Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

De pluspunten van vegan hondenvoer

De pluspunten van vegan hondenvoer zijn talrijk: een betere spijsvertering, een lagere kans op allergieën en een gezonder hart. Lees hier meer!

Pluspunten van vegan hondenvoer

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Hondenvoer vrij van allergenen

Vegan hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Denk jij eraan je hond over te schakelen op een vegan dieet? Jij bent niet alleen! Veganistisch en vegetarisch hondenvoer heeft de laatste jaren heel wat aan populariteit gewonnen. Toch hebben heel wat baasjes vragen bij het vegan hondenvoer. Is het wel gezond voor mijn hond? Wat zijn de pluspunten van vegan hondenvoer? Zal mijn hond een uitgebalanceerde voeding krijgen? En zijn er gezondheidsvoordelen aan het overschakelen naar een vegan dieet?

In dit artikel duiken we diep in de wereld van vegan hondenvoer en bekijken we de voor en nadelen van een veganistisch dieet voor je hond. We bespreken de verschillende ingrediënten die je vaak in vegan voer tegenkomt en helpen je ook met het overschakelen van traditioneel hondenvoer naar vegan hondenvoer!

Wat is het Verschil tussen Vegan Hondenvoer en Traditioneel Hondenvoer

Vooraleer je de keuze maakt om je hond over te schakelen op een vegan hondenvoer is het natuurlijk belangrijk om te weten wat het verschil is tussen vegan en traditioneel hondenvoer. Hier ontdekken we de verschillen in ingrediënten en welke impact het overschakelen naar vegan hondenvoer heeft op het milieu in vergelijking met traditioneel hondenvoer.

Wat is het Verschil in Ingrediënten tussen Vegan Hondenvoer en Traditioneel Hondenvoer

Klassiek hondenvoer bestaat zoals je al kon raden vooral uit dierlijke ingrediënten. Denk hierbij bijvoorbeeld maar maar aan lekkere stukken vlees, maar ook beenmerg en andere vleesbijproducten zoals organen.

Vegan hondenvoer daarentegen bevat helemaal geen dierlijke ingrediënten. Dit hondenvoer haalt z’n voedingswaarde vooral uit groenten, granen en plantaardige eiwitbronnen zoals linzen, soja en erwten.

Het is natuurlijk zo dat een puur plantaardig dieet niet altijd alle vitamines en mineralen bevat die je hond nodig heeft. Daarom worden deze extra vitamines en mineralen aan het eten toegevoegd. Het is echter wel een goed idee om vegan natvoer of veganistische hondenbrokken te kiezen van hoge kwaliteit. De kwaliteit van de ingrediënten kan namelijk van merk tot merk sterk verschillen.

Wat zijn de pluspunten van Vegan Hondenvoer voor het Milieu

Wanneer jij je hond overschakelt naar een veganistisch dieet zal dit een erg positieve impact hebben op het milieu. De vleesproductie – zelfs die voor de voeding van onze huisdieren, is een enorme bron van broeikasgassen. Deze gassen dragen bij aan klimaatverandering.

Door te kiezen voor vegan hondenvoer ondersteun je dan ook een industrie die een pak minder belastend is voor het milieu in vergelijking met traditionele vleesproductie.

De pluspunten van Vegan Hondenvoer op gebied van ingrediënten

Vegan hondenvoer bestaat enkel uit plantaardige ingrediënten, dus zonder dierlijke ingrediënten of restproducten. Maar wat betekent dat voor de voedingswaarde van het hondenvoer? En is dat wel zo goed voor de gezondheid van je trouwe viervoeter?

Ingrediënten die Vaak Voorkomen in Vegan Hondenvoer en hun Pluspunten

Vegan hondenvoer zit eigenlijk boordevol krachtige plantaardige ingrediënten. Deze ingrediënten voorzien je hond van essentiële voedingsstoffen. Hier zijn alvast enkele van de typische ingrediënten die voorkomen in het beste veganistisch hondenvoer en hun pluspunten:

