschakeling naar hypoallergene hondenbrokken dient bijgevolg heel geleidelijk aan te gebeuren, zodat de kans op nevenwerkingen beperkt blijft.

Welke bijwerkingen zijn er mogelijk bij het geven van hypoallergeen hondenvoer?

Ongeveer 10% van alle honden heeft last van een allergie. Door je hond een hypoallergeen dieet te laten volgen, minimaliseer je deze allergische reacties. Een overschakeling naar hypoallergeen en natuurlijk hondenvoer verloopt meestal niet zonder bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen voorkomen in de vorm van  moeizame ontlasting, winderigheid, braken, en diarree. De mate en de intensiteit waarmee deze symptomen voorkomen zijn bij hypoallergeen hondenvoer aanzienlijk minder sterk dan bij gewoon hondenvoer. Dit komt doordat de ingrediënten een ontstekingsremmene functie hebben. Ingrediënten zoals zoete aardappel, linzen, en erwten werken bijwerkingen tegen en zorgen voor een vlotte overgang naar nieuw hondenvoer.

Hoe kan ik best overschakelen op hypoallergeen hondenvoer?

De beste manier om over te schakelen naar hypoallergee hondenvoer is een graduele overgang. Geen enkele hond reageert goed als je het oude hondenvoer in één keer vervangt. Je moet altijd werken met een overgangsperiode van minstens 1 week. De beste techniek om dat te doen is door een mengeling van het oude en het nieuwe hondenvoer, die er als volgt zal uitzien:

  • op dag 1 & 2 geef je 25% nieuw hondenvoer en 75% oud hondenvoer
  • op dag 3 & 4 geef je 50% van de nieuwe voeding en 50% van het oude dieet
  • op dag 5 geef je 75% nieuw dieet en 25% oud dieet
  • op dag 7 geef je 100% nieuw dieet
 

Maar hoe weet je nu of je hond goed reageert op het hypoallergeen hondenvoer. Daarvoor is het belangrijk om te kijken naar de reactie van de hond tijdens en na elke maaltijd. Een duidelijke parameter om dit na te gaan is de stoelgang van je hond. Deze kan je meten aan de hand van de Fecal Scoring Chart:

  • Een score van 3-4 duidt op een goede reactie van je hond
  • Een score lager dan 3-4 wijst op dehydratatie en constipatie
  • Een score hoger dan 3-4 wijst op spijsverteringsklachten
 

Voor symptomen als verandering van kleur en consistentie in de stoelgang, raden we aan niet meteen te panikeren. Dit kan een eenmalige of tweemalige reactie zijn. Als dit voorvalt, is het een goed idee om de overgangsperiode te verlengen en de dagen wat meer te spreiden. Als dit echter blijft aanhouden, raden we aan om de dierenarts te contacteren. De beste merken hypoallergeen hondenvoer kan je via deze link raadplegen.

Kan mijn hond last krijgen van diarree door hypoallergeen hondenvoer?

Het is mogelijk dat je hond tekenen vertoont van diarree na het eten van hypoallergeen hondenvoer, maar dit komt vrij weinig voor. Bij verandering van dieet ervaren de meeste honden problemen met hun stoelgang. Dit ligt niet meteen aan de samenstelling van de ingrediënten, maar is vaak een natuurlijke reactie van het verteringssysteem op nieuw voer.  Juist doordat de voeding verschillende en voor de hond nieuwe ingrediënten bevat, zal je huisdier onverwacht reageren. Dit is echter niet meteen een reden tot paniek.

Is er een link tussen braken en hypoallergene hondenbrokken?

Bij het overschakelen naar hypoallergeen hondenvoer, is één van de mogelijke bijwerkingen braken. Als je hond braakt, betekent dit gewoonlijk dat hij niet goed reageert op één van de ingrediënten in het voer. Het is niet direct een teken dat je hond de hypoallergene hondenvoeding niet lust of niet kan verdragen. Het is kenmerkend aan de overgangsfase waarbij de hond begint te wennen aan de nieuwe samenstelling. Na de overgangsfase komt het minder voor dat je hond zal braken. Hypoallergeen hondenvoer verhindert namelijk dat de hond ongemak ervaart aan de (spijs)vertering en de maag. Gebeurt dit toch, dan is een bezoek aan de dierenarts de volgende stap.

