Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Graanvrij hondenvoer: de complete gids

Heeft je hond last van darmklachten en een slechte ontlasting? Graanvrij hondenvoer kan in vele gevallen de oplossing bieden. Ontdek de tips.

Een hond die rechtstreeks uit een zak hondenvoer van Imby Pet Food eet.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

De verkoop van graanvrij hondenvoer beleeft in recente jaren een sterke opmars. Het wordt voornamelijk gekocht door hondenbaasjes wiens hond darmproblemen of allergische klachten heeft. In dit artikel duiken we dieper in op de verschillende soorten graanvrij hondenvoer en hoe je de beste keuze maakt voor je viervoeter.

1. WAT IS GRAANVRIJ HONDENVOER?

Graanvrij hondenvoer is een voeding zonder granen zoals maïs, tarwe, gerst of haver. Deze granen worden vervangen door eiwitten of door alternatieve koolhydraten zoals zoete aardappel, erwten, linzen of andere groenten.

De reden dat hondeneigenaars een graanvrij dieet verkiezen, is omdat ze geloven dat granen niet gemakkelijk verteerd worden door honden en dat het tot minder allergische klachten leidt. Beide argumenten zijn slechts correct onder bepaalde omstandigheden. Granen bevatten vaak een hoge dosis calorieën. Wanneer deze vervangen worden door hoogwaardige eiwitten (insecteiwitten, kip of rund bijvoorbeeld), vetten, mineralen en vitaminen, dan kan men inderaad spreken van een voedzamer dieet. Als granen echter vervangen worden goedkope alternatieven zoals aardappelen of soja bijvoorbeeld, dan zijn de voordelen beperkt. Het kan namelijk nog steeds voorkomen dat ook deze alternatieve koolhydraten een probleem vormen voor het darmstelsel.

Ook het argument dat een graanvrij dieet de kans op een voedselallergie verkleint, is meestal ongegrond. De meest frequente allergenen in hondenvoer zijn namelijk kip, rund, lam, zuivelproducten en dan pas granen, zoals tarwe en gerst. Rijst en haver zijn 2 graansoorten die zelden een allergie veroorzaken. Wanneer je dus kiest voor een graanvrij hondenvoer op basis van kip of rund, heb je nog steeds een grote kans dat je hond er allergisch op reageert. Vele mensen verkiezen dan ook een voeding op basis van insecteiwitten of een plantaardig hondenvoer, weliswaar zonder tarwe, gerst en maïs. Dit type voeding is namelijk wel écht hypoallergeen, bevat geen overdosis granen en biedt een hogere kans om van allergische klachten verlost te geraken.

De voordelen van graanvrij hondenvoer zijn dus zeker aanwezig, maar niet elk graanvrij hondenvoer is gegarandeerd kwalitatief en voedingsrijk. Het is belangrijk een goede blik te werpen op de receptuur om zo de samenstelling te achterhalen, alsook mogelijke allergenen te identificeren.

2. HOE KIES JE HET BESTE GRAANVRIJE HONDENVOER?

Wanneer je opteert voor graanvrij hondenvoer, stelt zich de volgende vraag: hoe kies je het beste graanvrij hondenvoer? Naast het feit dat het voer zonder granen dient te zijn, is het voornamelijk belangrijk om hoogwaardig hondenvoer voor jouw viervoeter te kopen. Hierbij kan je best letten op de belangrijkste voedingsstoffen die je hond nodig heeft voor het dieet. Dit zijn eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. Ook de leeftijd van je hond is belangrijk, aangezien de voedingsbehoefte verandert naargelang de ouderdom en het activiteitsniveau van je hond.

De invulling van “hoogwaardig” is voor velen verschillend. Mensen die biologisch hondenvoer verkiezen, waarderen vooral de manier waarop de voeding geproduceerd wordt. Biologisch hondenvoer maakt geen gebruik van kleur- en geurstoffen, wordt milieubewust geteeld en indien er vlees gebruikt wordt, is het vrij van groeihormonen en antibiotica. Andere hondeneigenaars opteren voor hondenvoer met hoog vleesgehalte, aangezien ze dit zien als een kwaliteitslabel. Hondeneigenaars met een allergische hond hechten dan weer belang aan hypoallergeen hondenvoer. Nog andere opteren voor goedkoop graanvrij hondenvoer omdat hun financiële situatie niet anders toelaat. Kortom: het is belangrijk dat je kiest voor gezond hondenvoer met een goede samenstelling, dat past bij de noden van jouw hond en je eigen levensstijl.

