Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Welke hondenvoeding bij diarree – voedingsmiddelen om te proberen

Het is een van de vervelendste dingen als hondeneigenaar, maar deze voedingsmiddelen kunnen je hond helpen om te herstellen van diarree.

Welk hondenvoer bij diarree

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Diarree is een onaangenaam (hoewel niet ongewoon) aspect van het hondenbezitter zijn, en lijkt altijd op het slechtst mogelijke moment op te treden. Deze rommelige stoelgang kan verschillende oorzaken hebben, variërend van gastro-intestinale ziekten tot onevenwichtigheden in de voeding.

Gelukkig zijn er echter verschillende voedingsmiddelen die u in het dieet van uw hond kunt opnemen om de diarree bij uw hond te verminderen, zo niet helemaal te verhelpen. Eerst is het echter de moeite waard om een even belangrijke vraag te beantwoorden: wat veroorzaakt diarree?

Wat veroorzaakt diarree bij honden?

Diarree is ongevormde of losse ontlasting, die meestal in grotere hoeveelheden en/of vaker voorkomt. De belangrijkste oorzaken zijn de volgende:

  • Parasieten, zoals lintwormen, haakwormen en Coccidia.
  • Virussen, zoals het parvovirus (ook bekend als parvo).
  • Bacteriële infectie, bijvoorbeeld salmonella.
  • Een niet-transitionele verandering in het dieet van je hond, omdat zijn spijsverteringskanaal niet de kans krijgt om zich aan te passen aan het nieuwe voer.
  • Stress of angst.
  • Je hond sterk bewerkte, ongezonde voedingsmiddelen geven.

 

Wat moet je doen als je hond diarree heeft? In het begin kan het moeilijk zijn om te weten of de diarree van je hond gewoon het gevolg is van een verandering in het dieet, of iets ernstiger zoals een virus. De sleutel tot deze vraag is hoe lang het duurt.

Wat te doen als uw hond diarree heeft?

1. Vocht aanvullen

Als uw hond diarree heeft, is dat niet meteen een reden om onnodig te stressen; als deze vlagen echter aanhouden, is het belangrijk om met spoed een dierenarts te raadplegen, omdat het iets ernstiger kan zijn. Nadat uw hond diarree heeft gehad, is een van de belangrijkste dingen om te doen het aanvullen van zijn vocht; bij diarree gaat veel water verloren uit het lichaam van de hond, dus dit moet worden vervangen.

2. Voeding – Moet je een hond met diarree voeren?

Naast het aanvullen van vocht wil je je hond misschien 12 tot 24 uur geen eten geven om zijn spijsverteringskanaal de kans te geven zich te herstellen en het algehele herstelproces te versnellen.

Er is een kans dat het voeden van je hond binnen dit tijdsbestek alleen maar tot gevolg heeft dat het voedsel direct weer naar boven komt.

Wat kan ik mijn hond tegen diarree (voeding) geven?

Welk voedsel is dan het beste voor als je je hond weer vaste voeding geeft nadat hij vocht heeft aangevuld en heeft gevast? Er zijn verschillende voedingsmiddelen die beter zijn dan andere en die de maag van je hond minder snel weer op gang brengen. Meestal geldt: hoe simpeler, hoe beter. Hieronder hebben we de beste voedingsmiddelen opgesomd die je kunt proberen als je hond onlangs diarree heeft gehad:

1. Gewone rijst

Rijst is een van de beste voedingsmiddelen die je een hond met diarree kunt geven. Waarom? Voornamelijk omdat het zo makkelijk te verteren is voor honden. Met een grote hoeveelheid vezels die water absorberen, kan rijst helpen de ontlasting van je hond te stabiliseren, waardoor het een ideale keuze is voor voeding na diarree. Gebruik waar mogelijk witte rijst en zorg er vooral voor dat het gewoon is.

Pakjes/instantrijst hebben vaak veel andere smaakstoffen, additieven en specerijen die het maag-darmkanaal van je hond weer kunnen irriteren, dus vers bereide, pure witte rijst is het enige waar je naar moet zoeken. Laat de rijst na het koken afkoelen tot kamertemperatuur; als de rijst te heet is, kan dit het maagdarmkanaal van je hond opnieuw irriteren.

