Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer

Omgevingsallergie bij honden: De ultieme gids!

Omgevingsallergie bij honden: Ontdek wat het is, wat de kenmerken ervan zijn maar ook hoe je dit kan behandelen.

Omgevingsallergie bij honden

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

huisstofmijtallergie-honden

huid & vacht supplement

Google review about Imby

reviews

Net zoals bij mensen kunnen ook honden een allergie ontwikkelen door omgevingsfactoren.  We noemen dit een omgevingsallergie bij honden. Deze allergieën, ook wel gekend als atopische dermatitis, zijn allergieën veroorzaakt door stoffen uit de leefomgeving van de hond. Stoffen van zowel de binnen- als buitenomgeving. Het is door inademing, direct contact met de huid, of via slijmvliezen dat deze stoffen allergische reacties kunnen uitlokken zoals jeuk bij honden.

Wat is een allergie bij honden?

Een allergie bij honden uit zich vaak in jeuk en huidklachten. Dit kan variëren van lichte jeuk tot het onophoudelijk krabben, bijten en likken en, in de ergste gevallen, tot bloedens toe. Bij een allergie reageert het afweersysteem op stoffen van buitenaf, ook wel allergenen genoemd.  Het lichaam gaat dan stoffen produceren die ontstekingen gaan veroorzaken waardoor de hond veelal jeuk zal ervaren. Ook andere lichamelijke klachten zoals huidklachten en darmproblemen kunnen het gevolg zijn van een allergie bij honden.

Wat is een atopie of omgevingsallergie bij honden?

Een atopie/ omgevingsallergie is een vaak voorkomende chronische, erfelijke aandoening waarbij de hond overgevoelig of allergisch is voor onschuldige stoffen uit de omgeving. Enkele voorbeelden van deze stoffen zijn pollen, huisstofmijt of grassen. Afhankelijk van de seizoenen kunnen de reacties feller of minder fel voorkomen. Een omgevingsallergie bij honden ontwikkeld zich vaak tussen de leeftijd van 1-3 jaar en wordt veroorzaakt wanneer de hond voor een langere tijd wordt blootgesteld aan bepaalde stoffen uit de omgeving. Het immuunsysteem gaat deze stoffen als schadelijk beschouwen en hierop reageren door antistoffen aan te maken, die op hun beurt jeuk en ontstekingen veroorzaakt. Zonder een adequaat behandelingsplan, zijn deze allergische klachten vaak voor het leven.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen bij honden met een omgevingsallergie?

Een omgevingsallergie kan verschillende lichamelijke klachten voor je hond met zich meebrengen. Dit gaat zich vooral uiten in huidproblemen, denk hierbij aan symptomen zoals jeuk en roodheid op plaatsen als oren, poten, buik en oksels door ontstekingen van de huid. Ook een schilferige vacht kan één van de klachten zijn. Verder kan een atopie ook leiden tot terugkerende oorontstekingen, evenals gedragsveranderingen zoals het extreem gaan krabben, likken of bijten aan poten, liezen of de buikstreek.
In slechts zeldzame gevallen kunnen honden door omgevingsallergieën last krijgen van ademhalingsklachten door niezen, hoesten en een chronische loopneus.

Wat zijn de meest voorkomende omgevingsallergieën bij honden?

Er zijn een aantal omgevingsallergieën die vaak voorkomen bij honden. Hieronder sommen we ze even op.

