Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer . Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Wat zijn de oorzaken van een huidallergie bij honden?

De meest voorkomende huidallergieën bij honden zijn vlooienallergie, voedselallergie en inhalatie- of contactallergie. Ontdek hier onze tips.

Een hond met huidallergieën.

Een huidallergie bij honden wordt veroorzaakt door een ongewenste reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen. Dit kan leiden tot onaangename klachten zoals een jeukende of geïrriteerde huid, zweertjes of haarverlies. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken en symptomen van een huidallergie bij dieren en wat je kan doen om ze te verhelpen.

Een vlooienallergie bij honden

Bijna de helft van alle allergiëen bij honden is een vlooienallergie. Als je viervoeter in contact komt met vlooien, kan 1 vlooienbeet voldoende zijn om een heftige en uitgebreide ontstekingsreactie te veroorzaken. Symptomen zoals hevige jeuk, rusteloosheid, bijtplekken, haaruitval en schilfervorming op de huid kunnen in vele gevallen optreden. De beste manier om te verifiëren of je hond een vlooienallergie heeft, is om de vlooien op te sporen in de vacht van je viervoeter of in de omgeving waar je hond vaak vertoeft. Een vlooienkammetje kan hier zeker hulpzaam zijn. Het is belangrijk om te melden dat de meeste honden met dit type allergie, niet veel vlooien hebben. Indien je twijfelt, raden we je steeds aan een bezoek aan de dierenarts in te plannen.

Zodra je zeker bent dat het om een vlooienallergie gaat, is een uitgebreide vlooienbestrijding de enige manier om je hond van het probleem te verhelpen. Zowel je hond als de omgeving moet in dat geval vrijgemaakt worden van vlooien. Dit kan vaak verschillende maanden in beslag nemen. Zoals in vele gevallen, is voorkomen dan ook beter dan genezen. Er bestaan verschillende anti-vlo producten op de markt die je kunnen helpen om het probleem preventief aan te pakken.

Voedselallergie BIJ HONDEN door dierlijke eiwitten

De tweede meest voorkomende allergie bij honden, is een voedselallergie. Dit type allergie wordt in 80% van de gevallen veroorzaakt door dierlijke eiwitten. Kip, rund, lam en zuivelproducten zijn de grootste boosdoeners. Daarnaast kan ook tarwe een allergische reactie veroorzaken. De symptomen bij een voedselallergie zijn hevige jeuk, kale plekken en roodheid of ontsteking van de huid. Je kan ook meer informatie vinden in ons blog artikel dat we specifiek over voedselallergieën hebben geschreven. In het algemeen kunnen de recepturen van Imby vrij snel een oplossing bieden, aangezien ze vrij zijn van dierlijke eiwitten, tarwe en gerst. Raadpleeg je dierenarts in het geval je met vragen zit. Indien je meer kennis wil opdoen over hypoallergeen hondenvoer, kan je onze complete gids raadplegen.

DE OORZAKEN VAN Een omgevingsallergie BIJ HONDEN

Een atopie of omgevingsallergie bij honden wordt veroorzaakt door stoffen uit de omgeving. Meestal zijn dit type allergieën seizoensgebonden (pollen bijvoorbeeld), maar het kan ook voorvallen dat een allergie zoals huisstofmijt het ganse jaar door voor problemen zorgt. De symptomen van dit soort allergie zijn gelijkaardig aan hierboven (jeuk, huidirritatie, kale plekken). 

Om een huidallergie op te sporen, is het aangeraden om eerst te testen op een vlooienallergie. Vervolgens kan je middels een eliminatiedieet testen op een voedselallergie bij je hond. Tot slot kan je een bloedtest of een huidtest laten uitvoeren om te onderzoeken of je viervoeter last heeft van een omgevingsallergie. Deze testen zijn meestal vrij duur, dus je houdt deze optie best tot laatst. Indien je hond ernstige symptomen vertoont, is het steeds aangeraden om onmiddelijk een afspraak met je dierenarts in te plannen. Jij zou zelf ten slotte toch ook niet lang blijven wachten als je jeuk of irritaties ondervindt?!

ALSO INTERESTED IN

Algemeen

Alpenländische Dachsbracke
Ontdek alles over Alpenländische Dachsbracke! Dit Oostenrijkse ras staat bekend om zijn unieke karakter, leer het hier.

Algemeen

Argentijnse hond
Ontdek alles over Argentijnse Dog ook bekend als de Dogo Argentino. Leer dit van oorsprong Argentijns hondenras kennen. Veel leerplezier!

Algemeen

Alles over Amerikaanse Water Spaniel
Ontdek alles over Amerikaanse Water Spaniel. Dit hondenras staat bekend om zijn liefdevol en energieke karakter. Leer het hier allemaal!

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.