Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Is hondenvoer zonder graan beter?

Heeft jouw hond soms last van kwaaltjes zoals huidproblemen, slappe stoelgang of overgewicht? Als baasje wil je deze liefst zo snel mogelijk oplossen. In dit artikel zoomen we dieper in om de oorzaken van gezondheidsklachten en bekijken we of graanvrij hondenvoer een oplossing kan bieden.

Graanvrij hondenvoer

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Kan graanvrij hondenvoer huidproblemen verhelpen?

Huidproblemen bij honden zijn een absolute kwelling voor je hond. Onophoudende jeuk aan de pootjes, oren of liezen kan het energiepeil doen dalen en je hond minder enthousiast maken.  In ernstige gevallen vertoont de vacht van jouw viervoeter rode blaasjes en korsten. Wanneer jouw hond deze symptomen vertoont kunnen verschillende factoren aan de oorzaak liggen.

Als eerste kunnen deze symptomen een teken zijn van een allergische reactie. Bijna 10% van alle honden heeft last van een allergie. Deze kunnen opgedeeld worden in 3 categorieën: een omgevingsallergie (pollen of huisstofmijt bijvoorbeeld), een vlooienallergie en een voedselallergie. Wanneer de allergie bij je hond afkomstig is van voedsel kunnen meerdere opties overwogen worden. Bij een graanallergie is het aangeraden om over te schakelen op graanvrij hondenvoer. Granen zoals bijvoorbeeld gerst en tarwe bevatten namelijk gluten. De gluten aanwezig in vele graansoorten kunnen mogelijks een allergische reactie veroorzaken bij jouw geliefde viervoeter.

Wanneer je kiest voor graanvrije hondenbrokken is het zeer belangrijk om voor kwalitatieve voeding te kiezen, waarbij granen vervangen worden door groenten, fruit en extra eiwitten. Op die manier krijgt je hond voldoende en gevarieerde voedingsstoffen binnen. Wees je bewust dat ook een tekort aan essentiële voedingsstoffen tot huidproblemen kan leiden. Het dient ook vermeld te worden dat niet elke graansoort gluten bevat. Hondenvoer met havermout of rijst zijn een veilige keuze voor jouw hond omdat zij, in tegenstelling tot de meeste graansoorten, geen schadelijke gluten met zich meebrengen.

Graanvrij hondenvoer en voedselallergie

Toch is graanvrij hondenvoer niet altijd de ideale oplossing voor een voedselallergie. Graanvrije hondenbrokken worden vaak aangevuld met dierlijke ingrediënten ter compensatie van de ontbrekende granen. Dierlijke eiwitten zoals kip, rund en lam, zijn echter de meest frequente oorzaken van een voedselallergie bij honden. Wanneer de allergische klachten van jouw viervoeter dus blijven aanhouden na de overstap op een graanvrij dieet, kan je best kijken naar de dierlijke eiwitten in het hondenvoer. Hondenvoer met insecten is vaak een gezond en veilig alternatief voor je hond. Insecteiwitten zijn namelijk hypoallergeen en veroorzaken slechts zeer uitzonderlijk een allergische reactie.

Bij allergische klachten is het sterk aangeraden om eerst jouw dierenarts te consulteren. Naast een allergie kunnen ook andere factoren een rol spelen. Denk daarbij aan parasieten, infecties en chronische stress. Via een eliminatiedieet, allergietest of bloedonderzoek kan de juiste diagnose gesteld worden. Vervolgens kan je met de dierenarts bespreken of graanvrij hondenvoer of hondenvoer op basis van insecten een uitweg kan bieden.

Graanvrij hondenvoer en maagproblemen

Hoewel granen een zeer goede bron van vezels en koolhydraten zijn voor jouw viervoeter, kunnen zij bij sommige honden negatieve reacties veroorzaken zoals maagproblemen braken, diarree en winderigheid. Deze symptomen komen voort uit een slechte reactie in het spijsverteringsstelsel van jouw hond. Honden hebben namelijk een korter spijsverteringskanaal en beschikken niet over alle nodige enzymen om de complexe koolhydraten in het graan af te breken. Wanneer je een merk hondenvoer kiest, is het daarom interessant om te kijken naar het graanpercentage. Niettegenstaande vezels goed zijn voor honden, blijft het percentage granen idealiter onder de 30%. Een hoger percentage gaat niet enkel ten koste van andere essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, maar ook van een vlotte vertering.

Naast het percentage is ook de kwaliteit van het graan uitermate belangrijk. Sommige commerciële merken gebruiken goedkopere graansoorten zoals soja. Een slechte graankwaliteit kan dan weer nadelig zijn voor de vertering van bij je hond. Je kan ook opteren voor natuurlijk hondenvoer graanvrij en maagproblemen op die manier bestrijden. Het spijsverteringsstelsel moet dan minder hard werken om de complexe koolhydraten te verteren. Echter moeten de granen worden vervangen door extra eiwitten en wordt het dieet aangevuld met groenten en fruit. De extra toevoegingen in graanvrije hondenbrokken maken de voeding soms wel iets prijziger.

Graanvrij hondenvoer en gezondheid

Onze conclusie omtrent graanvrije hondenbrokken

De oorzaken van lichamelijke klachten bij honden kunnen zeer uiteenlopend zijn en een oplossing steeds moet afgestemd worden op de noden en eigenschappen van je hond. Bij twijfel contacteer steeds jouw dierenarts vooraleer je overschakelt van voeding. Graanvrij hondenvoer kan in sommige gevallen een oplossing bieden, maar is zeker geen wondermiddel dat alle kwaaltjes zal doen verdwijnen.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Mogen honden appel eten?
Ja, honden mogen appel eten. Appels zijn veilig voor honden. Het is wel raadzaam om met mate te voeden, omwille van het suikergehalte.

Voeding

Mogen honden paprika eten?
Ja, paprika’s behoren tot de groenten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven.

Voeding

Mag een hond aardbeien eten?
Ja, aardbeien behoren tot de fruitsoorten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven vanwege het suikergehalte.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.