  1. Pollenallergie bij honden
    Deze kunnen afkomstig zijn van bomen, gras of onkruid. Ze komen het vaakst voor tijdens de lente, zomer en herfst.
  2. Allergie voor huisstofmijt bij honden
    Dit zijn microscopische organismen die leven in huisstof. Je kan ze het vaakst terugvinden op tapijten, meubels en beddengoed.
  3. Allergische reactie op schimmelsporen en schimmel
    Er zijn enkel soorten schimmels zoals de Aspergillus of Claudosporium die allergische reacties kunnen uitlokken. Deze komen voor in vochtige of slecht geventileerde ruimtes, maar ook buitenshuis in vochtige klimaten kan je schimmels terugvinden.
  4. Huidschilfers bij hond
    Heb je nog andere dieren in huis zoals katten of vogels? Deze kunnen de oorzaak zijn van jeukklachten bij je hond. Ook aan dode huidschilfers van een ander dier kan een hond een allergie ontwikkelen.
  5. Chemische stoffen
    Kuisproducten, luchtverfrissers of pesticides. Ze kunnen allemaal de oorzaak zijn van een allergie bij je hond.
  1. Planten of grasallergie bij honden
    In sommige gevallen kan je hond irritatie krijgen door contact met een bepaald soort plant of gras.
  2. Vlooienallergie hond
    Eén van de meest voorkomende omgevingsallergieën bij honden is een vlooienallergie. De aanwezigheid van vlooien in de vacht van je hond is vaak merkbaar doordat je zwarte puntjes op de huid kan waarnemen.

Bestaat er ook zoiets als seizoensgebonden allergieën bij honden?

Omgevingsallergieën bij honden kunnen komen en gaan met de seizoenen. Dit in tegenstelling tot voedselallergieën die blijven zolang je niets verandert aan het dieet van je hond.
Het is dus zeker mogelijk dat je hond tijdens bepaalde seizoenen zoals lente, zomer en herfst last kan krijgen van terugkerende klachten zoals jeuk, schilferige huid, extreem krabben en likken of bijten aan de poten. In dit geval kan je voorzichtig concluderen dat je hond last heeft van seizoensgebonden omgevingsallergieën.

Hoe kun je een omgevingsallergie bij honden zelf herkennen?

Jeuk! Jeuk bij honden is één van de belangrijkste symptomen waaraan je kan zien dat je hond een omgevingsallergie zou hebben. Je hond gaat overmatig krabben, bijten en likken aan de snuit, oren, oksels, liezen en tussen de tenen/ pootjes. Het gevolg hiervan is dat de huid er rood zal gaan uitzien, kan gaan schilferen en er kunnen kale plekken ontstaan. Als gevolg van de omgevingsallergie kunnen er infecties ontstaan die ervoor zorgen dat de klachten erger worden. Er zullen dan korsten, puistjes/bultjes en nog meer jeuk ontstaan. Als je dit niet behandeld, zal de hond blijvend last ondervinden. Het is daarom aangeraden om langs te gaan bij de dierenarts.

Hoe wordt een omgevingsallergie bij honden vastgesteld?

Om omgevingsallergieën bij honden vast te stellen is het belangrijk langs te gaan bij de dierenarts. Zij gaan eerst uitsluiten dat vlooien niet aan de basis liggen van de klachten. Wanneer ze zeker zijn dat de hond geen vlooien heeft, kan de dierenarts een allergietest uitvoeren en  aan de hand van een huidtest (intradermale allergietest) of een bloedtest kunnen allergenen geïdentificeerd worden. 

  1. Huidtest (intradermale allergietest)
    Deze test is vooral geschikt omomgevingsallergieën te detecteren. Hierbij zal de dierenarts de flank of borst scheren om vervolgens kleine hoeveelheden van verschillende veel voorkomende allergenen met een fijne naald te injecteren. Na 15-30 minuten kan de dierenarts een beoordeling maken op de reactie van de verschillende allergenen. Een positieve reactie (roodheid, bultje of zwelling) op een allergeen duidt op een allergie voor een specifieke stof.
    Enige nadeel aan deze test is dat de hond hiervoor onder narcose wordt gebracht, wat voor sommige mensen een angstig gevoel geeft.
  2. Bloedtest
    Hierbij wordt er gezocht naar specifieke allergie-gerelateerde antilichamen (lgE) in het bloed. Hiervoor zal de dierenarts een bloedstaal afnemen dat wordt opgestuurd naar een laboratorium. Er kunnen verschillende testen worden uitgevoerd. Denk hierbij aan testen die allergieën testen op pollen, huisstofmijt, schimmels en voedselallergenen.

Hoe kan ik mijn hond tegen omgevingsallergieën beschermen?

De beste manier om je hond te beschermen tegen omgevingsallergieën is door het contact met de betreffende stoffen te vermijden. Dit is in realiteit vaak niet mogelijk waardoor er ook enkele andere behandelingsopties zijn om de jeuk en allergische reacties bij je hond onder controle te houden. De behandelingen dienen in principe levenslang te worden gegeven.