 • Linzen: een top bron van plantaardige eiwitten Eiwitten geven je hond een heleboel energie.
 • Zoete aardappels: zoete aardappels zijn erg voedzaam en vezelrijk De vezels in zoete aardappel zorgen ervoor dat je hond een goede spijsvertering heeft.
 • Bruine rijst: bruine rijst houdt de bloedsuikerspiegel van je hond in balans. Daarnaast geeft dit ingrediënt in veggie hondenvoer je hond ook langdurige energie.
 • Quinoa: quinoa is een erg goede bron van eiwitten en bevat heel wat essentiële aminozuren.
 • Spinazie: spinazie is rijk aan ijzer en een heleboel vitamines.
 • Wortels: het is geen fabeltje dat wortels erg goed zijn voor de ogen. Ze zijn namelijk een bron van vitamine A.
 • Pompoen: ook pompoen zit vaak in vegetarisch eten voor honden. Pompoen heeft heel wat vezels, wat goed is voor de spijsvertering. Daarnaast is deze groente ook erg goed voor de huid van je hond.

Tips voor het Kiezen van Vegan Hondenvoer van Hoge Kwaliteit

Als je ervoor kiest om over te stappen op vegetarisch of veganistisch hondenvoer, kies dan voor merken die erom bekend staan kwalitatieve plantaardige ingrediënten te gebruiken. Deze voeding biedt een complete en evenwichtige veganistische maaltijd aan je trouwe viervoeter.

Bekijk natuurlijk ook zeker de ingrediëntenlijst. De gouden regel is dat de ingrediënten die bovenaan staan het meest voorkomen in het voedsel. Je wil dus vooral voedzame, natuurlijke plantaardige ingrediënten zien. En let op: veganistisch hondenvoer met veel opvulmiddeltjes of kunstmatige toevoegingen is liever te vermijden.

Is Vegan Hondenvoer Geschikt voor Alle Hondenrassen?

Elke hond is uniek, maar in theorie kunnen alle hondenrassen en leeftijden wel op een vegan dieet overschakelen. Toch is het een goed idee om eerst even te overleggen met de dierenarts voor jij je hond op een nieuw dieet overschakelt, zeker wanneer je hond met bepaalde gezondheidskwaaltjes kampt.

Wat zijn de Voedingsbehoeften van Honden

Vooraleer we wat tips geven over de specifieke voedingsbehoeften van verschillende hondenrassen is het een goed idee om te kijken naar de voedingsbehoeften van honden in het algemeen. Een hond heeft de volgende voedingsstoffen nodig ongeacht het ras:

 1. Eiwitten: deze zijn essentieel voor het opbouwen en repareren van spieren en weefsels.
 2. Koolhydraten: zorgen bij honden net zoals bij mensen voor energie.
 3. Vetzuren: zijn noodzakelijk voor een gezonde huid en een glanzende vacht.
 4. Vitaminen en mineralen: deze ondersteunen verschillende lichaamsfuncties en helpen het immuunsysteem door bijvoorbeeld ontstekingen tegen te gaan.

Waar Moet Je aan Denken bij het Kiezen van Vegan Hondenvoer voor Verschillende Hondenrassen

Hoewel het meeste vegan hondenvoer past bij elk hondenras zijn er toch enkele dingen waar je op kan letten.

 1. Voedingsstoffenverhouding: wanneer het aankomt op de balans van eiwitten, koolhydraten en vetten is het een goed idee om dit af te stellen op het formaat, het energieniveau en de leeftijd van je hond.
 2. Formaat van de brokjes: kleinere rassen hebben natuurlijk baat bij kleinere brokjes dan grotere rassen.
 3. Specifieke voedingsbehoeften: sommige rassen staan erom bekend bepaalde gezondheidskwaaltjes te hebben. Franse bulldogs hebben vaak te maken met spijsverteringsproblemen terwijl golden retrievers problemen hebben met artrose in de heupen. Het is dan ook een goed idee om uit te kijken naar vegan hondenvoer dat ingrediënten bevat dat deze specifieke problemen kan aanpakken.

Tips voor het Overstappen naar Vegan Hondenvoer

Als je eraan denkt om je hond op een vegan dieet te zetten, is het best dat je dit hondenvoer beetje bij beetje introduceert. Om je te helpen met de overstap van traditioneel naar vegan hondenvoer hebben we hier alvast wat informatie voor je verzameld.

Hoe Nieuw Hondenvoer Introduceren

Begin rustig aan met het nieuwe vegan voer om buikklachten te vermijden. Start met een beetje vegan voer door het gewone voer van je hond te mengen. Over de  komende twee weken kan je geleidelijk het deel vegan voedsel vergroten. Best begin je met 10% tot 25% vegan hondenvoer en pas je dit aan naargelang je hond goed reageert op het nieuwe voor. Indien je hond het nieuwe voor niet lust kan je hem of haar langer gewend laten worden aan het voer of kan je een ander merk of een andere smaak proberen.

