Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Mogen honden honing eten?

Ja, honden mogen honing eten. In kleine hoeveelheden is het veilig, maar het hoge suikergehalte maakt voorzichtigheid geboden.

Mogen honden honing eten

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Belangrijke punten:

  • Ja, honden mogen honing in kleine hoeveelheden eten, omdat het veel suiker bevat.
  • Honing levert antioxidanten en kan helpen bij allergieën bij honden.
  • Sommige honden vinden de zoetheid van honing overweldigend.
  • Zorg ervoor dat honing puur is, zonder toegevoegde zoetstoffen of xylitol, dat giftig is voor honden.
  • Te veel honing kan obesitas en gebitsproblemen bij honden veroorzaken.

 

Honing – “de nectar van de goden” – biedt veel gezondheidsvoordelen voor zowel mensen als honden. Het bestaat al sinds 5500 voor Christus en was eeuwenlang de meest gebruikte zoetstof. Archeologen hebben zelfs honing ontdekt naast gemummificeerde overblijfselen uit het oude Egypte – en het was nog intact!

Vandaag de dag wordt honing nog steeds het meest gebruikt als zoetstof. Je ziet gemakkelijk de medicinale voordelen over het hoofd. Het bevat veel voedingsstoffen, zoals vitamine A, B, C, D, E en K, samen met mineralen zoals zink, ijzer, calcium, kalium, magnesium, mangaan en koper. In zijn rauwe vorm heeft het schimmelwerende, antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen, samen met een aantal krachtige antioxidanten. Dit alles zorgt voor veel voordelen voor de gezondheid van je hond.

Laten we eens duiken in honing en de vele voordelen voor de gezondheid van je hond.

Wat is honing?

We weten dat honing afkomstig is van nijvere bijtjes, maar verder weten velen van ons er weinig over. Natuurlijk weten we dat bijen de zoete nectar van bloemen verzamelen en honing maken in hun bijenkorven, maar er zijn meer fascinerende feiten over de productie van honing.

Het doel van honing is om bijen te voeden als er geen bloeiende planten beschikbaar zijn. Daarom moet honing geschikt zijn voor langdurige opslag.

Bijen vliegen rond en zoeken naar nectar bronnen. Met hun tong verzamelen ze de suikerhoudende vloeistof van bloeiende planten en deponeren deze in hun tweede maag, die “gewassen” wordt genoemd. De nectar klotst rond in hun krop en vermengt zich met enzymen die het beter geschikt maken voor opslag op lange termijn. Vervolgens brengen de bijen deze nectar terug naar hun nestkasten.

Eenmaal in hun bijenkorf brengen de bijen hun nectar via de mond over naar werkbijen, die het vervolgens in de honingraat deponeren. De werkbijen waaieren de nectar uit om water of vocht te verdampen, waardoor de dikke, stroperige substantie ontstaat die we honing noemen.

Het hele proces is verbazingwekkend en het resultaat is ongelooflijk, om vele redenen. Laten we die redenen eens bekijken en meer leren over hoe honing de gezondheid van je hond kan bevorderen.

Gezondheidsvoordelen van honing

Honing is erg suikerrijk en staat hoog op de glycemische index, dus de voedingsstoffen die het levert zijn in microdosis vorm. Toch zijn die voedingsstoffen er. (En wist je dat honing nooit bederft als het goed bewaard wordt?)

Als we het hebben over de gezondheidsvoordelen van honing, dan hebben we het over rauwe, ongepasteuriseerde honing. Verwarmde of bewerkte honing kan extra ingrediënten bevatten zoals fructose maïssiroop die de medicinale waarde verdunnen.

Antioxidanten: Vitamine A, C en E – samen met fenolzuur en flavonoïden – geven honing zijn krachtige antioxidante eigenschappen. Ze bestrijden vrije radicalen die schade door celoxidatie veroorzaken in het lichaam van uw hond. Ze helpen ook ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem van je hond te versterken.

B-complex vitaminen: Dit zijn de bouwstenen van een gezond lichaam. Ze ondersteunen het energieniveau, de hersenfunctie en de stofwisseling van je hond.

Vitamine D & Vitamine E: Beide zijn vetoplosbare vitaminen die de gezondheid van de botten ondersteunen, het immuunsysteem van uw hond reguleren en bloedstollende eigenschappen hebben.

Vetoplosbare mineralen: Mineralen zoals koper, magnesium en mangaan helpen bij de aanmaak van rode bloedcellen en collageen. Ze bevorderen ook de spierontwikkeling, botdichtheid en de groei van ligamenten en pezen.

Antimicrobiële, schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen: De enzymen in honing verminderen ontstekingen en verzachten maagzweren en keelpijn. Wanneer honing in een dunne laag op de huid wordt aangebracht, stimuleert het de genezing van wonden, hete plekken, eczeem en insectenbeten. Wanneer het gegeten wordt, helpt het het maag-darmstelsel te ontdoen van slechte bacteriën die diarree kunnen veroorzaken.

Ontstekingsremmende eigenschappen: Honing kan senior honden met gewrichtspijn helpen, evenals honden met ontstekingen als gevolg van hot spots, wonden of insectenbeten.

Verlichting van seizoensgebonden allergieën: honing bevat sporen van stuifmeel. Dit stuifmeel stimuleert het immuunsysteem van je hond, waardoor het antilichamen opbouwt die auto-immuunreacties op het stuifmeel kunnen voorkomen.

