Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Hypoallergeen hondenvoer: de beste opties op de markt

Wat zijn de kenmerken van een goed hypoallergeen hondenvoer en waar moet je op letten wanneer je hond allergische klachten heeft?

Hypoallergeen hondenvoer

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Er zijn veel merken die hypoallergeen hondenvoer aanbieden. De term “hypoallergeen” wordt bovendien door sommige merken misbruikt, aangezien hun voeding niet altijd aan de criteria voldoet. Hieronder staan we stil bij de kenmerken van een goede hypoallergene hondenvoeding en bekijken we hoe je het beste hypoallergeen hondenvoer kan uitkiezen. Indien je meer informatie wenst omtrent de oorzaken en symptomen van allergieën, dan kan je onze complete gids over hypoallergeen hondenvoer raadplegen.

Wat zijn de criteria voor het kiezen van het beste hypoallergeen hondenvoer op de markt?

De keuze criteria voor hypoallergeen hondenvoer te kiezen, zijn enorm belangrijk wanneer je hond last heeft van voedselallergieën of voedselintoleranties. Hieronder bekijken we een aantal criteria die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken:

  • Vermijd frequente allergenen: Dierlijke eiwitbronnen (kip, rund, lam), zuivelproducten en bepaalde granen (tarwe, gerst, maïs) staan gekend als allergenen voor honden. Probeer deze bijgevolg zoveel mogelijk te vermijden in het dieet.
 
  • Alternatieve eiwitbronnen: Ingrediënten die vaak allergenen veroorzaken, kunnen vervangen worden door alternatieve of innovatieve eiwitbronnen. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk hondenvoer op basis van insecten. Deze bevatten alle noodzakelijke aminozuren die je hond nodig heeft en hebben een lage kans op een allergische reactie bij je hond.
 
  • Vermijd bepaalde granen: Mensen kiezen vaak voor graanvrij hondenvoer omdat dit door sommige hondenrassen gemakkelijker wordt verteerd. Wat betreft allergenen is het belangrijk om een aantal granen te vermijden. Denk hierbij vooral aan tarwe, gerst en maïs. Granen zoals rijst en haver zullen zelden een allergische reactie veroorzaken en kunnen dus perfect onderdeel uitmaken van een hypoallergene hondenvoeding.
 
  • Natuurlijke ingrediënten: Hoe minder bewerkt de ingrediënten, hoe beter voor de vertering en de gezondheid van je hond. Vermijd dus producten zoals beendermeel of slachtafval die mogelijks vol antibiotica en afvalstoffen zitten.
 
  • Voedingswaarde van hypoallergeen hondenvoer: Het is belangrijk om een natuurlijk hondenvoer te kiezen dat rijk is aan voedingsstoffen. Kijk daarom altijd naar de samenstelling van je hondenvoer, zodat er voldoende eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen vervat zitten in de voeding.
 
  • Betrek je dierenarts: Indien je twijfelt over de oorzaak van een aantal klachten bij je hond, is het raadzaam je dierenarts te betrekken. Het komt frequent voor dat je dierenarts hypoallergeen hondenvoer zal voorschrijven, indien hij een voedselallergie vermoedt.
 
  • Kies de juiste verhouding tussen prijs en kwaliteit: Het aantal merken hondenvoer zijn zeer uiteenlopend wat betreft prijs en kwaliteit. Wees je bewust dat hypoallergeen hondenvoer goedkoop kan zijn en dat je niet noodzakelijk een zeer dure prijs hoeft te betalen.
 
  • Test & probeer: Hypoallergeen hondenvoer is geen wondermiddel dat op een paar dagen werkt. Je dient de voeding consistent te voeden, voor een periode van minstens 8 weken, alvorens je enige verbetering van allergische symptomen bij je hond kan waarnemen.
 

