Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer

Is vegan hondenvoer geschikt voor alle hondenrassen?

De voedingsbehoeften van honden verschillen naargelang grootte, leeftijd en ras. Ontdek voor welke hondenrassen vegan hondenvoer geschikt is.

Vegan hondenvoer geschikt voor alle hondenrassen

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Hondenvoer vrij van allergenen

Vegan hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Net zoals heel wat mensen de overstap maken van een traditioneel dieet naar een vegan dieet, beslissen meer en meer baasjes hun honden veganistisch hondenvoer voor te schotelen. Hoewel vegan hondenvoer heel erg populair is op dit moment is het natuurlijk wel belangrijk om erbij stil te staan of vegan hondenvoer geschikt is voor alle hondenrassen.

Voedingsbehoeften van verschillende hondenrassen

Wist je dat verschillende hondenrassen verschillende voedingsbehoeften hebben?  Zoals je waarschijnlijk al wel weet hebben verschillende honden nood aan een verschillend dieet afhankelijk van hun grootte of zelfs hun leeftijd. Maar ook het ras kan een grote invloed hebben op de voedingsbehoeften van een hond. Een labrador retriever heeft bijvoorbeeld de neiging om te overeten wat kan leiden tot overgewicht terwijl een chihuahua vaak kieskeurig is wat dan weer het omgekeerde effect kan hebben. Het is dan ook erg belangrijk om ervoor te controleren dat het vegan hondenvoer voor elk hondenras geschikt is.

Voedingsbehoeften

Hoewel de voedingsbehoeften van je hond afhangen van zijn of haar ras zijn er natuurlijk ook verschillende behoeften die iedere hond heeft. Voeding voor vegan honden is, net zoals voor mensen , een complexe balans van macro- en micronutriënten die de gezondheid en het welzijn van je hond ondersteunen. Dus wat zijn nu die essentiële voedingsstoffen die een hond, ongeacht ras, nodig heeft?

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en geel erg belangrijk voor zowel de groei als het onderhoud van een hondenlichaam. Eiwitten dragen bij aan de ontwikkeling van spieren, organen, huid en vacht. Ook kunnen eiwitten helpen om het immuunsysteem van je vegan hond te helpen ondersteunen. De eiwitten bestaan zelf uit verschillende aminozuren, waarvan er in totaal 22 noodzakelijk zijn voor een hond. Het hondenlichaam kan zelf echter 12 aminozuren zelfstandig aanmaken. Dit wil zeggen dat de overige 10 aminozuren in het hondendieet vervat moeten zitten. Het is gekend dat dierlijke voedingsstoffen zoals vlees, vis of insecten heel rijk kunnen zijn aan eiwitten en dus ook aminozuren. Het is echter perfect mogelijk om deze aminozuren ook terug te vinden in vegan hondenvoer. Vaak bevat vegan hondenvoer hierdoor een langere ingrediëntenlijst, omdat verschillende ingrediënten gebruikt worden om zo een voldoende aanwezigheid van ieder aminozuur te garanderen. Een alternatief is dat deze eiwiten of aminozuren apart gesupplementeerd worden aan het hondenvoer, om zo tot een complete vegan voeding voor honden te komen.

Vetten

Vetten bieden een heel erg geconcentreerde bron van energie en zijn erg belangrijk voor honden die erg actief zijn. Naast energie zorgen vetten ook voor een gezonde huid en een gezonde vacht en kunnen zij vitale lichaamsfuncties ondersteunen zoals de celopbouw en de hormoonproductie.

Koolhydraten

Hoewel honden geen koolhydraten nodig hebben om te overleven, zijn koolhydraten wel een erg goede energiebron. Vooral actieve honden hebben heel wat baat bij een goede mix van eiwitten en koolhydraten in hun dieet. Daarnaast kunnen koolhydraten ook een erg goede bron zijn van vezels. Deze vezels zijn erg belangrijk voor een goed spijsverteringssysteem en zorgen ervoor dat je hond zich langer verzadigd zal voelen.

Vitaminen en Mineralen

Tot slot heeft ook iedere hond nood aan verschillende vitaminen en mineralen. Deze vitaminen en mineralen dienen verschillende functies in het lichaam van de hond. Zo zijn calcium en fosfor bijvoorbeeld erg belangrijk voor sterke botten en tanden terwijl vitamine A de gezondheid van de ogen ondersteunt. Vitamine B helpt het lichaam dan weer om energie te produceren uit het voedsel dat wordt verbruikt.

Overwegingen voor veganistisch hondenvoer

Indien je eraan denkt om je hond veganistische hondenbrokken te voederen is het belangrijk om te overwegen of het voer dat je hebt uitgekozen wel geschikt is voor je hond. Verschillende hondenrassen hebben namelijk verschillende voedingsbehoeften. We hebben alvast enkele veelvoorkomende hondenrassen op een rijtje gezet en de unieke factoren waarmee je rekening moet houden bij het overwegen van een nieuw dieet voor je vegan hond.

