Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Tips voor het overstappen naar vegan hondenvoer

Overstappen naar vegan hondenvoer heeft veel voordelen. Toch moet je opletten bij de omschakeling. Ontdek onze overstap tips en vermijd valkuilen.

Overstappen naar vegan hondenvoer

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Hondenvoer vrij van allergenen

Vegan hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Meer en meer mensen maken de overstap naar een veganistische levensstijl. Het is dan ook zeker geen verrassing dat we ook vaker overwegen om ook onze trouwe viervoeters op een vegan dieet te zetten. Het idee van vegan hondenvoer, vegetarische hondenvoeding, en veganistische hondenbrokken kan misschien even wennen zijn, maar het is een trend die steeds meer aan terrein wint. Overstappen naar vegan hondenvoer is dan ook een logische stap die vele hondenbaasjes maken.

In dit artikel duiken we dieper in, door je tips te geven voor het veranderen naar een vegan of vegetarisch dieet voor je hond. We bekijken wat het precies betekent om je hond veganistische hondenbrokken of vegetarische hondenvoeding te geven, de potentiële voordelen en valkuilen, en hoe je de overgang zo soepel mogelijk kunt maken voor jou en je hond.

Het overgangsproces naar vegan hondenvoer begrijpen

Het kan op het eerste zicht een drastische verandering lijken om je hond op een vegan of vegetarisch dieet te zetten. Met de juiste voorbereiding en kennis is deze overgang echter een fluitje van een cent.

Waarom een geleidelijke overgang?

Wanneer je hond overstapt op een nieuw dieet, vooral op vegan hondenbrokken, is een geleidelijke overgang erg belangrijk om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Honden hebben gelukkig een erg robuust spijsverteringssysteem. Toch is het zo dat plotselinge veranderingen in hun voeding problemen kunnen veroorzaken, zoals braken, diarree of constipatie.

Een geleidelijke overgang:

 1. Geeft het spijsverteringssysteem van je hond tijd om zich aan te passen aan het nieuwe voer. Een te snelle omschakeling zou namelijk kunnen leiden tot kortstondige klachten zoals diarree of braken.
 2. Laat je dier wennen aan de nieuwe smaken en texturen van de vegan hondenbrokken. Meestal is je hond hier snel aan gewend, maar in sommige gevallen kan je de overstap van natvoer naar droogvoer bijvoorbeeld, beter stapsgewijs invoeren.
 3. Verkleint het risico op negatieve bijwerkingen van vegan hondenvoer en helpt om de darmflora te stabiliseren.

Introductie en overstappen naar vegan hondenvoer

Het introduceren van veganistisch hondenvoer kan een uitdaging zijn. Het voer kan namelijk een verschillende smaak of zelfs textuur hebben dan wat je hond gewend is. Met de juiste stapsgewijze begeleiding en volharding, kan je hond zijn nieuwe gezonde, evenwichtige en cruelty-free voeding leren waarderen.

Voordat je van start gaat

Voor we beginnen met het introduceren van het nieuwe voer is het belangrijk om zeker te zijn dat je vegan hondenbrokken een complete en uitgebalanceerde voeding biedt. Je dierenarts kan hierbij helpen.

Stap-voor-stap begeleiding bij het introduceren van nieuwe vegan hondenvoeding

 1. Begin met een proefportie: begin met het aanbieden van kleine hoeveelheden vegan hondenvoer. Je kan dit doen voor hun gebruikelijke maaltijd. Op die manier krijg je een idee van hun reactie op het nieuwe voer.
 2. Combineer oud met nieuw: indien je hond het voer lekker vindt, kan je beginnen met het mengen van het oude en het nieuwe voer. Je kan beginnen met een mengeling van 75% van je huidige voer en 25% van het vegan voer. Op die manier kan je hond zich aanpassen aan de nieuwe smaak en textuur. Je kan elke paar dagen de hoeveelheid veganistisch hondenvoer opvoeren en het oude voer verlagen totdat je volledig bent overgestapt.
 3. Houd je hond in het oog: het overstappen op nieuw voer kan veranderingen teweegbrengen in de spijsvertering van je hond. Het is dan ook een goed idee om het gedrag, de eetlust of spijsvertering van je hond in het oog te houden. Indien je hond maagklachten heeft is het een goed idee om een dierenarts te raadplegen.

Controleer de gezondheid van je hond bij het overstappen op vegan hondenvoeding

Wanneer je hond overstapt op vegan of vegetarisch hondenvoer is het een goed idee om de gezondheid van je hond te controleren. Het is erg belangrijk om de respons van je hond op de nieuwe voeding te observeren. Op die manier kan je mogelijke aanpassingen maken om de overgang naar het nieuwe voer zo comfortabel mogelijk te maken.

