Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Hoe worden insecten voor hondenvoer en kattenvoer gekweekt?

We bekijken welke soorten insecten geschikt zijn voor hondenvoer en staan stil bij het ganse groeiproces om insecteneiwit te produceren.

Een vlieg die op de neus van een kat zit.

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Insecteneiwit is aan een stevige opmars bezig als vleesvervanger in hondenvoer en kattenvoer. Naast het duurzaamheidsaspect, hebben insecteiwitten het voordeel enorm voedzaam te zijn en bieden ze een heel lage kans op een voedselallergie bij honden. Maar hoe worden insecten gekweekt en wat eten die kleine larven precies? Je leert het hier.

Onderscheid maken tussen insecten

Wanneer we kijken naar hondenvoer en kattenvoer met insecten, dan wordt er meestal gebruik gemaakt van 3 soorten insecten: krekels, zwarte soldaatvliegen en meelwormen. Vooral deze laatste 2 worden in Europa op grote schaal gekweekt. Protix is zelfs de grootste producent wereldwijd van de zwarte soldaatvlieg terwijl Ynsect het grootste bedrijf is dat meelwormlarven produceert. De larven van de zwarte soldaatvlieg hebben trouwens de korste levenscyclus, met slechts een 30-tal dagen. Meelwormlarven daarentegen hebben een levenscyclus van meer dan 60 dagen. De eiwitten die uiteindelijk uit beide insecten voortkomen hebben zeer gelijkaardige eigenschappen: voedzaam, hypoallergeen en duurzaam.

Meelwormen

Bestaan er dan geen verschillen?

Toch wel! Wanner we een nader kijkje nemen, zijn er toch een aantal belangrijke verschillen tussen de larven van een zwarte soldaatvlieg in vergelijking met die van een meelworm. Het voornaamste verschil is het eiwitpercentage. Het insectenpoeder van de meelwormlarven bevat namelijk 70% eiwitten, terwijl dit voor de zwarte soldaatvlieg iets meer dan 55% bedraagt. Toch blijft ook dit laatste percentage enorm veel. Het eiwitpercentage in een verse steak of kipfilet? Gemiddeld slechts 25%!

Behalve het eiwitpercentage, hebben we bij Imby voor meelworm eiwitten gekozen, aangezien deze al 50 jaar in Europa gekweekt worden zonder enige ziekteveschijnselen, ze geen licht vereisen om te groeien, weinig warmte afgeven in hun groeiproces en flexibel te voeden zijn op reststromen. Onze meelwormlarven worden hoofdzakelijk gekweet in boerderijen in Nederland en Noord-Frankrijk.

 Het Productieproces

Productie proces insecteiwitten-1

Bovenstaande grafiek geeft een vereenvoudigd overzicht weer van het productieproces voor meelwormlarven. De larven voeding zich op reststromen zoals bietpulp, bierborstel of gelijkaardige stromen uit de landbouw. Doordat insecten deze reststromen consumeren, zetten ze laagwaardige voedingsstoffen om in hoogwaardige eiwitten. Iederen dag ontvangen de insecten nieuwe voeding die ze zeer efficiënt gebruiken om zelf aan lichaamsmassa te winnen. Zodra de larven volgroeid zijn, worden ze gereinigd, gekookt en gesteriliseerd. De insectenlarven leveren uiteindelijk 3 bruikbare producten op: 

  • Insecteneiwit: dit kan gebruikt worden in humane producten (zoals energie repen of insectenburgers), dierenvoeding (zoals Imby hondenvoer of kattenvoer) en het is een hoogwaardige optie als voer voor vis of vee.
  • Insectenolie: net als het insecteneiwit, kan dit hoogwaardige product vooral voor dierenvoeding, vis of veeteelt worden gebruikt.
  • Meststoffen: tijdens het groeiproces, scheiden de larven een aantal residu stoffen af. Deze zijn perfect geschikt als natuurlijke bemester in de landbouw.

De resultaten?

Aangezien insecteiwitten een nieuwe eiwitbron zijn waar honden en katten nog niet vaak aan blootgesteld zijn, is het risico op een allergische reactie zeer beperkt. Zoals we in een eerder blog artikel omtrent voedselallergieën ook al meegaven, zijn dierlijke eiwitten (kip, rund, lam) meestal de boosdoener voor een voedselallergie. Simpelweg overschakelen naar een alternatieve eiwitbron zoals insecten, kan in dat opzicht vaak al wonderen doen. Neem zeker eens een kijkje naar onze producten op onze Imby shop.

Foto's van de huidallergie van een hond.
De huidallergie van de hond verdween na het eten van hondenvoer van Imby Pet Food.

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

ALSO INTERESTED IN

Algemeen

Australian Silky Terrier
Ontdek de charmes van de Australian Silky Terrier: een slim, energiek hondenras met tips voor vachtverzorging en een ideaal gezelschapsdier.

Algemeen

Azawakh
Ontdek de edele Azawakh – een uniek hondenras met een nobel karakter en specifieke verzorgingsbehoeften. Leer over hun temperament en eigenschappen.

Algemeen

Australian Stumpy Tail Cattle Dog
Ontdek de levendige wereld van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog: hun unieke karakter, verzorging en wat hen zo bijzonder maakt.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.