Onthou dat het altijd verstandig is om een expert te betrekken alvorens je jouw huisdier overschakelt op een nieuw dieet. Er bestaan veel merken hypoallergeen hondenvoer, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken. Jouw dierenarts kan je meer zekerheid geven omtrent de diagnose van bepaalde klachten en dan samen de juiste oplossing bepalen. Denk er ook aan dat hypoallergeen hondenvoer enkel een oplossing biedt voor een voedingsallergie en niet voor omgevingsallergieën.

Hoe kan je controleren of je hond baat heeft bij een hypoallergeen dieet?

Als je vermoedt dat je hond last heeft van een voedselallergie of lijdt aan een voedselintolerantie, dan kan een hypoallergeen dieet een oplossing bieden. Vaakvoorkomende symptomen van een voedselallergie bij honden zijn jeuk aan de poten, krabben aan de oren, huiduitslag, spijsverteringsproblemen of een slechte ontlasting. Als je dit soort symptomen frequent opmerkt bij je hond, kan het de moeite zijn om over te schakelen op hypoallergene hondenvoeding.

Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die je zelf kan ondernemen. Wanneer de allergische klachten bij je hond voor het eerst opduiken, kan je best nagaan of er recent een verandering is geweest in het dieet van je hond. Ben je overgeschakeld op een nieuwe smaak hondenvoer of een nieuwe eiwitbron? Dan kan dit de oorzaak zijn van de allergische reactie bij je hond. Schakel gedurende mintens 8 weken terug over op het oude dieet en hou goed in het oog of de klachten verminderen. De dierenarts zal vaak een eliminatiedieet aanraden, zodat je relatief snel conclusies kan trekken op welke ingrediënten je hond allergisch reageert.

Wees je ook bewust dat huidirritaties ook veroorzaakt kunnen worden door omgevingsfactorten. Kleine bultjes op de huid kunnen veroorzaakt worden na een wandeling in de bossen of door lange grassen. Kleine wondjes kunnen dan weer ontstaan bij het spelen in het struikgewas. Panikeer dus niet meteen wanneer je hond even aan zijn vacht krabt of wanneer je kortstondige huidirritaties ziet. Dit kan nu eenmaal voorkomen bij je hond.

Hoeveel moet je uitgeven aan hypoallergeen hondenvoer en is het de moeite waard?

Hypoallergeen hondenvoer is vaak een stuk duurder dan normale voeding, maar dit is niet altijd terecht. De duurdere prijs wordt vaak veroorzaakt door de kwalitatieve ingrediënten die gebruikt worden, alsook door de hogere voedingswaarde van de eiwitbron. Unieke eiwitbronnen zoals kangeroo of insecteiwitten kosten nu éénmaal meer dan slachtafval of beendermeel, wat de meeste merken hondenvoer gebruiken. In ruil krijg je wel een hondenvoer met een hogere kwaliteit die de algemene gezondheid van je hond zal bevorderen. 

Er zijn echter verschillende merken hypoallergeen hondenvoer die nog steeds gebruik maken van normale eiwitten van kip, rund of lam. Deze merken claimen hypoallergeen te zijn en rekenen dus ook een hogere prijs aan. Echter zien we vaak dat deze merken geen goede bescherming bieden voor allergieën, aangezien kip, rund en lam vaak voorkomende allergenen zijn bij honden. Wanneer je moet letten op je budget, is het raadzaam om te zoeken naar hypoallergene hondenvoeding met de juiste prijs-kwaliteit verhouding. Zorg dat er voldoende eiwitten in de voeding voorkomen, dat er hoogstens 1 dierlijke eiwitbron wordt gebruikt en dat deze niet afkomstig is van vaak voorkomende allergenen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het overschakelen op hypoallergeen hondenvoer en hoe kan je deze minimaliseren?

