Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Symptomen van ouderdom bij honden

Ouderdomsverschijnselen bij honden

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Verschijnselen van ouderdom kan je net zoals bij mensen identificeren bij honden. Op extern vlak, is het vrij eenvoudig om deze symptomen te herkennen. Op intern vlak is het vaker minder voor de hand liggend om vast te stellen wanneer symptomen specifiek duiden op ouderdom. Daarom zetten we hieronder zowel de uiterlijke als de innerlijke ouderdomsverschijnselen bij honden op een rijtje. Zo krijg je een gericht beeld van de symptomen en ook van de beste manier van aanpak voor baasjes.

Welke leeftijd is oud voor een hond?

De maximale leeftijd van je viervoeter is sterk afhankelijk van het ras en het type hond: de algemene maatstaf voor een oude hond is 10 jaar of meer. Dit verschilt naargelang het ras van je hond: zo zijn er honden waarvan een 6-jarige leeftijd oud is. Vaak is het zo dat grotere rassen op hun 6 of 7 jaar al volwassen zijn, terwijl kleinere honden op hun 10 jaar pas volwassenen zijn. Afhankelijk van de verschillende factoren zal dit dan verschillen met een aantal jaar(en). De factoren die hier invloed op uitoefenen zijn het ras, de grootte, de gezondheid, de levensstijl en de omgeving waarin de hond wordt grootgebracht.

Hoe merk je dat een hond oud wordt?

Verschillende signalen in het gedrag, het uiterlijk en de algemene gezondheid geven inzicht in de veroudering van je viervoeter. Normale ouderdomsverschijnselen bij honden zijn grijze haren, lage energieniveaus, fluctuaties in gewicht, problemen met de tandhygiëne, lage immuniteit tegen ziektes, en gradueel verlies van zicht en gehoor.

Hoe merk je dat een hond oud wordt?

Verschillende signalen in het gedrag, het uiterlijk en de algemene gezondheid geven inzicht in de veroudering van je viervoeter. Normale ouderdomsverschijnselen bij honden zijn grijze haren, lage energieniveaus, fluctuaties in gewicht, problemen met de tandhygiëne, lage immuniteit tegen ziektes, en gradueel verlies van zicht en gehoor.

 

Wat zijn ouderdomsverschijnselen bij honden?

Ouderdomsverschijnselen bij honden zijn een natuurlijk gegeven die tonen in welke mate je viervoeter ouder wordt. Dit gaat gepaard met breed uiteenlopende symptomen. Hoe herken je deze? Ouderdomsverschijnselen bij honden uiten zich op 2 manieren: intern en extern. Wanneer het gaat over interne symptomen gaat het voornamelijk over het functioneren van je hond, terwijl we met extern verwijzen naar het uiterlijk van de hond. Op vlak van het uiterlijk zijn er een aantal in het oog springende kenmerken:

  • Vergrijzing en verdoffing van de vacht: net zoals mensen krijgen honden grijs haar als ze ouder worden, dit springt het meeste in het oog in de zones rond het gezicht, de snuit en andere delen van het lichaam
  • Haaruitval: bepaalde honden verliezen haar als gevolg van hormonale verandering of onderliggende gezondheidsgerelateerde problemen
  • Verschillen in de gezichtsuitdrukkingen: wanneer honden ouder worden is het normaal dat hun gezicht mee verandert, de huid rond de ogen en de snuit wordt vaker losser wat voor rimpels zorgt in deze zones

Op vlak van het functioneren zal je hond eveneens last krijgen van een aantal symptomen tijdens de veroudering. Inherent kan je hond moeilijkheden ervaren bij zijn mobiliteit, zijn gewicht, zijn tand- en mondhygiëne en zijn zicht. Veelvoorkomend is artritis, een gewrichtsontsteking, waarbij de gewrichten pijnlijk gezwollen raken en rood worden.  Over het algemeen zijn deze symptomen enorm afhankelijk van het soort ras van je hond en de gevoeligheid voor ziektes. Door middel van een goede opvolging met een vakprofessional kan je het verouderingsproces van je hond goed bijhouden en efficiënt opvolgen.

WANNEER MAG EEN HOND SENIOR VOEDING ETEN?

De overstap naar senior hondenvoer verloopt normalerwijs op 7 of 8-jarige leeftijd. Bij deze verandering is het belangrijk om rekening te houden met meer dan enkel de leeftijd van je viervoeter. Experts adviseren om naast de leeftijd ook te kijken naar het ras van je viervoeter, de grootte, de algemene gezondheid en specifieke voedingsgerelateerde benodigdheden. De bestaande tendens is dat grotere honden vaak sneller senior voer eten terwijl kleinere honden vaak langer volstaan op adult hondenvoer.  Zo kan een Brenner Sennen al op 6-jarige leeftijd op Senior voeding staan en kan een Jack Russel op 10-jarige leeftijd nog steeds gewone voeding eten. Om zeker te zijn bij de overstap, raden we steeds aan in overleg met je dierenarts van hondenvoer te veranderen, deze kan op basis van de benodigdheden van jouw hond de perfecte timing vaststellen om over te stappen naar senior hondenvoer.