Behandelingsopties voor honden met omgevingsallergieën

Wanneer de diagnose van de omgevingsallergie heeft plaatsgevonden kan men de hond gericht gaan behandelen. Volledige genezing van een omgevingsallergie is helaas niet mogelijk. Wel zijn er een aantal mogelijkheden om de omgevingsallergie te verminderen waardoor de hond minder last zal ervaren.

Als eerste kan je de hond behandelen door desensibilisatie (hyposensibilisatie) hierbij is het de bedoeling de hond minder gevoelig/ tolerant te maken voor de allergenen waaraan hij allergisch is. Bij allergische honden reageert het immuunsysteem met een afweerreactie van zodra de allergenen het lichaam binnenkomen. Dat uit zich dan weer in jeuk bij honden. Bij het desensibiliseren gaat men het immuunsysteem ‘heropvoeden’ om zo een verminderde reactie te krijgen op de allergenen. Dit doet de dierenarts door steeds oplopende injecties toe te dienen van de allergenen waaraan de hond allergisch is, in de hoop dat het lichaam het allergeen toch zal erkennen als een “eigen” stof die niet gevaarlijk is voor het lichaam.

Naast desensibilisatie kan je ook jeuk- en ontstekingsremmende medicatie geven. Deze medicijnen gaan ervoor zorgen dat klachten zoals jeuk en ontsteking van de huid gaan verminderen. Enkele voorbeelden van deze medicatie zijn corticosteroïde, cyclosporine, antihistaminica,… In sommige gevallen worden deze medicijnen ook in combinatie gegeven met de desensibilisatie behandeling.

Verder is ook een goede huidverzorging van honden met allergieën van belang. Hierbij kan je de hond gaan wassen met milde vocht inbrengende/ anti-jeuk shampoos. Of je kan de huid gaan ondersteunen door supplementen te geven voor de huid en de vacht.

Welke voeding helpt tegen omgevingsallergie bij honden?

Honden die last hebben van voedselallergieën, kunnen baat hebben bij een speciaal dieetvoer. Denk hierbij aan voeding die gaat helpen bij de algehele gezondheid van huid en vacht maar verder ook het immuunrespons gaat optimaliseren.
Hypoallergeen voer helpt vooral bij voedselallergieën Het bevat nieuwe eiwitbronnen, zoals bijvoorbeeld insecteiwitten, die het lichaam niet zal herkennen als een allergeen. Hypoallergeen hondenvoer helpt doorgaans niet tegen omgevingsallergieën, maar kan wel helpen om de weerstand van je hond te verhogen en hierdoor allergische klachten door omgevingsfactoren te onderdrukken.
Verder is het van belang om voeding met kunstmatige stoffen te gaan vermijden en op zoek te gaan naar voeding die rijk is aan Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Deze vetzuren helpen bij het verminderen van ontstekingen en gaan de gezondheid van de huid ondersteunen. Dit zal ervoor zorgen dat je hond minder jeukklachten zal hebben. Je kan best opzoek gaan naar voeding met ingrediënten zoals lijnzaad, visolie of zalmolie.

Tenslotte is het van belang om een gezonde darmflora te creëren want dit kan indirect zorgen voor een gezondere huidgezondheid. Door voeding te zoeken waaraan pre en probiotica zijn toegevoegd kan je zorgen voor een sterker immuunsysteem en zal het helpen bij het verminderen van ontstekingen.

Wat kan ik mijn hond geven tegen jeuk?

Naast medische behandelingen die worden voorgeschreven door de dierenarts zijn er nog enkele andere opties die je kan overwegen om de jeuk bij je hond te verlichten.
Je kan je hond supplementen gaan geven hierbij zoek je best naar supplementen die probiotica, omega-3, biotine, zink, vitamine E, Colostrum en Quercetine bevatten. Je zou ook enkel topische behandelingen kunnen toepassen zoals speciale shampoos om bacteriële en/of gistinfecties te behandelen, crèmes of sprays die ervoor kunnen zorgen dat de hond minder jeuk ervaart.