Het observeren van de reactie van je hond

Zoals hierboven al vermeld is het een goed idee om tijdens deze overgangsfase het gedrag van je hond in het oog te houden. Een verandering van dieet kan namelijk veranderingen in eetlust, energieniveau, stoelgang en zelfs gedrag met zich meebrengen. Hier zijn alvast enkele dingen waar je zeker op moet letten:

 • Eetlust: eet de hond je nieuwe voeding? Heeft je hond problemen met eten of lijkt het erop dat je hond zijn of haar eetlust heeft verloren?
 • Spijsvertering: zijn er veranderingen in de stoelgang van je hond? Zijn er tekenen van constipatie of heeft je hond misschien wel diarree of moet hij braken?
 • Gedrag en energieniveau: heeft je hond evenveel energie als normaal? Lijkt je hond misschien vaker moe of lusteloos?
 • Gewicht en vachtconditie: zijn er veranderingen in hun gewicht of in de glans of de kwaliteit van hun vacht?

Zorg voor aanpassingen in het dieet indien klachten persistent blijven

Wanneer je merkt dat je hond niet zo goed reageert op het nieuwe voer zijn er enkele dingen die je kunt doen:

 1. Aanpassingen maken in de overgangsperiode: wanneer je nog in de overgangsperiode zit kan je het wat rustiger aan doen. Sommige honden hebben misschien wel een langzamere overgang nodig dan anderen.
 2. Verandering van voedingsmerk: niet elk merk vegan hondenbrokken is hetzelfde. Het kan zijn dat je hond het ene merk vegan hondenvoeding lekkerder vindt dan het andere. Het is dan ook een goed idee om misschien een ander merk te proberen, indien het eerste merk van vegan hondenbrokken niet meteen aanslaat.
 3. Professioneel advies: als bovenstaand advies niet werkt kan je altijd contact opnemen met je dierenarts.

Aanpakken van mogelijke problemen bij het overstappen op vegan hondenvoer

Overstappen op vegan hondenvoer kan erg lonend zijn, maar het kan natuurlijk ook gepaard gaan met uitdagingen. Hier hebben we enkele veelvoorkomende problemen en hun oplossingen op een rijtje gezet.

Veel voorkomende problemen en potentiële oplossingen

 1. Weigeren van het nieuwe voer: omdat het nieuwe voer een nieuwe smaak en textuur kan hebben is het niet ongebruikelijk dat een hond eerst het nieuwe voer weigert.

  Oplossing: probeer verschillende merken en smaken om te zien welke je hond het lekkerst vindt. Een beetje warm water over de voeding gieten, kan ook helpen om de eerste maaltijden vlotter naar binnen te laten gaan.

 2. Spijsverteringsproblemen: plotselinge veranderingen in het dieet kunnen spijsverteringsproblemen zoals diarree of constipatie veroorzaken.

  Oplossing: probeer zeker en vast een geleidelijke overgang naar het vegan hondenvoer. Als je hond blijft kampen met spijsverteringsproblemen dan kan het zijn dat je hond allergisch is aan of gevoelig is voor één of meer van de ingrediënten.

 3. Gewichtstoename of gewichtsverlies: veganistisch hondenvoer kan heel wat minder of meer calorieën hebben dan je traditionele hondenvoer. Dit kan leiden tot gewichtstoename of gewichtsverlies.

  Oplossing: wanneer je merkt dat het gewicht van je hond toe- of afneemt is het een goed idee om contact op te nemen met je dierenarts om de juiste portiegrootte te bepalen voor je hond.

Zoek professionele hulp bij twijfels over de impact van vegan hondenbrokken

Wanneer je problemen ondervindt bij het overstappen van traditioneel naar vegan hondenvoer is het eventueel een goed idee om contact op te nemen met je dierenarts. Je dierenarts kan de gezondheid van je hond beoordelen, voedingsadvies geven of je hond in het oog houden tijdens de overgangsfase.

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Hondenvoer vrij van allergenen

Vegan hondenvoer

Google review about Imby

reviews

ALSO INTERESTED IN

Algemeen

Australian Silky Terrier
Ontdek de charmes van de Australian Silky Terrier: een slim, energiek hondenras met tips voor vachtverzorging en een ideaal gezelschapsdier.

Algemeen

Azawakh
Ontdek de edele Azawakh – een uniek hondenras met een nobel karakter en specifieke verzorgingsbehoeften. Leer over hun temperament en eigenschappen.

Algemeen

Australian Stumpy Tail Cattle Dog
Ontdek de levendige wereld van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog: hun unieke karakter, verzorging en wat hen zo bijzonder maakt.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.