Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer

Zijn voedingssupplementen veilig voor honden?

Het is belangrijk dat voedingssupplementen veilig zijn voor honden. In dit artikel ontdek je de mogelijke risico's en bijwerkingen.

voedingssupplementen veiligheid honden

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

We willen natuurlijk dat onze honden een lang en gelukkig leven leiden. En één van de manieren waarop we dat doen, is door ervoor te zorgen dat ze de juiste voeding en voedingssupplementen krijgen. Maar zijn die voedingssupplementen veilig? En zijn er eventuele bijwerkingen waar we van op de hoogte moeten zijn? In dit artikel nemen we een diepe duik in de veiligheid van voedingssupplementen voor honden en bekijken we waar we ons aan kunnen verwachten wanneer het aankomt op bijwerkingen en mogelijke risico’s.

Heeft mijn hond vitaminen nodig en hoe kies ik voedingssupplementen veilig?

Net als wij mensen hebben ook hondjes een gebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven. Ze moeten een mix van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Nu zit een groot deel van deze voedingsstoffen al in hun dagelijkse voer, maar sommige viervoeters kunnen wel wat extra’s gebruiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle honden extra supplementen nodig hebben. Eigenlijk kunnen te veel supplementen, zoals een overdosis calcium of ijzer, juist schadelijk zijn voor je hond. Wanneer je merkt dat je hond een doffe vacht heeft, last heeft van zijn of haar gewrichten, spijsverteringsstelsel of meer jeuk heeft kunnen vitaminen helpen.

Voordat je besluit om je hondje te verrassen met extra supplementen, is het echter wel cruciaal om eerst even met je dierenarts te overleggen. Op die manier kan je de juiste supplementen en vitaminen toedienen in de juiste dosis.

Is er gevaar verbonden aan het geven van vitaminen aan mijn hond?

Wist je dat vitamines ook enkele risico’s met zich kunnen meebrengen? Een overdosis aan bepaalde vitaminen kan zorgen voor problemen zoals diarree, haarverlies en zelfs een zwakte in de spieren veroorzaken. Het is dan ook van groot belang een goede balans te vinden en je dierenarts te raadplegen indien je eraan denkt vitaminen aan het dieet van je hond toe te voegen.

Houd er ook rekening mee dat honden bepaalde allergiën kunnen hebben aan de supplementen of vitamines. Wanneer je merkt dat je hond meer jeuk heeft of een losse of onregelmatige stoelgang heeft is het een goed idee om even te stoppen met de vitamines om na te gaan of het hier gaat om een allergische reactie.

Zijn voedingssupplementen veilig en wat zijn mogelijke bijwerkingen?

We weten allemaal dat voedingssupplementen niet alleen bij mensen, maar ook bij honden bijwerkingen kunnen hebben. Van een beetje lusteloosheid en extra dorst tot serieuze problemen zoals overgeven, diarree, haarverlies en slapte in de spieren. In ernstige gevallen kunnen te veel supplementen zelfs leiden tot levensgevaarlijke aandoeningen. Denk bijvoorbeeld maar aan vitamine A-toxicose, waarbij je hond symptomen zoals gewichtsverlies, misselijkheid, huidschilfers, trillen, aanvallen en verlamming kan vertonen. Deze zijn echter wel uiterst zeldzaam. Mocht je toch merken dan je hond niet goed reageert op een supplement, stop de dosering dan onmiddelijk en raadpleeg je dierenarts.

Een frequente bijwerking naast bovenstaande is een allergische reactie. Dit valt voor wanneer er een supplement wordt toegediend dat een ingrediënt bevat waar je hond allergisch voor is. Meestal gaat het dan om dierlijke eiwitten of granen. Weet dat de Imby supplementen volledig vrij zijn van dierlijke eiwitten, granen en soja. Ze zijn dus volledig hypoallergeen met een lage kans op een allergische reactie.

Voedingssupplementen voor honden en hun bijwerkingen

Voor je voedingssupplementen veilig kan toedienen aan je hond, wil je natuurlijk weten wat zowel de voordelen als mogelijke risico’s voor deze supplementen zijn. Om je alvast op weg te helpen hebben we hier de voordelen en risico’s van de meest voorkomende vitamines en supplementen voor je hond op een rijtje gezet.

Vitamine E: Voordelen en mogelijke risico’s voor honden

Vitamine E speelt een belangrijke rol in de spierontwikkeling, het circulatiesysteem en het genezingsproces van verwondingen bij honden. Vitamine E wordt dan ook vaak voorgeschreven door de dierenarts na een operatie. Wanneer je hond echter te veel vitamine E binnenkrijgt, kan hij zich in eerste instantie lethargisch voelen terwijl het lichaam van je hond zich aanpast aan de dosis vitamine E.

Vitamine B3: Rol en mogelijke bijwerkingen voor honden

Niacine, ook bekend als vitamine B3, is essentieel voor de productie van enzymen in het lichaam van een hond. Wanneer je hond te veel niacine binnenkrijgt kan dit echter giftig zijn. Overdosering kan leiden tot diarree, mogelijk met bloed, ontsteking van de keel en lippen, verhoogde speekselproductie en zelfs convulsies.