3. GRAANVRIJ HONDENVOER EN GEZONDHEIDSPROBLEMEN

Zoals eerder vermeld zijn er enkele voordelen verbonden aan graanvrij hondenvoer. Graanvrij hondenvoer kan namelijk een goede oplossing bieden voor verschillende gezondheidsproblemen. Zo hebben veel honden last van huidproblemen zoals jeuk, rode uitslag en bultjes. Indien deze symptomen voortvloeien uit een graan allergie, dan kan graanvrij hondenvoer de huidproblemen verzachten.

Ook graanvrij hondenvoer en maagproblemen worden vaak met elkaar in verband gebracht. Sommige honden hebben problemen met de vertering van granen, zeker als deze in een hoge dosis voorkomt in de voeding (>30%). Door over te schakelen op graanvrij hondenvoer, krijgt het verteringsproces de kans om te herstellen en kan men verlost zijn van darmklachten en een slechte stoelgang. Een probiotica supplement voor honden kan trouwens ook helpen om de darmflora gezond te houden.

Graanvrij hondenvoer en obesitas: honden die te veel koolhydraten eten, moeten opletten voor obesitas of overgewicht. Koolhydraten in de vorm van snelle suikers zijn namelijk zeer ongezond voor jouw hond en zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Aangezien granen vaak een hoge concentratie koolhydraten bevatten, worden honden met overgewicht vaak aangeraden om op graanvrij hondenvoer over te schakelen. Dit dieet bevat minder koolhydraten en net meer eiwitbronnen. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel wat een positief effect kan hebben op het gewicht van je viervoeter. Koolhydraten zijn overigens niet slecht voor je hond, aangezien ze een rijke bron van energie leveren. Ze moeten echter gecombineerd worden in een gebalanceerd dieet, waarin ook eiwitten en vetten talrijk aanwezig zijn. Tot slot willen we nog vermelden dat voldoende lichaamsbeweging ook essentieel is voor honden met obesitas en vaak een eerste stap is om gewicht te verliezen.

4. GRAANVRIJ HONDENVOER EN ALLERGIEËN

Bijna 10% van alle honden heeft een allergie. Een allergie kan je herkennen aan huidirritaties zoals jeuk, rode bultjes en kale plekken, maar ook maag- en darmklachten zoals een verstoorde stoelgang en overgeven. De oorzaak van voedselallergieën zijn zeer uiteenlopend. Meestal zijn dierlijke eiwitten de boosdoener, maar in beperkte mate kunnen ook granen de allergie veroorzaken. In dat geval kan je graanvrij hondenvoer proberen en allergieën zullen verminderen. Wanneer bij de overschakeling naar graanvrij hondenvoer de allergische klachten niet verminderen, dan dient men de oorzaak te zoeken bij andere voedingsstoffen.

Wanneer je twijfelt aan de oorzaak van de voedselallergie, biedt Imby de ideale oplossing. De Imby hondenvoeding is glutenvrij en bestaat uit insecteneiwit, gecombineerd met plantaardige ingrediënten. Een perfect alternatief dat komaf maakt met de allergieën van jouw viervoeter. Happy dog, happy owner!

Er valt ook nog iets te vertellen over graanvrij hondenvoer en gluten. Er zijn sommige gluten die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij je hond. In dit geval spreken we van een glutenallergie bij je hond. Deze schadelijke gluten zijn afkomstig van bepaalde granen zoals tarwe. Graanvrij hondenvoer is per definitie glutenvrij en kan dus een prima oplossing bieden voor honden met een glutenintolerantie. Hondenvoer met granen kan in theorie ook geschikt zijn voor een glutenallergie, maar in dit geval hangt het af welke granen er precies gebruikt worden in de voeding.

