Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer . Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Hoe kan ik mijn hond afkoelen tijdens de zomer: Do’s en Don’ts

Je hond afkoelen tijdens de warme zomermaanden? Met deze praktische tips kan je jouw viervoeter beschermen tegen de oververhitting.

Hond afkoelen

Je hond afkoelen in de zomer? Tijdens een hittegolf kunnen de temperaturen in ons land hoog oplopen. Wij geven alvast een aantal afkoelingstips mee, die het leven van je viervoeter een stukje aangenamer kunnen maken tijdens de warmere zomermaanden.

Eerst water, de rest later

Honden en katten “hijgen” om af te koelen. Hierdoor verdampen ze flink wat vocht. Voldoende (gekoeld) drinkwater is dan ook essentieel om je viervoeter koel te houden en uitdroging te vermijden. Voorzie zowel binnen als buiten een bakje water naast de voeding. Wanneer je het water wenst af te koelen, kan je altijd een paar blokjes ijs toevoegen doorheen de dag. Je hond afkoelen wordt zo een stuk eenvoudiger.

Voorzie schaduw voor je hond, vermijd warme piekmomenten

Zorg dat je huisdier voldoende schaduwplekken heeft om oververhitting te vermijden. Daarnaast is het ook belangrijk om wandelingen in de ochtend of de late avond te plannen. Veel mensen houden vast aan hun routine om ‘s middags een wandelingetje te maken, maar dit raden we sterk af op dagen boven de 25 graden. Ontwijk bovendien ook warme ondergronden tijdens de wandeltocht. Het is belangrijk om ook op de lichaamstaal van je hond te letten tijdens warme dagen. Je hond zal sowieso iets minder actief zijn, dus zorg ervoor dat je hem niet overbelast met lange wandelingen of intensieve sportactiviteiten. Dit kan je hond namelijk oververhitten.

Koelmatten voor honden en zwemmen

Koelmatten voor honden zijn een uitstekende manier om je pluisbal af te koelen. Ze helpen om de lichaamstemperatuur op peil te houden en hebben meestal een langdurige werking. Daarnaast is ook zwemmen een leuke activiteit voor je hond die verkoeling kan bieden. Let in dit geval wel op een aantal risico’s zoals blauwalgen, open wondjes bij je hond of dode dieren in het water. Bij twijfel neem je beter geen risico’s.

Zelf hondenijsjes maken

Een ijsje maken voor je hond of kat is eenvoudig. Schep een kleine hoeveelheid van de favoriete voeding of snacks in een plastic potje. Hier giet je een kleine hoeveelheid water bij en dit gaat een paar uurtjes in de diepvriezer. Wacht een paar minuutjes nadat het ijsje uit de vriezer komt (om verbranding te vermijden) en smullen maar! Dit soort waterijsjes maken het afkoelen van je hond een makkie!

Nog zaken om op te letten

Honden en katten regelen zelf hun lichaamstemperatuur. Het is daarom niet aangewezen om een koude doek te gebruiken om je viervoeter af te koelen, aangezien het lichaam hierdoor minder warmte kwijt kan.

Laat je viervoeter ook nooit alleen achter in de wagen. Temperaturen kunnen snel oplopen in een auto en je huisdier is bovendien gelukkiger in de veilige thuisomgeving. 

Ga je binnenkort op reis? Zorg dan voor voldoende voeding en vermijd dat je tijdelijk moet overschakelen op een alternatief. Afwisseling van voeding brengt namelijk een risico met zich mee dat de spijsvertering (tijdelijk) verstoord wordt.

ALSO INTERESTED IN

Voeding

mogen honden yoghurt eten
Ja, honden mogen yoghurt eten. Het is een goede bron van probiotica, maar zorg ervoor dat het gewoon is en geen zoetstoffen zoals xylitol bevat.