2. Eenvoudig, mager eiwit (bijv. gewone kip)

Vetarme eiwitbronnen zijn een ander goed voedingsmiddel om te proberen als de maag van je hond zich kwetsbaar voelt; net als gewone rijst is vlees zoals kalkoen en kipfilet (met het vel eraf) relatief makkelijk te verteren voor je hond, en in dit geval is magerheid een goede zaak.

Kook je kip bijvoorbeeld en snijd het in kleine hapklare stukjes. Nogmaals, laat het afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het serveert aan je hond om irritatie te voorkomen. Dit kan op zichzelf worden geserveerd of met de gewone rijst die je van tevoren hebt bereid.

3. Aardappelen (Gewoon/Wit of Zoet)

Aardappelen – in welke vorm dan ook – bevatten licht verteerbare zetmelen, waardoor ze een geschikte voedingskeuze zijn voor honden met diarree. Ze bevatten ook goede voedingsvezels, die kunnen helpen om de ontlasting van je hond steviger te maken. Geef je hond nooit rauwe aardappelen, of hij nu last heeft van maagklachten of niet, want deze bevatten een chemische stof genaamd solanine, die giftig is voor honden.

Om je aardappelen klaar te maken, spoel je ze schoon, schil je ze en kook je ze, waarna je ze pureert tot een gladde massa. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voer ze dan aan je hond. Als je hond diabetes heeft, kun je hem beter geen aardappelen geven, gezien het relatief hoge suikergehalte.

4. Pompoen

Pompoen is van nature vezelrijk voedsel en kan de spijsvertering van je hond beter reguleren en helpen bij diarree.

Pompoen bevat ook zogenaamde prebiotica. Dit zijn speciale plantenvezels die de groei bevorderen van nuttige, gezonde bacteriën die de algehele darmgezondheid bevorderen. Dit helpt dus om diarree bij je hond in de toekomst te voorkomen. De beste manier om pompoen te bereiden voor je hond met diarree is door gewone pompoen uit blik te gebruiken. Dit heeft de voorkeur boven verse pompoen, omdat het een lager watergehalte heeft; het water in verse pompoen kan weer bijdragen aan losse ontlasting.

Het is wel belangrijk dat de ingeblikte pompoen die je koopt zo puur mogelijk is en dat er geen additieven of smaakstoffen aan zijn toegevoegd.

5. Havermoutpap

Havermoutpap kan, mits op de juiste manier bereid, een goede manier zijn om de stoelgang van je hond te bevorderen, omdat het fungeert als een soort bindmiddel (in veel opzichten vergelijkbaar met de manier waarop rijst werkt). Volledig gekookte havermoutpap bevat veel voedingsvezels (let op: het is belangrijk dat de havermout volledig gekookt is, want rauwe havermout kan de maag van je hond van streek maken) en helpt de maag van je hond te reguleren, mits het in gematigde hoeveelheden wordt gegeven.

De vezels werken door vocht te absorberen en het maagledigingsproces te vertragen, waardoor de ontlasting vaster wordt in plaats van waterige diarree, terwijl de haver ook kan helpen om de bloedsuikerspiegel van je hond beter te reguleren. Kook met water en voeg geen suiker of andere smaakstoffen toe.

6. Wortelen

Gekookt en gepureerd zijn wortels een geweldig voedingsmiddel om te gebruiken als je je hond na een periode van diarree weer aan het eten zet. Wortelen bevatten veel voedingsvezels, die net als veel van de andere hier genoemde voedingsmiddelen de ontlasting van je hond helpen verdikken en overtollig water absorberen.

Naast de voordelen van diarree, zijn wortels ook een goede bron van vitamine A, bevorderen ze de gezondheid van het gebit van je hond en zijn ze rijk aan bètacaroteen, dat het gezichtsvermogen van je hond helpt te verbeteren – het oude gezegde dat wortels je helpen beter te zien in het donker is waar, maar het is niet alleen beter in het donker, het is beter in het algemeen.

7. Speciaal samengesteld hondenvoer

Sommige hondenvoeding is speciaal ontwikkeld met het oog op het maag-darmstelsel van de hond; deze voeding, die meestal op de markt wordt gebracht als voeding voor gevoelige magen, bevat doorgaans een hoog gehalte aan prebiotica (zie eerder in het artikel) en andere ingrediënten die een stabielere darmomgeving bevorderen.