Het Belang van een Geleidelijke Overstap

Een te plotse verandering in voeding kan je hond last geven van zijn maag of darmen, zoals overgeven of diarree. Door het lekker rustig aan te doen, geef je de maag van je hond de tijd om te wennen en voorkom je zulke kwaaltjes.

Algemene Tips voor het Overstappen naar Vegan Hondenvoer

 1. Praat met je dierenarts: wanneer je grote veranderingen aanbrengt in het menu van je hond, is het altijd een goed idee om eerst met je dierenarts te overleggen. Hij of zij kan je dan raad geven over het te kiezen merk, of je best natvoer of droogvoer neemt en de portiegrootte.
 2. Hou je hond in ‘t oog: het is ook belangrijk dat je goed let op hoe je hond reageert op zijn nieuwe eten. Merk je iets raars op, zoals een doffe vacht, huidproblemen of een lager energieniveau? Ga dan zeker even langs bij de dierenarts.
 3. Bekijk de voedingswaarde en de ingrediënten: best kies je voor vegan hondenvoer dat alles bevat wat je viervoeter nodig heeft om topfit te blijven. Bekijk dan ook zeker de ingrediënten zodat je er zeker van bent dat je hond een complete voeding heeft.

De gezondheidsvoordelen van Vegan Hondenvoer

Wist je dat vegan hondenvoer heel wat gezondheidsvoordelen heeft voor je hond? Het kan je hond namelijk helpen bij gewichtsbeheersing en het onderhouden van een goede spijsvertering.

Hoe Kan Vegan Hondenvoer je Hond Voorzien in Essentiële Voedingsstoffen

Hoewel honden in het wild natuurlijk over het algemeen vleeseters zijn, kunnen ze een uitgebalanceerd dieet volgen dat voornamelijk uit plantaardige ingrediënten bestaat. Het is natuurlijk zo dat honden een uitgebalanceerd dieet nodig hebben dat rijk is aan eiwitten, vetten, en voldoende vitamines en mineralen.

Vegan hondenvoer wordt geformuleerd om aan al deze voedingsbehoeften te voldoen. Vegan honden kunnen eiwitten halen uit alternatieve bronnen zoals erwten, linzen en aardappelen en vetten uit ingrediënten zoals vlaszaad en kokosolie.

Hoe Kan Vegan Hondenvoer je Hond Helpen Met Gewichtsbeheersing en een Gezonde Spijsvertering

Wanneer we kijken naar de ingrediënten van vegan hondenvoer zien we dat dit lager kan zijn in vetten vergeleken met hondenvoer met dierlijke producten. Dit zorgt ervoor dat vegan hondenvoer kan helpen bij gewichtsbeheersing. De vele vezels in het plantaardige voer helpen je hond ook met het behouden van een goede spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Ook honden met voedselallergieën hebben vaak baat bij een vegan dieet. Heel wat honden zijn namelijk allergisch voor dierlijke eiwitten. Deze ontbreken in het veganistische hondenvoer, wat dan weer erg goed is voor je allergische hond.

Vegan Hondenvoer en Allergieën bij Honden

Wist je dat het overschakelen naar vegan hondenbrokken of veggie hondenvoer je viervoeter ook kan helpen met allergiën?

Hoe Kun je Voedselallergieën bij Honden Herkennen

Net zoals wij mensen, kunnen onze honden ook last hebben van voedselallergieën. De manier waarop ze reageren kan erg verschillend zijn, maar vaak zien we bij onze honden de volgende reacties wanneer ze iets gegeten hebben waar ze niet goed tegen kunnen:

 • Huidirritatie en -ontsteking
 • Jeuk op bepaalde plekken zoals gezicht, poten, oren en rond de anus
 • Maag of zelfs darmproblemen zoals braken en diarree

Vegan Hondenvoer als Alternatief voor Honden met een Allergie

Honden die allergisch zijn aan bepaalde dierlijke ingrediënten kunnen zich beter voelen wanneer ze overstappen op een dieet van vegan hondenbrokken of veganistisch natvoer. In dit veggie voer zitten namelijk geen dierlijke stoffen. Dit kan de reactie van vegan honden op eiwitten voorkomen.