Stuifmeel bevat ook quercetine, een polyfenol dat rijk is aan antihistaminica die jeukende, tranende ogen veroorzaakt door omgevingsallergieën verlichten. Het is het beste om lokale honing te kopen, omdat de kans groter is dat deze dit type stuifmeel bevat.

Hoeveel honing mag je hond veilig eten?

Honing bevat veel suiker. Hoewel het een natuurlijke suiker is, kan het toch problemen veroorzaken voor honden met diabetes, obesitas of immunodeficiëntie. Voor deze honden is het niet veilig om honing te eten. Raadpleeg je dierenarts als je overweegt honing aan je hond te geven.

Eén theelepel honing bevat 17 gram suiker en 70 calorieën. De meeste honden kunnen 1 theelepel honing per dag verdragen en hebben er baat bij. De volgende richtlijnen zijn afhankelijk van het gewicht van je hond:

Grootte hond

Honing consumptie

Klein

 ¼ theelepel per dag

Medium

½ theelepel per dag

Groot

 een theelepel per dag

Zeer groot

2 theelepels per dag

Het is mogelijk voor honden om te veel honing te consumeren. Als je hond te veel heeft gegeten, kan hij een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben, wat symptomen als braken, diarree of verlies van eetlust veroorzaakt. Neem contact op met je dierenarts als je deze symptomen waarneemt.

Honing kan problemen veroorzaken bij deze honden

Honden die reageren op bijensteken kunnen ook reageren op honing. Als je ze honing wilt geven, begin dan met één druppel per dag en bouw dit op, let op tekenen van allergische reacties.

Het immuunsysteem van puppy’s is nog in ontwikkeling. Ze kunnen beter geen rauwe honing eten, omdat die botulisme sporen kan bevatten. Deze sporen kunnen de puppy maag- en darmproblemen bezorgen.

Honden met diabetes mogen geen honing eten. Het hoge suikergehalte kan hun bloedsuikerspiegel te hoog doen oplopen.

Honden met overgewicht of obesitas hebben de extra suiker die honing bevat niet nodig. Er zijn genoeg andere gezonde snacks verkrijgbaar. Ideeën voor gezonde snacks vind je hier.

Honden met een verzwakt immuunsysteem mogen geen honing eten, omdat het botulisme sporen kan bevatten. Honden met auto-immuunziekten, kanker, lupus of diabetes vallen in deze categorie.

Honing kan tandbederf veroorzaken vanwege het hoge suikergehalte. Door de tanden van je hond elke week te poetsen, neem je dit risico weg.

Manieren om uw hond dit supervoedsel te geven

De makkelijkste manier om uw hond honing aan te bieden is per theelepel. Geef hem gewoon een klodder honing en laat je hond het van de lepel slurpen.

Of, als je niet van plakkerige vingers houdt, probeer het dan op vers fruit of hondensnoepjes te smeren.

Doe een theelepel rauwe honing in de smoothies met vers fruit en groenten van je hond voor een gezonde, koele snack op een warme zomerdag.

Meng honing met pindakaas, vries het mengsel in en voeg het toe aan een traktatie speeltje om wat extra voeding toe te voegen aan de dag van je hond.

Op internet zijn veel zelfgebakken traktaties te vinden met rauwe honing in de ingrediëntenlijst. Rauwe honing is een uitstekende toevoeging als je een traktatie zoeter wilt maken, maar houd er rekening mee dat het verwarmen van honing de medicinale voordelen wegneemt. Smeer het op de buitenkant van een traktatie om die voordelen intact te houden.

Als je je hond eenmaal honing geeft, zul je tal van creatieve manieren bedenken om het in hun dagelijkse voeding te verwerken. Als je een theelepel honing in het hondenvoer doet, slurpen de meeste honden het op.

Ja, je kunt honing aan je hond geven

Er zijn maar weinig wetenschappelijke studies die de beweringen van honingliefhebbers onomstotelijk bewijzen, maar het anekdotisch bewijs is positief en mensen gebruiken het al eeuwen voor de medicinale en gezondheidsvoordelen.

Honing is een superfood vanwege de vele voordelen voor zowel mens als hond. Het is zoet, zit boordevol antioxidanten, biedt de voordelen van verschillende vitaminen en mineralen, biedt verlichting bij allergieën en huidirritaties, en geeft je hond een snelle energieboost wanneer hij dat nodig heeft.

Rauwe honing is goed voor de meeste volwassen honden, met weinig risico’s. Mijn honden zijn er allemaal dol op – ik neem het op als onderdeel van hun dieet. Probeer honing toe te voegen aan de traktaties of het hondenvoer van je hond om hun algehele gezondheid een boost te geven.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Allergie voor Probiotica bij Honden
Kan jouw hond allergisch zijn voor probiotica supplementen? Herken de symptomen en ontdek hoe je probiotica veilig gebruikt voor jouw hond.

Voeding

Hondenbrokken met probiotica
Verbeter de spijsvertering, versterk het immuunsysteem en verminder allergieën met hondenbrokken verrijkt met probiotica. Ontdek de voordelen van Imby Pet Food’s hoogwaardige hondenbrokken met probiotica.

Supplementen

Wanneer probiotica voor honden
Ontdek wanneer jouw hond baat heeft bij probiotica. Leer de signalen van een verstoorde darmflora herkennen en vind de beste probiotica voor jouw hond bij Imby Pet Food.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.