Speciale voeding voor honden met diarree

Vaakgestelde vragen (FAQ’s)

Hoeveel kip & rijst moet ik mijn hond met diarree voeren?

Dat hangt af van de grootte en het ras van je hond; als algemene regel geldt: begin met een kleinere hoeveelheid dan je je hond normaal gesproken tijdens een maaltijd zou geven, omdat de maag van je hond dan een betere kans heeft om zich aan te passen aan het eten en het voer niet weer omhoog te brengen. Kies qua verhouding voor een half-om-half verdeling tussen de koolhydraten en de eiwitten.

Is pasta goed voor honden met diarree?

Over het algemeen kun je je hond met diarree het beste gewoon gekookte pasta geven, zoals macaroni; dat komt omdat pasta gemaakt is van eenvoudige, gewone ingrediënten die het maag-darmkanaal van een hond waarschijnlijk niet irriteren. Zoals bij al deze voedingsmiddelen moet u de gekookte pasta laten afkoelen voordat u het aan uw hond geeft.

Is Roerei Goed Voor Honden Met Diarree?

Ja! Roerei kan zeker goed zijn voor honden met diarree als het gewoon gekookt is. Dit eenvoudige voedingsmiddel zit boordevol eiwitten en is licht verteerbaar, waardoor het waarschijnlijk geen diarree bij uw hond zal verergeren.

Is rijst of havermout beter voor honden met diarree?

In feite zijn ze veel van hetzelfde als het gaat om hun voordelen, als het gaat om het herstel van diarree. Beide bevatten goede vezels en beide zijn licht verteerbaar, dus het ligt er waarschijnlijk aan waar je hond van nature de voorkeur aan geeft. Als je bijvoorbeeld weet dat ze witte rijst lekker vinden, dan heeft het geen zin om te proberen ze te overtuigen van een klein kommetje havermoutpap.

Wanneer moet ik me zorgen maken over diarree bij mijn hond?

Een eenmalig voorval van diarree is niet iets om je al te veel zorgen over te maken, maar als deze vlagen aanhouden – als het bijvoorbeeld langer dan een dag aanhoudt – of als de diarree gepaard gaat met andere verontrustende symptomen zoals braken, dan moet je er een dierenarts bijhalen.

Wat kalmeert de maag van een hond en helpt bij diarree?

Naast de voedingsmiddelen die we hebben genoemd, is het belangrijkste wat je wilt doen het vochtgehalte van je hond op peil houden. Afgezien daarvan kun je de maag van je hond het beste kalmeren door hem de tijd te geven om te herstellen.

Kan kip honden diarree geven?

De enige reden waarom je hond diarree kan krijgen van kip is als je het niet goed hebt bereid; dat wil zeggen, als het niet gaar is, als je de huid niet hebt verwijderd (want die bevat vetten die misselijkheid kunnen veroorzaken) of als het gekruid of op smaak is gebracht of er andere conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. De kip zelf – althans, het magere eiwitgedeelte – zou geen diarree moeten veroorzaken.

Conclusie

Diarree is verre van prettig, maar we garanderen dat het nog minder prettig is voor je hond die het ervaart; het volgen van de bovenstaande stappen – hydrateren, vasten en dan het voorzichtig weer introduceren van voedsel (van een van de hierboven genoemde voedingsmiddelen) – is de beste manier om de maagklachten of diarree van je hond te kalmeren. Maar zoals altijd kun je het beste je plaatselijke dierenarts om advies vragen als je je zorgen maakt.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Allergie voor Probiotica bij Honden
Kan jouw hond allergisch zijn voor probiotica supplementen? Herken de symptomen en ontdek hoe je probiotica veilig gebruikt voor jouw hond.

Voeding

Hondenbrokken met probiotica
Verbeter de spijsvertering, versterk het immuunsysteem en verminder allergieën met hondenbrokken verrijkt met probiotica. Ontdek de voordelen van Imby Pet Food’s hoogwaardige hondenbrokken met probiotica.

Supplementen

Wanneer probiotica voor honden
Ontdek wanneer jouw hond baat heeft bij probiotica. Leer de signalen van een verstoorde darmflora herkennen en vind de beste probiotica voor jouw hond bij Imby Pet Food.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.