Hypoallergene Ingrediënten in Vegan Hondenvoer

Vegan hondenvoer, met ingrediënten zoals zoete aardappelen, bruine rijst en andere lekkere groentjes, wordt vaak gezien als een goed alternatief voor traditioneel hondenvoer dat minder snel allergische reacties uitlokt. Het bevat namelijk vaak hypoallergene granen zoals quinoa of kruisbloemige groenten zoals bloemkool en broccoli.

Maar elk dier is uniek. Zelfs al klinken deze plantaardige ingrediënten heel erg gezond, het blijft natuurlijk erg belangrijk om je hond goed in het oog te houden. Hoe reageert hij na het eten? Is zijn energieniveau anders? Glanst zijn vacht nog altijd mooi? Neem zeker en vast contact op met je dierenarts wanneer je veranderingen opmerkt.

Vegan Natvoer vs Vegan Droogvoer voor honden

Wanneer je op zoek bent naar goed voer voor je veggie hond, kom je al snel voor de keuze van vegan natvoer of vegan droogvoer te staan. Beide hebben hun voor- en nadelen. Toch is het belangrijk om te begrijpen hoe deze twee soorten veganistisch hondenvoer van elkaar verschillen en welke factoren je moet overwegen zodat je het beste vegan hondenvoer voor je hond kunt uitkiezen.

Wat is het Verschil tussen Vegan Natvoer en Vegan Droogvoer

Vegan Natvoer:

Vegan natvoer heeft over het algemeen een hoog vochtgehalte, vaak rond 70-80%. Het heeft daarnaast ook nog eens de neiging om meer smaakvol te zijn en beter te ruiken. Dit maakt het natvoer heel wat aantrekkelijker voor honden, zeker voor viervoeters die kieskeurig zijn. Natvoer is ook erg goed voor honden die problemen hebben aan de nieren, net omdat het een erg hoog vochtgehalte heeft.

Vegan Droogvoer:

Droogvoer, aan de andere kant, bevat zoals je al wel kon raden heel wat minder vocht. Het bevat vaak wel een pak meer calorieën per gram en heeft over het algemeen ook een langere houdbaarheidsduur in vergelijking met natvoer. Daarnaast kan het kauwen van droge brokken ook helpen bij het schoonhouden van het gebit van je hond.

Hoe Bepaal je Of je Hond Nood Heeft aan Vegan Natvoer of aan Vegan Droogvoer

Wanneer je voor de keuze van vegan droogvoer of veganistisch natvoer voor honden staat, zijn er enkele factoren die je in het hoofd moet houden.

 1. De leeftijd van je hond: oudere honden met gebitsproblemen vinden het vaak heel wat makkelijker om natvoer te eten.
 2. Gezondheidscondities: wanneer je hond te kampen heeft met gezondheidsproblemen zoals obesitas of nierproblemen kan je kiezen voor natvoer. Natvoer heeft zoals eerder vermeld namelijk een hoger vochtgehalte.
 3. Energieniveau van je hond: er zijn bepaalde rassen zoals de Duitse Herder die heel wat energie verbruiken doorheen de dag en dus heel wat calorieën nodig hebben. Droogvoer is erg goed voor deze honden omdat het een pak meer calorieën per gram bevat.
 4. Gebit van je hond: indien je hond heel wat tandplak heeft kan je overschakelen naar droogvoer gezien hondenbrokken het gebit van je hond kunnen helpen onderhouden.
 5. Persoonlijke voorkeur van je hond: sommige honden hebben gewoon een voorkeur voor de smaak of textuur van droogvoer of natvoer.

Andere veelgestelde vragen

 • FAQ

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Hondenvoer vrij van allergenen

Vegan hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Zelf hypoallergeen hondenvoer maken
Heeft jouw hond last van voedselallergieën of -intoleranties? Dan kan zelf hypoallergeen hondenvoer maken een uitkomst bieden.

Uncategorized @be-nl

Hypoallergeen hondenvoer tegen voedselallergieën
Heeft je hond last van jeuk, huidproblemen of maag- en darmproblemen? Probeer dan hypoallergeen hondenvoer om voedselallergieën te vermijden!

Voeding

Wat mag een hypoallergene hond eten
Ontdek een overzicht van de ingrediënten die een hypoallergene hond mag eten. Wat is een hypoallergeen dieet en welke hond heeft er baat bij?

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.