Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Wat je moet weten over giardia bij honden.

Giardia bij honden is een probleem dat vaker voorkomt dan je denkt. Wil je ontdekken wat Giardia is en wat je er tegen kan doen? Leer meer.

Giarida bij honden

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Giardia bij honden is een veelvoorkomende en potentieel verontrustende aandoening die elke hondeneigenaar zou moeten begrijpen. Deze parasitaire infectie, veroorzaakt door Giardia lamblia, kan leiden tot een reeks symptomen die variëren van milde gastro-intestinale ongemakken tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is een aandoening die niet alleen de gezondheid van je trouwe metgezel kan beïnvloeden, maar ook het welzijn van jou en je gezin. In dit artikel gaan we dieper in op Giardia bij honden, waarbij we alle essentiële aspecten behandelen die je moet weten om de gezondheid van je hond te beschermen en te bevorderen.

Symptomen van Giardia bij Honden

Symptomen van Giardia bij honden kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zowel de darmen als het algemene welzijn van de hond beïnvloeden. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Diarree: Dit is vaak het meest opvallende symptoom van Giardia-infectie bij honden. De diarree kan waterig zijn, slijmerig en/of bloederig en kan frequent voorkomen.
 • Braken: Honden met Giardia kunnen ook last hebben van braken, wat kan bijdragen aan uitdroging en verlies van eetlust.
 • Gewichtsverlies: Door de aanhoudende diarree en braken kan een hond met Giardia aanzienlijk gewicht verliezen.
 • Buikpijn: De infectie kan leiden tot buikpijn en een opgeblazen gevoel bij honden, wat zich kan uiten in ongemak en rusteloosheid.
 • Verminderde eetlust: Honden met Giardia kunnen hun eetlust verliezen als gevolg van misselijkheid en buikongemakken.
 • Lethargie: Een hond met Giardia kan zich lusteloos en zwak voelen als gevolg van uitdroging en algemeen ongemak.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle honden symptomen zullen vertonen, en dat de ernst van de symptomen kan variëren afhankelijk van factoren zoals de gezondheidstoestand van de hond en de duur van de infectie. Als je vermoedt dat je hond Giardia heeft, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Besmetting Voorkomen: Tips voor Bescherming

Het voorkomen van besmetting met Giardia bij honden is essentieel om de gezondheid van je huisdier te waarborgen. Hier zijn vijf belangrijke tips om de kans op infectie te verminderen:

 • Schoon Drinkwater: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot schoon drinkwater. Vermijd waterbronnen waarvan je niet zeker weet of ze besmet zijn met Giardia. Dit geldt met name voor stilstaand water in plassen of vijvers.
 • Hygiëne Praktijken: Houd de omgeving van je hond schoon en hygiënisch. Ruim regelmatig ontlasting op en desinfecteer hondenbenodigdheden zoals voerbakken, speelgoed en slaapplaatsen.
 • Voorkom Contact met Besmette Oppervlakken: Beperk het contact van je hond met mogelijke besmettingsbronnen, zoals ontlasting van andere dieren of verontreinigde bodem. Houd je hond weg van gebieden waar veel andere honden samenkomen, zoals hondenuitlaatplaatsen.
 • Regelmatige Ontworming: Volg het aanbevolen ontwormingsschema voor je hond, zoals voorgeschreven door je dierenarts. Ontworming kan helpen bij het voorkomen van parasitaire infecties, waaronder Giardia.
 • Handhygiëne: Was regelmatig je handen, vooral na het opruimen van ontlasting van je hond of na het spelen met andere dieren. Dit minimaliseert het risico op overdracht van parasieten, waaronder Giardia, van huisdieren naar mensen.

Door deze tips te volgen, kun je de kans op besmetting met Giardia bij je hond en bij jezelf aanzienlijk verminderen en zijn algehele gezondheid en welzijn beschermen.

Diagnose en Behandeling van Giardia

Om Giardia bij honden te diagnosticeren, voert een dierenarts meestal een ontlastingsmonsteranalyse uit of maakt gebruik van een PCR-test om de aanwezigheid van Giardia-DNA te detecteren. Als de infectie wordt bevestigd, zal de behandeling bestaan uit antiparasitaire medicatie, zoals metronidazol of fenbendazol, die de parasieten doodt en de symptomen verlicht. Herhalingsbehandelingen kunnen nodig zijn, afhankelijk van de ernst van de infectie. Ondersteunende zorg, zoals het behandelen van symptomen en het bevorderen van hydratatie, kan ook worden aanbevolen. Het is belangrijk om de voorgeschreven behandeling nauwgezet te volgen en regelmatig opvolgingsafspraken met de dierenarts te maken voor een effectieve behandeling en herstel van je hond.

Giardia en Menselijke Gezondheid

Hoewel het zeldzaam is, kan een hond in theorie een mens besmetten met Giardia en omgekeerd. Giardia is een parasiet die zich verspreidt via de ontlasting van geïnfecteerde dieren, inclusief honden. Mensen kunnen besmet raken door direct contact met besmette ontlasting of door het drinken van besmet water.

