De juiste voeding is niet enkel belangrijk voor de mens, maar ook voor jouw trouwe viervoeter. Net zoals bij ons komen er voedselallergieën bij honden voor. Het kan een tijdje duren voor je erachter komt, maar met wat doorzettingsvermogen en het elimineren van voeding, kom je er al snel achter waar jouw favoriete maatje slecht op reageert. Wij zetten wat zaken voor je op een rijtje over de allergische reacties bij honden. Voedselallergieën bij honden identificeren wordt met onze tips een pak eenvoudiger.
Wat is een voedselallergie bij honden?
We hebben de term allemaal al eens horen vallen, maar wat is voedselallergie nu eigenlijk? Spreken we over voedselallergie bij honden, dan reageert het lichaam van de hond allergisch op bepaalde voedingsstoffen. De huid van je hond gaat ontsteken, wat gepaard gaat met jeuk. Elke hond kan leiden aan voedselallergie, al is het ene ras er al wat gevoeliger voor dan het andere. Voedselallergie is trouwens niet hetzelfde als een voedselintolerantie, want hier komt het afweersysteem van het lichaam niet aan te pas.
Wat zijn de symptomen van voedselallergieën bij honden?
Honden kunnen slecht reageren op vlees, zuivel, granen of andere voedingsstoffen. Dit uit zich in symptomen die niet altijd onmiddellijk aan een voedselallergie vallen toe te wijzen. Terwijl het bij de ene hond op de darmen slaat krijgt de andere hond huidproblemen, wat zich uit in veelvuldig krabben. Die jeuk – die het meest voorkomt tussen de poten, oren, liezen en bij de anus – is hinderlijk voor je hond en kan tot uitzinnige taferelen leiden. Ook veelvuldig niezen, het voortdurend likken aan de vacht of huiduitslag kunnen symptomen zijn. Kortom, een waaier aan reacties op voedselallergie is mogelijk, waardoor het wel even kan duren voor je tot de juiste conclusie komt.
Hoe kan je voedselallergieën bij honden identificeren?
Wil je weten waar je hond allergisch aan is, dan biedt een allergietest een eerste oplossing. Deze test bestaat standaard uit een huidtest en bloedonderzoek. Een klein stukje vacht wordt afgeschoren waarna er allergenen worden geïnjecteerd. Een beetje hinderlijk, maar geen drama voor je trouwe kameraad. De bedoeling? Een allergische reactie uitlokken, zodat er blootgelegd kan worden waar je hond allergisch aan is. Deze test neemt in principe niet meer dan een 15-tal minuutjes in beslag bij de dierenarts.
Verder wordt er ook bloed afgenomen dat naar het labo gaat. Samen met de eerder genoemde test, biedt dit vaak uitsluitsel waar je hond allergisch aan is. Wacht niet te lang vooraleer je naar de dierenarts gaat. Hoe sneller de allergieën worden blootgelegd, hoe eerder je dier er van verlost kan geraken.
Nog een stapje verder met het elimineren van voeding.
Trek je met je hond naar de dierenarts, dan zal deze quasi altijd aanraden om met een eliminatiedieet aan de slag te gaan. Door voeding te elimineren kun je immers gericht gaan detecteren wat je maatje minder goed of zelfs helemaal niet verdraagt. Tussen de 6 en 9 weken lang krijgt je hond een dieet voorgeschoteld met telkens een andere eiwitbron die hij nog niet gegeten heeft.
Het vergt wat karakter van jou als baasje want gedurende deze periode zijn andere snacks, voeding, koekjes, … uit den boze. Troost je maar met de gedachte dat het voor het welzijn van je hond is. Enkel water is tijdens deze 6 weken toegestaan. Het eliminatiedieet kun je zelf bereiden, maar dit kan redelijk intensief zijn. Er zijn dan ook 2 alternatieven:
- Een commercieel dieet op basis van een unieke eiwitbron
Deze kun je kant-en-klaar kopen op basis van een eiwitbron. Naast de eiwitbron bevat deze voeding ook koolhydraten. - Een commercieel dieet op basis van een gehydroliseerde eiwitbron
Dit kan droog- of natvoer zijn op basis van hydrolysaten. Dit zijn eiwitten die zo klein zijn dat ze geen allergische reactie bij je hond meer uitlokken. Het gaat om een compleet hondenvoer.
De overgang van de normale voeding naar het dieet gebeurt geleidelijk. Gedurende 2 à 3 dagen worden beide voedingen gemengd, waarbij er steeds wat meer van de nieuwe voeding wordt gegeven. Een soepele overgang waar je hond over het algemeen uitstekend op reageert.
Wat na het eliminatiedieet?
Voeding elimineren vormt de basis, maar wat doe je na het dieet? Is er sprake van een voedselallergie of een bepaalde voedselintolerantie, dan zullen de klachten na het einde van de 6 of 9 weken minder zijn. Om te weten welke eiwitbron het probleem vormt, worden er stelselmatig weer toegevoegd. Verergeren de klachten na het toevoegen van een eiwitbron, dan heb je de boosdoener meer dan waarschijnlijk te pakken. Het is dan uiteraard belangrijk om deze eiwitbron in de toekomst te weren uit de voeding van je hond.
Overweeg de omschakeling naar hypoallergeen hondenvoer
Wil je het risico op allergieën bij je hond verminderen en toch volwaardige voeding serveren? In hypoallergeen hondenvoer zitten geen eiwitbronnen waar je hond allergisch op reageert. Er zijn verschillende soorten hypoallergene hondenvoeding verkrijgbaar en het is wel belangrijk dat je de juiste voeding kiest.
Kies je voor hondenvoer met gehydrolyseerd eiwit, dan zijn de eiwitten zo klein dat het lichaam van je hond er niet meer op reageert. Jouw hond kan deze voeding dus volstrekt veilig eten, ook een zorg minder voor jou, want jij wil het beste voor je makker. Het alternatief is voeding te geven met een eiwitbron waar je hond wel tegen kan. Kortom, een hond met een voedselallergie hoeft helemaal geen drama te zijn, er zijn oplossingen mogelijk. De kans dat de allergie vanzelf verdwijnt is echter minimaal, dus snel voedselallergieën bij honden identificeren en behandelen is belangrijk!