Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer . Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Tandverzorging bij je hond en het nut van dental sticks

De tanden van je hond goed vezorgen is uitermate belangrijk. Ontdek hier de symptomen van tandproblemen en hoe je ze kan vermijden.

Wat zou jij ervan denken als je tanden nooit gepoetst werden? Vele mensen zien een goede tandverzorging van hun hond over het hoofd, maar het is strict noodzakelijk. In dit artikel leggen we uit waarom een goede mondhygiëne belangrijk is voor je hond en wat je eraan kan doen om problemen te vermijden.

Tandplak en tandsteen vermijden

Tandplak vormt zich vrij snel na elke dagelijkse maaltijd. Het bestaat uit een laagje bacteriën dat zich vast zet tussen de tanden en het tandvlees en is onzichtbaar voor het blote oog. Op het eerste zicht lijkt dit onschadelijk, maar niets is minder waar. Tandplak zal beginnen mineraliseren wat vervolgens zal leiden tot tandsteen. De combinatie van tandplak en tandsteen doet afbreuk aan het gebit van je hond en kan tot infecties en pijnklachten leiden.

Symptomen van tandproblemen bij honden

Er zijn verschillende symptomen die wijzen op een probleem met de mondhygiëne van je
hond. Een slechte adem is vaak één van de symptomen die je het snelts zal opmerken. Daarnaast zijn er ook andere symptomen zoals bloedend of ontstoken tandvlees, een verandering in het kauwgedrag van je hond, een verminderde eetlust en het losraken van tanden. Wanneer je één van deze symptomen waarneemt, is het aangeraden zo snel mogelijk een check-up in te plannen bij je dierenarts.

TIP 1: Regelmatig de tanden van je hond poetsen

Honden houden er meestal niet van, maar het is aangeraden om meerdere keren per week het gebit van je hond te poetsen. Er bestaan speciale tandenborstels voor elk hondenras en je kan ook tandpasta’s terugvinden met een smaak die je hond lekker vindt. Een goede poetsbeurt kan zeer effectief zijn om kosten aan de dierenarts te vermijden. Begin er zo vroeg mogelijk mee: jong geleerd is oud gedaan!

TIP 2: DROOGVOER IS BETER VOOR DE TANDEN VAN JE HOND

Voor gezonde tanden geef je beter harde korrels aan je hond dan natvoer. Droogvoer zorgt namelijk voor een mechanische reiniging van de tanden tijdens het kauwen. In het algemeen geldt dat hoe meer een hond kauwt, hoe minder risico zal worden op tandplak en tandsteen. Bij natvoer is de kauwfunctie beperkt en verhoogt vervolgens het risico op tandziekten.

TIP 3: GEEF DENTAL STICKS OF KAUWSTAVEN OM DE KAUWFUNCTIE TE STIMULEREN

Plantaardige dental sticks, ook wel plantaardige kauwstaven genoemd, zijn een perfect hulpmiddel om de kauwfunctie van je hond extra te stimuleren. Het is aangeraden om de dental sticks dagelijks na de maaltijd te geven, zodat je meteen komaf kan maken met tandsteen en tandplak. Indien je hond niet meteen trek heeft na de maaltijd, kan je de sticks ook een uurtje na de ochtendmaaltijd geven. Onze plantaardige dental sticks zijn caloriearm, dus je hoeft jezelf geen zorgen te maken omtrent overgewicht bij je hond.

TIP 4: SPOELMIDDEL OF TOEVOEGING BIJ HET DRINKWATER

Deze oplossing is vrij eenvoudig, maar ook wel het minst efficient. Net zoals bij mensen, bestaan er ook voor honden mondspoelingen die helpen om de tandplak bacteriën in de mond te bestrijden. Een alternatief kan ook een antibacteriële oplossing zijn die je eenvoudigweg bij het drinkwater kan toevoegen

Tandverzorging bij je huisdier is enorm belangrijk. Poets regelmatig, geef droge voeding en breng tijdig een bezoekje aan de dierenarts indien je onrustwekkende symptomen opmerkt. Voorkomen is beter dan genezen!

ALSO INTERESTED IN

Voeding

mogen honden yoghurt eten
Ja, honden mogen yoghurt eten. Het is een goede bron van probiotica, maar zorg ervoor dat het gewoon is en geen zoetstoffen zoals xylitol bevat.