De bijwerkingen van overschakelen op hypoallergeen hondenvoer zijn beperkt. Het is vooral belangrijk dat je een langzame overgang hanteert, om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Een te snelle omschakeling kan leiden tot diarree, winderigheid, braken en een verminderde eetlust. Begin daarom met 10% van de hypoallergene voeding en 90% van de oude voeding. Als je merkt dat je hond het nieuwe hondenvoer goed verteert, kan je elke dag de dosis met 10% verhogen. Zo zit je na 10 dagen volledig op het hypoallergeen voer. Wees je ook bewust dat hondenvoer met een hogere voedingswaarde, soms darmklachten bij honden kan veroorzaken in de eerste dagen. De maag van je hond heeft namelijk meer rijke voedingsbronnen te verwerken en zal zich even moeten aanpassen. Dit is niet prettig, maar je hoeft hiervoor niet te panikeren. Verhoog de hoeveelheid van de nieuwe voeding niet, zolang de diarree aanhoudt.

Vanaf dan is het belangrijk om te monitoren of de allergische klachten bij je hond verbeteren. Zorg dat je de voeding minimaal een 3-tal weken uitprobeert, alvorens je mogelijks de eerste resultaten mag verwachten. Het duurt meestal een 2-tal maanden voor de allergische klachten van je hond zichtbaar zullen verbeteren, dus verwacht geen wonderen van hypoallergeen hondenvoer in de eerste dagen. Wees strict tijdens het eliminatiedieet en probeer zo min mogelijk andere voeding te geven of je hond snacks en tussendoortjes te voeden. Raadpleeg je dierenarts indien je extra tips nodig hebt voor een goede omschakeling van het dieet van je hond.

Wat zijn de meest voorkomende allergenen bij honden en hoe kan hypoallergeen hondenvoer helpen?

De allergenen bij honden die het vaakst voorkomen zijn dierlijke eiwitten. Denk hierbij aan kip, rund en lam. Daarnaast zijn ook zuivelproducten (eieren of melk) uit den boze en kan je best een aantal graansoorten vermijden zoals gerst, tarwe en maïs. Ook soja wordt het best vermeden in hypoallergeen hondenvoer. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, veroorzaken niet alle granen een allergie bij honden. Ingrediënten zoals rijst of naakte haver geven een zeer lage kans op een allergische reactie bij honden en kunnen dus wel onderdeel uitmaken van een hypoallergene hondenvoeding. 

Om een voedselallergie bij honden vast te stellen of een voedselintolerantie, maak je best gebruik van een eliminatiedieet. Hierbij vermijd je bepaalde eiwitbronnen in het hondenvoer, om zo te bepalen waar je hond allergisch aan is. Kies niet alleen voor een graanvrij hondenvoer, maar let vooral op het vermijden van populaire dierlijke eiwitten. Indien je twijfelt over de symptomen van een allergie bij honden, raadpleeg je best de dierenarts voor een diagnose. Een goed hypoallergeen hondenvoer aanbevolen door dierenartsen kan wonderen doen.

De rol van eiwitten in hypoallergeen hondenvoer: welke eiwitbronnen zijn het meest geschikt?

Eiwitten zijn de boosdoeners op het vlak van allergieën bij honden. Het zijn de eiwitbronnen in bepaalde ingrediënten die allergenen bevatten en zo een voedselallergie of voedselintolerantie bij honden kunnen veroorzaken. Er zijn 2 opties voor een hypoallergeen hondenvoer: ofwel gebruik je nieuwe en innovatieve eiwitten ofwel gebruik je gehydroliseerde eiwitten. Innovatieve eiwitten (zoals insecteneiwitten) hebben als voordeel dat ze van nature een zeer lage kans bevatten op een voedselallergie. Ze zijn ongekend voor het hondenlichaam en passeren dan ook gemakkelijk door het verteringsstelsel. 

