Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Vegan hondenvoer en allergieën bij honden

Vegan hondenvoer kan een goede oplossing bieden tegen allergieën bij honden. Hierbij zijn hypoallergene ingrediënten van belang. In deze blog gaan we dieper in op de hypoallergene ingrediënten in vegan hondenvoer.

Vegan hondenvoer en allergiën bij honden

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Hondenvoer vrij van allergenen

Vegan hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Net zoals veel mensen last hebben van voedselintoleranties, kampen ook tal van honden met voedselallergieën. Deze allergieën kunnen diverse symptomen hebben: van een jeukende huid en oorontstekingen tot problemen met de spijsvertering. Het identificeren en elimineren van de exacte oorzaak van deze voedselallergieën kan soms erg moeilijk zijn. Maar wist je dat veganistisch hondenvoer erg goed kan zijn voor viervoeters met een allergie? In tegenstelling tot traditioneel hondenvoer kan een veganistisch dieet voor honden vaak een geweldig alternatief bieden voor honden die allergisch reageren op bepaalde voedingsstoffen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van veganistisch hondenvoer en de voordelen van vegan hondenvoer en allergieën bij honden.

Inleiding tot veelvoorkomende hondenallergieën en hun symptomen

Net zoals mensen gevoelig kunnen zijn voor allerlei zaken in hun omgeving, worden ook honden niet gespaard van irritante allergieën. Deze allergieën bij honden kunnen uiteenlopen van lichte kwaaltjes tot ernstige symptomen. Wanneer een hond een allergie heeft, worden voornamelijk de huid en het spijsverteringssysteem getroffen. Het herkennen en begrijpen van deze allergieën is erg belangrijk wanneer jij je hond wil helpen deze allergieën te overkomen.

Veel voorkomende allergieën bij honden

  1. Voedselallergieën: net als mensen kunnen honden ook allergisch zijn voor bepaalde soorten eten. Heel wat honden zijn allergisch voor bepaalde proteïnen zoals rundvlees, kip, en ei, maar ook voor andere voedingsstoffen zoals maïs, tarwe, en zuivel. Voedselallergieën bij honden kunnen zich voordoen als huidproblemen (jeuk, roodheid, zwelling) of als klachten bij de spijsvertering (braken, diarree)
  2. Omgevingsallergieën: deze allergieën zijn het gevolg van blootstelling aan bepaalde stoffen in de omgeving van je hond. Denk hier bijvoorbeeld maar aan stofmijten, schimmelsporen, pollen en vlooienbeten.

Symptomen van allergieën bij honden

Als je hond ergens allergisch voor is, kun je dat op meerdere manieren zien:

  • Huidklachten: huidklachten zie je het vaakst. Je hond kan juik hebben, krijgt rode vlekken op de huid, heeft last van een gezwollen huid, vertoont wat uitslag en kan zelfs wat haar verliezen.
  • Maag- en darmproblemen: denk aan overgeven, diarree of gewoon een pijnlijke buik. Dit komt vaak door voedselallergieën.
  • Ademhalingsproblemen: ademhalingsproblemen zijn erg zeldzaam, maar sommige honden gaan hoesten, niezen of hebben het benauwd door een allergie.

Identificeren van voedselallergieën bij honden

Het is soms best lastig om erachter te komen of je hond een voedselallergie heeft. De klachten van een allergie bij je hond kunnen namelijk heel verschillend zijn en lijken soms op andere gezondheidskwaaltjes. Door goed te kijken welke ingrediënten een allergische reactie kunnen veroorzaken, kun je voedselallergieën bij je hond beter herkennen en aanpakken.

Ingrediënten in hondenvoer en allergieën

Vaak zijn het niet het hondenvoer zelf, maar juist de specifieke dingen die erin zitten die een allergie uitlokken. Het zijn meestal bepaalde eiwitten – zoals die in rund, kip, zuivelproducten en tarwe – die zorgen voor de allergische reacties bij honden.

Ook de extra toegevoegde vulstoffen en conserveringsmiddelen in veel hondenbrokken kunnen problemen geven. Daarom is het heel erg belangrijk om de etiketten van hondenvoer goed te lezen, zodat je weet wat je hond precies binnenkrijgt. Op die manier kun je eventuele allergiën voorkomen of beheersen.

Vegan hondenvoer en allergieën bij honden

Vegan hondenvoer wint aan populariteit. Niet alleen omdat steeds meer baasjes kiezen voor een plantaardig dieet, maar ook omdat sommige honden gewoon beter reageren op vegan hondenbrokken. Vooral wanneer de honden gevoelig zijn en allergische reacties tonen op hun reguliere voer op basis van vlees. Hier duiken we dieper in de voordelen en kijken we wat vegan hondenvoer specifiek kan betekenen voor honden met allergieën.