Kan hypoallergeen hondenvoer leiden tot winderigheid bij honden?

Winderigheid bij honden is een veelvoorkomend symptoom. Hier kunnen meerdere oorzaken aan de oorsprong liggen. In de meerderheid van de gevallen is de winderigheid van je viervoeter verbonden aan het soort hondenvoer dat hij krijgt. Hondenvoer dat niet hypoallergeen is, zal voor je hond leiden tot maag-en darmklachten. Hypoallergeen hondenvoer aanbevolen door dierenartsen, daarentegen, is speciaal ontwikkeld met een lage hoeveelheid aan allergenen voor honden met gevoelige darmen. Dit zorgt voor een vermindering van negatieve reacties in de darmen.

Helpt hypoallergeen hondenvoer bij een verminderde eetlust?

Een verminderde eetlust kan uiteenlopende oorzaken hebben.Vaak wordt dit gelinkt aan een voedingsfout zoals:

  • De smaak van het eten
  • Een te snelle overgang waardoor de hond kampt met spijsverteringsproblemen
  • Een slechte reactie op bepaalde ingrediënten in de voeding
 

Dit is vermijdbaar wanneer hondenvoer hypoallergeen gemaakt wordt. Dit brengt de eetlust van de hond terug naar het gewoonlijk niveau. Hoe gebeurt dit precies? Dankzij de natuurlijke origine en de functie van de voedingsingrediënten, zal de vertering en de eetlust zonder problemen verlopen. De kans is namelijk groot dat de ingrediënten uit het vorige hondenvoer (zoals additieven of dierlijke eiwitten) problematisch waren voor de eetlust van de hond. 

Wat zijn de voordelen van een langzame overgang naar hypoallergeen hondenvoer?

Bij een langzame overgang naar hypoallergeen hondenvoer zullen de bijwerkingen minimaal zijn. Daarom is het belangrijk om het nieuwe voer langzaam te geven en niet in één keer. Dit geeft de hond tijd om gewend te raken aan de nieuwe samenstelling en zal deze een minder intensieve reactie oproepen van de darmen en de vertering. Bij een gradueel verloop doelen we op een overgangsperiode van meer dan 1 week.

Heeft hypoallergeen hondenvoer zonder dierlijke eiwitten voldoende voedingswaarde?

Over hypoallergene hondenbrokken wordt weleens gespeculeerd dat dit voedingswaarden mist. Niets is minder waar: hypoallergene hondenvoeding bevat al de voedingswaarde die je hond nodig heeft ondanks het feit dat het geen dierlijke eiwitten bevat. Daarnaast is het voer interessant voor je hond omdat de ingrediënten het immuunsysteem versterken en de gezondheid bevorderen. In vergelijking met hondenvoer op dierlijke basis loopt je hond met hypoallergeen hondenvoer geen risico op allergieën en infecties.

Wanneer zal hypoallergeen hondenvoer door dierenartsen aanbevolen worden?

Hypoallergeen hondenvoer wordt al aanbevolen door gerenommeerde dierenartsen. Zo beaamt Piet Hellemans, dierenarts en veterinair consultant uit Amsterdam, dat hypoallergeen hondenvoer een ideale oplossing is voor honden met een voedselallergie. De samenstelling van insecteiwitten en plantaardige ingrediënten is volgens hem dé manier bij uitstek om je viervoeter van kwalitatief hondenvoer te voorzien. Hellemans is slechts één voorbeeld, tal van andere dierenartsen volgen zijn mening en stellen dat insect-based hondenvoer de toekomst zal zijn. Ben je benieuwd, dan kan je dit zelf ondervinden aan de hand van een proefpakket, speciaal ontworpen om je viervoeter kennis te laten maken met hypoallergeen en plantaardig hondenvoer. 

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

ALSO INTERESTED IN

Algemeen

Australian Silky Terrier
Ontdek de charmes van de Australian Silky Terrier: een slim, energiek hondenras met tips voor vachtverzorging en een ideaal gezelschapsdier.

Algemeen

Azawakh
Ontdek de edele Azawakh – een uniek hondenras met een nobel karakter en specifieke verzorgingsbehoeften. Leer over hun temperament en eigenschappen.

Algemeen

Australian Stumpy Tail Cattle Dog
Ontdek de levendige wereld van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog: hun unieke karakter, verzorging en wat hen zo bijzonder maakt.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.