Omgekeerd kunnen mensen hun huisdieren besmetten als ze Giardia-cysten overdragen via hun handen, bijvoorbeeld na het hanteren van besmette ontlasting en vervolgens contact maken met hun hond.

Hoewel de kans op overdracht tussen mens en dier relatief klein is, is het belangrijk om goede hygiënepraktijken te volgen, zoals regelmatig handen wassen, om het risico op besmetting te minimaliseren.

Voeding voor Honden met Giardia

Bij het overwegen van de voeding voor honden met Giardia, is het belangrijk om te kiezen voor licht verteerbaar voedsel dat de darmen niet extra belast.
Bij Imby bieden wij vegan hondenvoer en insect-based hondenvoer aan. Dit soort voedingis lichtverteerbaar en hypoallergeen. Deze alternatieve eiwitbronnen kunnen dus een goede optie zijn voor honden met gevoeligheden of intoleranties, en ze kunnen bijdragen aan een evenwichtige voeding voor honden die herstellen van een Giardia-infectie.

Ons assortiment aan voedingsproducten is ontworpen met de gezondheid en het welzijn van honden in gedachten, en we staan klaar om jou en je huisdier te ondersteunen tijdens deze uitdagende periode van herstel. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze producten en hoe ze kunnen bijdragen aan het herstel van je hond na Giardia. Bekijk het hieronder.

Vegan Hondenvoer
Bekijk product
Insect-based hondenvoer
Bekijk product
Previous slide
Next slide

Supplementen tegen maag en darmklachten zoals Giardia

Probiotica kunnen een rol spelen bij het ondersteunen van de darmgezondheid van honden die lijden aan Giardia, maar ze zijn geen directe behandeling voor de parasitaire infectie zelf. Hier zijn enkele manieren waarop probiotica kunnen helpen:

 • Herstel van darmflora: Giardia-infectie kan leiden tot een verstoring van de darmflora, wat kan bijdragen aan symptomen zoals diarree en een onbalans in de spijsvertering. Probiotica kunnen helpen om de goede bacteriën in de darmen van de hond te herstellen en de natuurlijke balans van de darmflora te bevorderen.
 • Versterking van het immuunsysteem: Een gezonde darmflora speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van een sterk immuunsysteem. Door probiotica toe te voegen aan de voeding van je hond, kan je helpen om zijn immuunsysteem te versterken en zijn vermogen om infecties, zoals Giardia, te bestrijden, te verbeteren.
 • Vermindering van symptomen: Hoewel probiotica op zichzelf de Giardia-infectie niet zullen genezen, kunnen ze helpen om de symptomen van de infectie te verminderen. Dit kan onder meer het verminderen van diarree en buikpijn omvatten, waardoor je hond zich comfortabeler voelt tijdens het herstelproces.

Wij met Imby verkopen zulke supplementen, in ons probiotica supplement zit zowel: pre-, pro- als postbiotica. Deze zaken zorgen er mee voor dat jouw hond gezond wordt. Ben je benieuwd naar ons probiotica supplement? Bekijk het dan hier.

FAQ

Kan mijn hond besmet raken met Giardia door contact met andere honden?

Ja, Giardia kan worden overgedragen via de ontlasting van geïnfecteerde honden, dus contact met besmette oppervlakken of water kan leiden tot infectie.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond Giardia krijgt?

Je kunt Giardia-infectie bij je hond helpen voorkomen door regelmatig de omgeving schoon te houden, schoon drinkwater te geven en contact met besmette oppervlakken te minimaliseren.

Wat zijn de symptomen van Giardia bij honden en hoe kan ik ze herkennen?

Symptomen van Giardia bij honden zijn onder meer diarree, braken, gewichtsverlies en buikpijn. Raadpleeg een dierenarts als je deze symptomen bij je hond opmerkt.

Kan ik Giardia van mijn hond krijgen?

Hoewel zeldzaam, kan Giardia worden overgedragen van honden op mensen door contact met besmette ontlasting of water. Goede hygiënepraktijken kunnen het risico op overdracht verminderen.

Wat is de beste behandeling voor Giardia bij honden?

De behandeling van Giardia bij honden omvat meestal het toedienen van antiparasitaire medicatie, zoals metronidazol, en het volgen van aanvullende zorgmaatregelen, zoals het handhaven van goede hygiëne en voeding. Raadpleeg een dierenarts voor een passend behandelplan voor je hond.

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

ALSO INTERESTED IN

Algemeen

Australian Silky Terrier
Ontdek de charmes van de Australian Silky Terrier: een slim, energiek hondenras met tips voor vachtverzorging en een ideaal gezelschapsdier.

Algemeen

Azawakh
Ontdek de edele Azawakh – een uniek hondenras met een nobel karakter en specifieke verzorgingsbehoeften. Leer over hun temperament en eigenschappen.

Algemeen

Australian Stumpy Tail Cattle Dog
Ontdek de levendige wereld van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog: hun unieke karakter, verzorging en wat hen zo bijzonder maakt.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.