Allergie-verlichtende ingrediënten

Een groot pluspunt van vegan hondenvoer is dat het ingrediënten heeft die goed zijn tegen allergieën. Dit komt vooral doordat er in vegan hondenvoeding geen dingen zitten waar honden vaak allergisch voor zijn, denk bijvoorbeeld aan rund, kip, melkproducten en tarwe. Daarom is vegan voer een goede keuze voor honden met allergieën of een gevoelige maag.

Neem nu bijvoorbeeld kurkuma, een kruid dat je vaak in vegan hondenvoer ziet. Dit kruid is niet alleen lekker voor je hond, maar ook supergezond. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kurkuma ontstekingen kan tegengaan en kan helpen bij allergieën. Het vermindert eveneens de aanmaak van histamine, wat allergische reacties kan verminderen.

Maar er zitten heel wat meer goede ingrediënten in vegan hondenbrokken dan alleen kurkuma. Zo is er vlaszaad, dat vol zit met omega-3 en kan helpen tegen ontstekingen. Andere interessante en gezonde ingrediënten zijn linzen, rijst, erwten en zoete aardappel. Deze ingrediënten zitten boordevol voedingsstoffen en vezels, wat goed is voor het spijsverteringssysteem van je hond en helpt allergieën te voorkomen.

Hypoallergene ingrediënten

Om allergieën te voorkomen, hebben veel vegan hondenbrokken ingrediënten die erom bekend staan dat ze hypoallergeen zijn. Ze bevatten met andere woorden geen allergenen. Hier hebben we alvast enkele van deze ingrediënten voor je op een rijtje gezet:

Specifieke plantaardige ingrediënten

In vegan hondenvoer zitten allerlei planten: van granen tot bonen, noten en groenten. Belangrijke voedingsstoffen die honden nodig hebben, zoals eiwitten, komen uit planten zoals erwten, linzen en quinoa. Andere gezonde stoffen zoals vitaminen halen ze uit groenten, noten en zaadjes of worden specifiek aan het eten toegevoegd. Denk bijvoorbeeld maar aan taurine uit zeewier of vitamine B12.

Het klopt dat sommige honden niet goed tegen bepaalde planten kunnen. Maar hetzelfde geldt voor hondenvoer op basis van dierlijke producten. Het is dus een goed idee om te weten waar je hond wel en niet tegen kan als je een nieuw merk of een nieuwe soort hondenvoer kiest. Het is wel even belangrijk om op te merken dat veel planten juist goed zijn voor honden. Kijk maar naar zoete aardappel. De meeste honden vinden dat niet alleen lekker, het zit vol met vitamine A en C, mangaan en vezels.

Hypoallergene granen

Sommige honden kunnen niet tegen granen zoals tarwe en maïs, maar er zijn ook granen die meestal geen allergieën veroorzaken, zoals rijst en gierst. Die zijn prima voor extra energie en vezels in vegan hondeneten.

allergieën behandelen met vegan hondenvoer

Als je denkt over te schakelen naar vegan hondenbrokken voor je trouwe vriend vanwege allergieën, dan zijn hier wat handige tips voor het kiezen van een goed veganistisch hondenvoer.

Hoe goed vegan hondenvoer kiezen

  1. Bekijk de ingrediënten goed: ook al hebben vegan hondenbrokjes vaak ingrediënten die allergieën voorkomen, het is belangrijk om alles goed na te kijken. Bepaalde planten kunnen namelijk toch allergische reacties veroorzaken bij je hond.
  2. Zorg voor goede eiwitbronnen: eiwitten uit bepaalde planten worden meestal goed geaccepteerd door honden met allergieën.
  3. Ga voor puur natuur: hondenvoer zonder kunstmatige toevoegingen is over het algemeen beter voor je hond omdat er minder kans is op stoffen waar je hond allergisch voor kan zijn.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Hondenvoer vrij van allergenen

Vegan hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Mogen honden appel eten?
Ja, honden mogen appel eten. Appels zijn veilig voor honden. Het is wel raadzaam om met mate te voeden, omwille van het suikergehalte.

Voeding

Mogen honden paprika eten?
Ja, paprika’s behoren tot de groenten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven.

Voeding

Mag een hond aardbeien eten?
Ja, aardbeien behoren tot de fruitsoorten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven vanwege het suikergehalte.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.