Honden kunnen spijtig genoeg depressief worden. Ze kunnen net als mensen emotionele problemen ervaren. Verschillende zaken kunnen ervoor zorgen dat je hond een depressie krijgt.
Wat gebeurt er in de hersenen van een depressieve hond?
Bij honden speelt net zoals bij mensen dopamine en serotonine een grote rol in hun humeur. Als een hond een lange tijd verdriet of stress ervaart, kunnen deze chemische stoffen in hun brein uit balans geraken. Wanneer die stoffen uit balans geraken, leidt dat tot symptomen van een depressie. Als een hond een lange tijd stress heeft, verlaagt hun cortisolniveau. Dat verzwakt het imuunsysteem en kan dan uiteindelijk lichamelijke klachten veroorzaken, zoals spijsverteringsproblemen van een doffe vacht.
Oorzaken van depressie bij honden
Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je hond depressief kan worden. Veranderingen in de omgeving kan je hond stress en droevigheid brengen, zoals een verhuizing, een nieuw huisdier, een nieuw familielied of het verlies van een geliefde persoon of huisdier. Soms hebben honden een ziekte of pijn en kunnen die symptomen lijken op die van een depressie. Een andere oorzaak is het gebrek aan sociaal contact. Een hond is een heel sociaal dier, ze hebben hun aandacht, activiteiten en interacties nodig om gelukkig te zijn. Denk hierbij aan wandelingen en spelmomentjes. Wanneer een hond vaak lang en alleen thuis is, kan dat ook tot een depressie lijden. Ook wanneer je hond niet goed verzorgd wordt, is er een kans op depressie. Honden zijn heel gesteld op voorspelbaarheid. Wanneer hun dagelijkse routine wordt veranderd of verstoord, kan dat leiden tot stress.
Symptomen van depressie bij honden
Er zijn verschillende symptomen waaraan je kan zien dat je hond mogelijk een depressie heeft:
- Geen interesse in wandelingen en spelmomenten
- Geen eetlust
- Sneller en dieper ademen dan normaal
- Wil geen aanrakingen
- Gespannen lichaamstaal
- Veel slapen
- Lusteloos
Hoelang duurt een depressie bij honden?
De ene hond is natuurlijk anders dan de andere hond. De ene hond heeft een korte dip, die maar een paar dagen duurt. De andere hond heeft een hele lange depressie. Hangt af van hond tot hond.
Risico’s bij depressie bij honden?
Een depressie bij honden neemt ook wat risico’s met zich mee. Sommige honden eten tijden een depressie veel meer dan normaal, andere honden eten bijna niets tijdens een depressie, dat kan schommelingen in het gewicht teweegbrengen.
Rasgevoeligheid bij depressie honden
Sommige hondenrassen zijn vatbaarder voor depressies dan anderen. Rassen die hoger risico hebben op depressieve klachten wanneer ze onvoldoende stimulatie krijgen zijn:
- Border collie
- Labrador retriever
- Duitse herder
Speelt leeftijd een rol bij het depressief worden van honden?
Leeftijd is zeker en vast een factor bij depressie bij honden, ze kunnen depressief worden als ze ouderdomskwalen krijgen. Denk aan artrose of cognitieve achteruitgang.
Verleden van een hond bij depressie
Honden die in het verleden een lange tijd in het asiel zaten of slachtoffer waren van mishandeling, kunnen veel moeite hebben om zich terug ergens veilig en gelukkig te voelen.
Wat moet je doen als je hond depressief is?
Wanneer je denkt dat je hond depressief is, is het geen slecht idee om een dierenarts te raadplegen om gezondheidsproblemen uit te sluiten. De dierenarts zal je advies geven hoe je je hond kan helpen. Wanneer je liever even afwacht om naar de dierenarts te gaan, zijn er een paar opties die je zelf kan uitvoeren om je hond te helpen.
- Routine en structuur bieden aan je hond
- Lichaamsbeweging en mentale stimulatie (denk aan wandelingen en snuffelen)
- Veel aandacht en gezelschap bieden
- Comfortabele omgeving creëren
- Geef je hond wat tijd
- Sociale interactie bieden
Behandeling van depressie bij honden
Een behandeling bij een depressieve hond omvat vooral extra veel aandacht, veel beweging en in sommige gevallen zal de dierenarts medicatie voorschrijven. Je kan misschien overwegen om een hondensport te gaan doen. Geef je viervoeter veel knuffels. Honden zijn niet enkel gewoontedieren, ze stammen nog altijd af van de wolven dus dat wil zeggend dat ze ook roedeldieren zijn. Ze halen geluk uit contact met andere honden, een vriendje in huis halen voor je hond is dus ook geen slechte optie.
Medicijnen tegen een depressie bij honden?
Het is zeker aan te raden om eerst de depressie te behandelen met liefde en veel aandacht. Bij de meeste honden zal dit al veel doen. Als dat niet werkt kan ja natuurlijk altijd een medicinale behandeling overwegen. Als je naar de dierenarts gaat voor een depressie, zal die vaak ‘proza’ voorschrijven. Dat is hetzelfde medicijn dat ook aan mensen gegeven word, dat werkt ook effectief bij honden.
Er zijn ook andere middelen, zoals L-Phenypet en L-Tryptopet. Als je hond wat somber is, maar niet echt depressief, kan L-Phenypet helpen om hem vrolijker te maken. Dit middel stimuleert de aanmaak van een stofje in de hersenen dat zorgt voor een gelukkig gevoel.
L-Tryptopet is meer geschikt voor honden die langdurig somber blijven. Het bevat een stof die in het lichaam wordt omgezet in serotonine. Serotonine helpt om de stemming te verbeteren, geeft meer zelfvertrouwen en kan ook de eetlust positief beïnvloeden. Beide middelen zijn zonder recept van de dierenarts verkrijgbaar.
Conclusie: Kunnen honden depressief worden?
Depressie bij honden is een serieus probleem dat verschillende oorzaken kan hebben, zoals veranderingen in de omgeving, gebrek aan sociale interactie of gezondheidsproblemen. Door alert te zijn op symptomen en je hond de juiste zorg, structuur en aandacht te geven, kun je vaak al veel verbetering zien. In sommige gevallen kan een dierenarts aanvullende behandelingen of medicatie adviseren. Het belangrijkste is om je hond te steunen en een veilige, liefdevolle omgeving te bieden, zodat hij zich weer gelukkig en ontspannen voelt.