 

  • Labrador Retriever: Labradors hebben een erg gebalanceerd dieet nodig dat aangepast is aan hun energieniveau. Deze honden zijn namelijk erg vatbaar voor obesitas. Het is dan ook een goed idee om hun calorie-inname goed in de gaten te houden. Een goed uitgebalanceerd vegan hondenvoer kan helpen om Labrador Retrievers op gewicht te houden.
  • Duitse Herder: Duitse Herders zijn echte energieke werkhonden. Vaak zijn deze honden erg gespierd waardoor ze een dieet met heel wat eiwitten nodig hebben. Op die manier kan de Duitse Herder zijn spierkracht en uithoudingsvermogen onderhouden. Ook hier kan vegan hondenvoer zeker een optie zijn, eventueel aangevuld met een aantal vegan hondensupplementen om tekorten te vermijden.
  • Franse Bulldog: de Franse Bulldog is een erg kleine hond. Hij heeft dus niet zoveel calorieën nodig als grotere honden. De Franse Bulldog heeft wel nood aan specifieke vitaminen en mineralen. Ook zijn deze honden erg vatbaar voor problemen met de spijsvertering wat winderigheid kan veroorzaken.
  • Boxer: Boxers zijn dan weer erg gevoelig voor hartproblemen. Wanneer je een dieet uitkiest voor een boxer is het een goed idee om voeding te kiezen met heel wat antioxidanten die de cholesterol verlagen. Je kan ook ten rade gaan bij je dierenarts die je kan helpen voeding uit te kiezen die het cardiovasculaire stelsel van je hond ondersteunt.
  • Golden Retriever: Net als Labradors hebben Golden Retrievers een uitgebalanceerd dieet nodig om hun actieve levensstijl te ondersteunen. Ze hebben een goede balans van eiwitten, vetten en koolhydraten nodig. Ook is het een goed idee om je Golden Retriever een dieet van antioxidanten voor te schotelen gezien deze honden vaak te maken hebben met reuma in de heupen. Vegan hondenvoer kan een goede oplossing bieden om overgewicht te vermijden, aangezien het vaak iets armer is in calorieën.
  • Shih Tzu: Net zoals de Franse Bulldog hebben deze kleine honden een kleinere maaltijd nodig. Ook hebben Shih Tzus een gevoeligheid voor voedingsallergieën. Wanneer je overschakelt op een nieuw dieet is het dan ook een goed idee om een extra oogje in het zeil te houden om er zeker van te zijn dat je hond niet allergisch is aan het nieuwe voer. Vegetarisch en vegan hondenvoeding scoren in het algemeen zeer goed op allergeentesten, wat het een ideale oplossing maakt voor hondenen met allergische klachten.

Het Raadplegen van een Dierenarts

Het kiezen van het juiste voer voor je vegan hond kan een erg ingewikkeld proces zijn. Er zijn namelijk een heleboel merken op de markt, en het is niet altijd even makkelijk om te weten welke (extra) voedingsstoffen je hond nou nodig heeft. Het is dan ook altijd een goed idee om advies in te winnen bij een dierenarts voordat je grote veranderingen aanbrengt in het dieet van je hond.

Je dierenarts kan namelijk nuttige inzichten en adviezen bieden. Ook kan je dierenarts een voer uitkiezen dat is afgestemd op de leeftijd, het ras en het energieniveau van je hond. Toch is het nog steeds erg belangrijk om je hond goed in het oog te houden wanneer je overstapt naar een nieuw dieet.

Het dieet aanpassen

Wanneer je overstapt op veganistische hondenbrokken is het een goed idee om het dieet van je hond aan te passen aan de individuele behoeften van je hond. Hier hebben we alvast enkele tips op een rijtje gezet om je hierbij te helpen.

  1. Meer proteïne toevoegen: veganistisch hondenvoer kan minder proteïne bevatten dan op vlees gebaseerd hondenvoer. Het is dan ook aan te raden om in de eerste plaats te kiezen voor een merk dat extra eiwitten toevoegt om die nutritionele kloof te overbruggen. Je kan deze proteïnen later nog altijd stilletjes afbouwen. Weet dat de Europese regulator voor dierenvoeding, FEDIAF, een minimum eiwitpercentage definieert van 18% voor hondenvoer. Weet dat de plantaardige hondenvoeding van Imby 24% eiwitten bevat, ruim boven de ondergrens dus en meer dan voldoende voor een volwassen hond.
  1. Aanvullende voedingsstoffen toevoegen: naast eiwitten zijn er natuurlijk nog andere belangrijke voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Zorg ervoor dat het veganistische hondenvoer dat je kiest de juiste hoeveelheden vitamines en mineralen bevat.
  1. Aanpassen aan de behoeften van je hond: net als mensen hebben honden unieke voedselbehoeften. Wanneer je nieuw voedsel introduceert, is het belangrijk om de hoeveelheid voedsel aan te passen aan de specifieke behoeften van je hond. Dit kan variëren op basis van de leeftijd, het gewicht en hoe actief je hond is.
  1. Geleidelijke introductie: wist je dat een plotselinge overgang naar een nieuw dieet kan spijsverteringsproblemen veroorzaken bij honden? Daarom is het belangrijk om nieuw voer geleidelijk te introduceren. Het is een goed idee om de nieuwe voeding aanvankelijk te mixen met de huidige voeding van je hond.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Hondenvoer vrij van allergenen

Vegan hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Mogen honden paracetamol innemen?
Nee, honden mogen geen paracetamol innemen. Hoewel wij mensen veel gebruik maken van deze pijnstiller is het voor honden gevaarlijk.

Voeding

Honden plastic
Mijn hond heeft plastic gegeten, wat moet ik nu doen? Blijf ten eerst rustig en observeer je hond. Verwittig indien nodig de dierenarts.

Voeding

Mogen honden broccoli eten?
Mogen honden broccoli eten? Ja, dat mag zeker. Een ideaal tussendoortje, let wel op dat je niet te veel geeft om darmklachten te voorkomen.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.