Vitamine A: Belang en mogelijke risico’s voor honden

Vitamine A is belangrijk voor de groei van een hond. Het ondersteunt namelijk de eiwitten in het lichaam, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem van je viervoeter. Echter, een teveel aan vitamine A kan leiden tot uitdroging, nachtblindheid, gewichtsverlies, braken, diarree, haaruitval, spierzwakte en botafwijkingen.

Calcium en vitamine D: Effecten op de gezondheid van honden

Net zoals voor mensen is calcium goed voor de botten van je hond en hun groei. Maar meer calcium betekent niet per se sterkere, gezondere botten. Te veel calcium kan de botten van een hond juist erg zwak en broos maken. Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium. Een teveel aan vitamine D kan echter leiden tot hypercalciëmie, een aandoening die de botten van een hond kan verzwakken.

Vitamine B6: Voordelen en mogelijke bijwerkingen voor honden

De glucosewaarden, de functie van rode bloedcellen, het immuunsysteem, hormonen en het zenuwstelsel van een hond worden allemaal beïnvloed door het niveau van B6 in het lichaam van een hond. Bijwerkingen van dit supplement zijn spierzwakte, verlies van evenwicht en coördinatie, en convulsies indien een te hoge dosis wordt gegeven.

Vitamine C: Rol en mogelijke risico’s

Hoewel honden vitamine C kunnen aanmaken in hun eigen lichaam, kan een supplement nuttig zijn tijdens stressvolle periodes. Overdosering en bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen diarree en maagklachten veroorzaken.

IJzer: Belang en mogelijke bijwerkingen voor honden

IJzer is een essentieel mineraal dat helpt bij het transport van zuurstof in het lichaam van de hond. Echter, te veel ijzer kan leiden tot ijzervergiftiging. Ijzervergiftiging kan erg serieus zijn gezien het kan resulteren in schade aan het maag-darmkanaal, lever en andere organen. Symptomen van ijzervergiftiging kunnen zijn: braken, diarree (mogelijk met bloed), lethargie, buikpijn en verlies van eetlust.

Een van de grootste voordelen van het toevoegen van gewrichtssupplementen aan het dieet van je hond is de vermindering van ontstekingen. Gewrichtssupplementen zijn samengesteld met ingrediënten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en helpen om pijn en zwelling in de gewrichten te verlichten.

Gewrichtssupplementen kunnen ook de mobiliteit van je hond verbeteren. Ze werken door de flexibiliteit van de gewrichten te vergroten en stijfheid te verminderen, waardoor je harige vriend zich makkelijker kan bewegen.

Bovendien kunnen voedingssupplementen voor honden met gewrichtsproblemen helpen om kraakbeen te herstellen. Kraakbeen is een cruciaal onderdeel van gezonde gewrichten, omdat het fungeert als een kussen tussen de botten, waardoor ze soepel en pijnloos kunnen bewegen.

Vergiftiging door vitaminen bij honden

Hoewel vitaminen natuurlijk erg goed kunnen zijn voor de gezondheid, kan een te veel aan bepaalde vitamines je hond ook vergiftigen. Wanneer je hond bijvoorbeeld per ongeluk een grote hoeveelheid vitamines slikt, kan er een ophoping aan vitamines in het lichaam plaatsvinden.

Wanneer je vermoedt dat je hond zich tegoed heeft gedaan aan vitamines of supplementen zonder dat jij het wist, contacteer je best meteen de dierenarts. Neem de verpakking van de supplementen of vitamines met je mee en probeer een schatting te maken van hoeveel vitaminen snoepjes of supplementen je hond heeft binnen gespeeld.

De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk aanvullende tests uitvoeren om te bevestigen welke vitamine de symptomen veroorzaakt en om te zien hoe de vitamine-overdosis de gezondheid van je huisdier heeft beïnvloed.

Wat doen als je hond bijwerkingen vertoont op een voedingssupplement?

Wanneer je hond negatieve bijwerkingen vertoont na de consumptie van een voedingssupplement, is het belangrijk om onmiddelijk de dierenarts te raadplegen. Blijf je hond intussen voldoende water geven en zorg voor een rustige omgeving met lage activiteit. Stop vooral met het toedienen van het verdachte supplement tot de oorzaken van de negatieve bijwerkingen bij je hond uitgeklaard zijn. Zodra de oorzaken uitgeklaard zijn, kan je in samenspraak met de dierenarts opnieuw bekijken welke voedingssupplementen veilig zijn voor je hond.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Algemeen, Welzijn

Hond met maagproblemen
Dit artikel beschrijft de oorzaken en symptomen van gevoelige darmen bij honden, en biedt inzichten over het kiezen van het juiste hondenvoer, waaronder licht verteerbare ingrediënten zoals insecteiwit en graanvrije opties.

Welzijn

glutenvrij hondenvoer
Sommige honden krijgen gezondheidsklachten van gluten . Ontdek wat glutenvrij hondenvoer is, of het gezond is en wat de voordelen ervan zijn.

Welzijn

Bruine hond colostrum
Wat is colostrum en hoe kan het allergieën bij honden helpen bestrijden? Ontdek de voordelen van deze waardevolle supplement voor honden.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.