Is het Imby hondenvoer met insecten geschikt voor senior honden?

Het insect-based hondenvoer van Imby is perfect geschikt voor oudere “senior” honden. Oudere honden hebben verschillende voedingsvezels nodig in vergelijking met jonge honden. Om de verouderingsverschijnselen bij honden zo goed mogelijk onder controle te houden, bevat het senior hondenvoer van Imby een laag caloriegehalte en een hoog gehalte aan voedingsstoffen die het cognitief functioneren en de algemene gezondheid bevorderen. Daarnaast bevat onze senior voeding ook een hoger gehalte chondriotine en glucosamine om de gewrichten te ondersteunen. Dit maakt het Imby voer dus perfect voor een verouderende hond! Ook de overstap naar vegan hondenvoer kan nuttig zijn voor oudere honden, aangezien het vaak een lager caloriegehalte bevat en gemakkelijk verteerd kan worden. Indien je hond last heeft van de gewrichten, dan is onze insect-based senior voeding echter het meest geschikt, in samenwerking met een voedingssupplement om het herstelproces te bevorderen.

Wat zijn symptomen van sterfte bij honden?

Sterfte bij je viervoeter is iets waar je liefst zo min mogelijk over na wil denken. Heel begrijpelijk, want niemand wil scheiden van zijn trouwe viervoeter. Wanneer het uiteindelijk toch zo ver is of dat je denkt dat het zo ver is, kunnen volgende symptomen jou een beter beeld geven van de gezondheid van je hond. Langdurige desinteresse, een langdurig gebrek aan eetlust, incontinentie, moeizame ademhaling, braken, afhankelijk gedrag, en coördinatieverlies kunnen wijzen op sterfte bij je viervoeter. Heeft je hond last van één van deze symptomen, dan correleert dit niet meteen met sterfte, maar raden we wel aan om op consultatie te gaan bij je dierenarts om meer duidelijkheid te scheppen in de conditie van je hond.

Welke aandoeningen veroorzaken het vaakst sterfte bij honden?

Bij honden zijn er een aantal aandoeningen die gemiddeld vaker sterfte als gevolg hebben. Risicovolle ziektes bij honden zijn kanker, orgaan falen, hart-en nierziektes en neurologische ziekten. Deze ziektes komen vaker voor bij bepaalde hondenrassen, zoals Cavalier Kings, Doberman Pinschers en Boxers wat hen vatbaarder maakt voor hartaandoeningen. Regelmatige professionele zorg, vaccinaties en preventieve maatregelen dragen bij tot een verlaagd risico op zodanige aandoeningen.

Wat kan ik doen om ouderdomskwalen bij honden te bestrijden?

Hoewel het niet mogelijk is om ouderdomsverschijnselen bij honden te voorkomen, kan je als baasje wel proberen de ouderdomskwaaltjes bij honden tegen te gaan. Inherente symptomen zoals mobiliteits- en flexibiliteitsproblemen kan je bij je hond verhelpen door supplementen toe te voegen in het dieet. Vandaag bestaat er een eindeloos aanbod aan supplementen op de markt, waardoor het niet altijd eenvoudig is om hier een keuze te maken. Voor een aandoening als artritis, waar de overgrote meerderheid van de honden mee kampen, zijn hip & joint supplementen de perfecte oplossing. Deze supplementen bevorderen de gezondheid van de beenderen van je hond terwijl ze een hogere mobiliteit en flexibiliteit garanderen. Echter zijn de voordelen die je hond mogelijks ervaart verschillend naargelang het ras. Ook de kwaliteit per supplement kan sterk verschillen, dus het is altijd raadzaam om de actieve stoffen op vergelijkbare basis tegen elkaar af te wegen. Het is tot slot belangrijk om de juiste dosis te bepalen met je dierenarts zodat je viervoeter de correcte hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Mogen honden appel eten?
Ja, honden mogen appel eten. Appels zijn veilig voor honden. Het is wel raadzaam om met mate te voeden, omwille van het suikergehalte.

Voeding

Mogen honden paprika eten?
Ja, paprika’s behoren tot de groenten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven.

Voeding

Mag een hond aardbeien eten?
Ja, aardbeien behoren tot de fruitsoorten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven vanwege het suikergehalte.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.