Gehydroliseerde eiwitten zijn opgeknipt in heel kleine stukjes, waardoor het lichaam van de hond de allergenen niet meer herkent. Dit kunnen bijvoorbeeld kippeneiwitten zijn die heel fijn worden geknipt. Honden met erge allergische klachten lopen hier echter nog steeds het risico dat de eiwitten niet fijn genoeg geknipt zijn en dat de allergie klachten blijven aanhouden. Met dat in het achterhoofd, raden dierenartsen hypoallergeen hondenvoer aan dat innovatieve eiwitbronnen bevat. Dit type hypoallergeen hondenvoer heeft een hoge voedingswaarde en is meestal vriendelijk voor de spijsvertering van honden. Je kan tot slot ook voor een graanvrij hondenvoer opteren, maar weet dat het voornamelijk de dierlijke eiwitten zijn die de kans op een allergie drastisch verhogen. Het is wel zo dat graanvrij hondenvoer de spijsvertering bij honden kan bevorderen.

Hoe vaak moet je hypoallergeen hondenvoer geven aan je hond en in welke hoeveelheden?

Het is strict aanbevolen om hypoallergeen hondenvoer niet te mengen met andere voeding of snacks. Alle producten die niet hypoallergeen zijn, kunnen namelijk nog steeds allergenen bevatten en bijgevolg de hond allergie nog steeds in de hand werken. Als er bij je hond voedselallergieën worden vastgesteld, is een nauwgevolgd diet op hypoallergeen hondenvoer de enige oplossing om de klachten te reduceren. Het is raadzaam om de verpakking te consulteren, zodat je kan zien hoeveel voeding je per dag precies mag geven. Meestal liggen de hoeveelheden van hypoallergeen hondenvoer in lijn met die van traditionele voeding. Hypoallergeen voer is meestal hoog in voedingswaarde en voldoet bijgevolg aan de voedingsbehoeften van je hond. De dagelijkse porties en de frequentie van het voederen, zijn afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en het activiteitsniveau van je hond. Alle merken hondenvoer hebben een voedingstabel met richtlijnen verplicht op hun verpakking staan.

Is graanvrij hondenvoer ook hypoallergeen?

Graanvrij hondenvoer staat niet gelijk aan hypoallergeen hondenvoer. Aangezien de meest voorkomende allergenen bij honden dierlijke eiwitten zijn, is het vooral noodzakelijk dat deze vermeden worden in je hypoallergeen hondenvoer. Daarnaast kan je best ook granen zoals gerst, tarwe of maïs vermijden, maar zijn granen zoals rijst en haver dan weer helemaal prima in hypoallergene hondenvoeding. Sommige merken claimen dat ze hypoallergeen zijn omwille van de afwezigheid van granen, maar deze claim is dus ongegrond. 

Wat wel belangrijk is om te melden, is dat granen idealiter niet in grote hoeveelheden mogen voorkomen in de voeding. Als granen meer dan 30% van de voeding uitmaken, kan je hond mogelijks last krijgen van een moeizamere vertering. Een lastige vertering bij je hond kan zorgen voor lagere activiteitsniveau’s, een verminderde immuniteit en een kwetsbaardere hond. Wanneer je hond huidirritaties of allergische klachten heeft, zal de dierenarts hypoallergeen hondenvoer aanbevelen dat frequente dierlijke eiwitten zal vermijden. Deze voedingstypes kunnen dus nog steeds bepaalde granen bevatten, aangezien deze niet per definitie problematisch zijn voor een voedselallergie.

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

ALSO INTERESTED IN

Algemeen

Australian Silky Terrier
Ontdek de charmes van de Australian Silky Terrier: een slim, energiek hondenras met tips voor vachtverzorging en een ideaal gezelschapsdier.

Algemeen

Azawakh
Ontdek de edele Azawakh – een uniek hondenras met een nobel karakter en specifieke verzorgingsbehoeften. Leer over hun temperament en eigenschappen.

Algemeen

Australian Stumpy Tail Cattle Dog
Ontdek de levendige wereld van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog: hun unieke karakter, verzorging en wat hen zo bijzonder maakt.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.