Helpen prebiotica tegen jeuk bij honden?

Prebiotica (niet-verteerbare vezels) dienen als voedsel voor de goede bacteriën die zich bevinden in de darmen (probiotica). Doordat een groot deel van het immuunsysteem zich in de darm bevind kan de prebiotica zo het immuunsysteem gaan ondersteunen. Wanneer de darmflora niet in balans is, zullen er ontstekingen komen die zorgen voor jeuk bij de hond. De jeuk door allergische reacties zal verminderen wanneer men ervoor zorgt dat de hond een gezonde darmflora heeft.

Helpen probiotica tegen jeuk bij hond?

De levende, goede bacteriën die aanwezig zijn in de darm noemen we probiotica, zij zorgen voor de balans in de darmflora. De probiotica zullen helpen bij het reguleren van het immuunsysteem en doordat bij veel honden jeuk het gevolg is van een overreactie van het immuunsysteem zal de probiotica helpen om het immuunsysteem in balans te houden en zo de allergische reacties zoals, jeuk bij honden, kunnen verminderen.

Helpt colostrum tegen jeuk bij hond?

Ja, colostrum kan helpen bij honden die last hebben van jeuk door allergieën.
Colostrum is namelijk de eerste melk dat een zoogdier produceert na de bevalling. Deze melk bevat veel meer antistoffen dan gewone melk en helpt zo het immuunsysteem te beschermen en ondersteunen. Het zijn de immunoglobuline, die colostrum bevat, die het immuunsysteem gaan helpen om allergenen te herkennen en aan te vallen. Dit is van belang voor honden die last hebben van allergieën, omdat het immuunsysteem minder fel zal reageren op de allergenen. Tenslotte bevat colostrum ook groeifactoren en cytokine die ontstekingen gaan verminderen en beschadigd weefsel gaan herstellen.

Helpt quercetine tegen jeuk bij honden?

Quercetine is een natuurlijke flavonoïde, deze kan je terugvinden in verschillende soorten voedingsmiddelen zoals kappertjes, appels, bessen en boerenkool.
Het staat bekend om zijn enorm krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Enkele voordelen van quercetine voor je hond:

  1. De antihistaminische werking, gaat de afgifte van histamine (stof verantwoordelijk voor jeuk bij honden, roodheid en zwelling bij allergische reacties) afremmen.
  2. De ontstekingsremmende werking, gaat ervoor zorgen dat ontstekingen in de huid, luchtwegen en andere weefsels zal verminderen.
  3. De antioxidanten, gaan de cellen beschermen
  4. De huidgezondheid ondersteunen, gaat de huid kalmeren en oxidatieve stress verminderen, wat enorm gunstig is bij allergieën bij een hond.

Welke rassen hebben het vaakst last van omgevingsallergieën?

Studies hebben aangetoond dat sommige rassen vaker last hebben van omgevingsallergieën dan andere. De aandoening kan van generatie op generatie worden overgebracht. Een aantal honden die gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van atopie zijn Boxers, Golden retrievers, labradors, Shar-pei en Shih-tzu.

Kan een hond met omgevingsallergieën oud worden?

Honden die kampen met omgevingsallergieën kunnen zeker oud worden. Het is wel van belang dat de klachten achterhaald worden en dat de hond de juiste behandeling krijgt.
Het is aangeraden om de honden levenslang te behandelen omdat ze regelmatig geconfronteerd zullen worden met de klachten.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

huisstofmijtallergie-honden

huid & vacht supplement

ALSO INTERESTED IN

Algemeen

Cavalier King Charles Spaniel
Ontdek alles over de Cavalier King Charles Spaniel: geschiedenis, karakter, verzorging, voeding, veelvoorkomende gezondheidsproblemen en de kosten van een puppy.

Algemeen

cane corso
Ontdek de Cane Corso: geschiedenis, karakter, verzorging, voeding, training, gezondheidsproblemen, leefomgeving en de kosten van een puppy.

Welzijn

glucosamine hond
Sommige honden worden stijf en krijgen gewrichtsproblemen. Leer alles over Glucosamine en hoe het je hond kan helpen.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.