5. GRAANVRIJ HONDENVOER EN VOEDSELINTOLERANTIES

Bepaalde huidirritaties zoals jeuk en rode bultjes, maar ook maag- en darmklachten, zijn niet altijd gelinkt aan een allergie. Deze klachten kunnen ook symptomen van voedselintoleranties zijn. Het belangrijkste verschil tussen een allergie en een voedselintolerantie is de reactie die binnenin het lichaam van jouw viervoeter plaatsvindt. Bij allergieën is er sprake van een reactie van het immuunsysteem en intoleranties verwijzen naar een reactie van het spijsverteringsstelsel. Aangezien de symptomen van beide overlappen, is het vaak moeilijk te achterhalen of je hond allergisch of intolerant is aan bepaalde stoffen. Het is dan ook aanbevolen om bij vermoedens van allergieën/ intoleranties langs te gaan bij uw dierenarts. Zij kunnen een voedselintolerantie testen. Dit gebeurt meestal via een eliminatiedieet waarbij men bepaalde voedingsstoffen uit het dieet schrapt en kijkt wat het effect is op jouw hond. Bij vermoedens van een graan allergie probeert men dikwijls graanvrij hondenvoer en voedselintoleranties zouden moeten verdwijnen. Men kan daarnaast ook allergietesten uitvoeren via bloedonderzoek, alhoewel deze dikwijls onbetrouwbaar zijn wanneer de allergie nog aanwezig is in het lichaam van jouw hond.

6. GRAANVRIJ HONDENVOER EN GEWICHTSVERLIES

Graanvrij hondenvoer kan in sommige gevallen een oplossing bieden voor honden die wat gewicht willen verliezen. De reden hiervoor is het verlaagd koolhydraatgehalte en de verhoogde eiwitconcentratie. Eiwitten zorgen namelijk voor een langer verzadigingsgevoel, waardoor je hond minder nood heeft aan een grote hoeveelheid hondenvoer. Een verminderde calorie-inname kan dan weer tot gewichtsverlies leiden. Toch is afvallen met graanvrij hondenvoer geen garantie tot succes. Graanvrij hondenvoer bevat dikwijls meer vetten wat gewichtsverlies kan bemoeilijken. Wanneer je hond een aantal kilo dient te verliezen, kijk dan naar een voeding die laag is in calorieën eerder dan graanvrij hondenvoer. Wanneer je jouw viervoeter wil verwennen met snacks, kies je idealiter voor caloriearme en gezonde snacks voor honden. Denk maar aan de dental sticks van Imby: caloriearm en vrij van suikers!

7. Helpt graanvrij hondenvoer om allergieën te vermijden?

Zoals eerder aangehaald in dit artikel, zijn er een aantal granen die vaak een allergische reactie uitlokken. Tarwe en gerst zijn twee graansoorten die je best kan vermijden in hypoallergeen hondenvoer, aangezien meer dan 15% van de honden met een allergie hier slecht op zal reageren. Je zal er dus vooral op moeten letten dan deze twee granen niet voorkomen in de maaltijd van je hond. Ook rogge, spelt, maïs en rijst kunnen een allergische reactie veroorzaken bij bepaalde hondenrassen, maar dit komt veel minder vaak voor dan tarwe of gerst. Een gezonde dosis granen kan overigens een meerwaarde bieden aan de maaltijd, aangezien het rijk is aan eiwitten, mineralen en vitaminen en vaak een lager vetgehalte bevat dan vele vleessoorten. Samengevat zou hondenvoer tegen allergie voornamelijk dierlijke eiwitten, zuivelproducten, gerst en tarwe moeten vermijden.

8. GRAANVRIJ HONDENVOER EN PRIJS

Hondenvoer met granen zal doorgaans goedkoper zijn dan graanvrij hondenvoer. Grondstoffen zoals tarwe, gerst en maïs zijn namelijk vrij goedkoop. Aangezien er in graanvrij hondenvoer geen granen aanwezig zijn, moeten andere voedingsstoffen extra worden toegevoegd. De alternatieven voor graan zijn: zoete aardappelen, (kikker)erwten, linzen of andere groenten. Daarnaast worden er extra eiwitten toegevoegd aan graanvrij hondenvoer zoals kip, rund, vis of insecteiwitten. Deze extra toevoegingen veroorzaken een stijging van de gemiddelde prijs van graanvrij hondenvoer.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Mogen honden appel eten?
Ja, honden mogen appel eten. Appels zijn veilig voor honden. Het is wel raadzaam om met mate te voeden, omwille van het suikergehalte.

Voeding

Mogen honden paprika eten?
Ja, paprika’s behoren tot de groenten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven.

Voeding

Mag een hond aardbeien eten?
Ja, aardbeien behoren tot de fruitsoorten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven vanwege het suikergehalte.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.