Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Het belang van mineralensupplementen voor honden

In dit artikel vind je een overzicht van de essentiële mineralen die honden nodig hebben, de gevolgen van een tekort en het nut van mineralensupplementen voor honden.

Nut van mineralensupplementen voor honden

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

We willen natuurlijk allemaal dat onze honden een lang en gelukkig leven leiden. Maar wist je dat naast basisvoedingsstoffen zoals zoals eiwitten, vetten en koolhydraten, honden ook een reeks mineralen nodig hebben? In dit artikel gaan we dieper in op het belang van mineralensupplementen voor honden, de essentiële mineralen die ze nodig hebben en de gevolgen van een tekort aan deze mineralen.

Mineralentekort bij honden

Hoewel een evenwichtige voeding meestal voldoende mineralen levert voor de meeste honden, Kan het natuurlijk voorvallen dat je hond een tekort heeft aan mineralen. Dit kan verschillende redenen hebben.

Een van de meest voorkomende oorzaken is een onevenwichtige voeding. Dit kan gebeuren als een hond een dieet krijgt dat niet speciaal is samengesteld voor zijn specifieke voedingsbehoeften. Denk bijvoorbeeld aan honden die voornamelijk van tafel eten. Hoewel mensenvoeding erg lekker is en heel wat mineralen en vitamines bevatten, zijn deze niet afgesteld aan de behoeften van je hond.

Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer ziekten die de opname van mineralen in het lichaam beïnvloeden, zoals spijsverteringsstoornissen, en bepaalde medicijnen die de mineralenbalans kunnen verstoren.

Gevolgen van een mineralentekort op de gezondheid van een hond

Een tekort aan essentiële mineralen kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen bij honden. De meeste problemen zijn relatief mild. Denk bijvoorbeeld maar aan een doffe vacht en een verminderde eetlust. Toch zijn er ook aandoeningen die heel wat ernstiger zijn zoals botafwijkingen, spierzwakte en zelfs neurologische problemen.

Hoewel een tekort heel wat gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen is het ook belangrijk om te weten dat een teveel aan mineralen evenzeer voor problemen kan zorgen. Wanneer je niet zeker weet hoeveel mineralensupplementen jij je hond moet toedienen ga je best ten rade bij je dierenarts.

Supplementen voor de huid en vacht van honden te verbeteren
Mineralensupplement voor honden

Essentiële mineralen voor honden

Er zijn verschillende mineralen die essentieel zijn voor de gezondheid van een hond. Hieronder hebben we alvast de meest belangrijke mineralen voor honden opgesomd.

  1. Calcium: Dit mineraal is cruciaal voor de opbouw van sterke botten en tanden. Het speelt ook een rol bij de bloedstolling en de overdracht van zenuwimpulsen.
  2. Fosfor: Samen met calcium ondersteunt fosfor de gezondheid van botten en tanden. Het is ook betrokken bij de energieproductie en de opbouw van DNA en RNA.
  3. Kalium: Dit mineraal is essentieel voor de goede werking van de spieren en het zenuwstelsel. Het helpt ook bij het handhaven van de vochtbalans in het lichaam van de hond.
  4. Magnesium: Magnesium speelt een rol bij vele lichaamsfuncties, waaronder spier- en zenuwfunctie, hartslagregulatie en ondersteuning van het immuunsysteem.
  5. Zink: Zink is belangrijk voor de huid, vacht en het immuunsysteem van de hond. Het speelt ook een rol bij de wondgenezing en de smaak- en geurperceptie.

Hoe een mineralentekort aanvullen bij honden

Wanneer je een vermoeden hebt dat je hond te kampen heeft met een mineralentekort is het allereerst een goed idee om de dierenarts te raadplegen. Hij of zij kan dan een diagnose stellen om ze specifieke aanbevelingen te doen.

De diagnose van een mineralentekort wordt gedaan door middel van een bloedonderzoek. Op basis van de resultaten van deze tests kan de dierenarts dan een behandelplan opstellen, dat kan bestaan uit supplementen, aanpassingen aan het dieet van je hond, of beiden!

Voordelen van mineralensupplementen voor honden

Het geven van mineralensupplementen aan honden kan tal van voordelen hebben. Hieronder vind je alvast enkele van de belangrijkste voordelen van mineralensupplementen voor honden.

  1. Versterken van het immuunsysteem: Mineralen zoals zink en selenium zijn bekend om hun rol in het ondersteunen van het immuunsysteem. Ze helpen het lichaam van de hond om zich te verdedigen tegen ziekteverwekkers en kunnen bijdragen aan een snellere genezing wanneer de hond ziek is.
  2. Ondersteuning van de botten en gewrichten: Mineralen zoals calcium en fosfor zijn essentieel voor de gezondheid van de botten en gewrichten. Ze helpen bij de opbouw en het onderhoud van sterke botten en kunnen bijdragen aan de preventie van aandoeningen zoals osteoporose en artritis.
  3. Bevordering van een gezonde vacht en huid: Verschillende mineralen, waaronder zink en koper, zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid en vacht van de hond. Ze kunnen helpen om de vacht glanzend en gezond te houden en huidaandoeningen te voorkomen.
  4. Verbetering van de algemene gezondheid en vitaliteit: Door ervoor te zorgen dat de hond alle essentiële mineralen binnenkrijgt, kan de algehele gezondheid en vitaliteit van de hond worden verbeterd. Dit kan zich uiten in een hogere energie, betere eetlust en een algemeen gevoel van welzijn.

Verschillende manieren om mineralensupplementen toe te dienen

Er zijn verschillende manieren om mineralensupplementen aan honden toe te dienen. Sommige supplementen komen in de vorm van tabletten of capsules die kunnen worden gemengd met het voer van je hond, andere supplementen komen in vloeibare vorm die kunnen worden toegevoegd aan het water van je hond. Ook zijn er supplementen in de vorm van hondenkoekjes of hondensnoepjes. Het is best een vorm van mineralensupplementen te kiezen waarvan je weet dat je hond ze zonder morren zal innemen.

Dosering van mineralensupplementen voor honden

Vooraleer je je hond mineralensupplementen toedient is het belangrijk dat je weet hoeveel van het supplement je je hond moet geven. Deze dosering is voor iedere hond anders en hangt af van factoren zoals het gewicht, de leeftijd en de gezondheid van de hond.

Factoren die de juiste dosis mineralensupplement beïnvloeden

Zoals hierboven uitgelegd zijn er verschillende factoren die de juiste dosis van een mineralensupplement bepalen. Een van de belangrijkste factoren waar we rekening mee moeten houden is het gewicht van je hond. Grotere honden hebben natuurlijk meer van een bepaald mineraal nodig dan kleinere honden. Ook kan de leeftijd van je hond een rol spelen wanneer het aankomt op de dosis mineralensupplement. Een puppy heeft andere behoeften wanneer het aankomt op dosis dan een oudere of volwassen hond. Tot slot zal de dosis ook afhangen van de gezondheid van je trouwe viervoeter. Honden die lijden aan bepaalde aandoeningen zullen mogelijk minder of meer van een bepaald mineraal nodig hebben. Indien je niet zeker weet hoeveel jij je hond van een bepaald mineralensupplement moet toedienen, kan je best je dierenarts raadplegen.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Allergie voor Probiotica bij Honden
Kan jouw hond allergisch zijn voor probiotica supplementen? Herken de symptomen en ontdek hoe je probiotica veilig gebruikt voor jouw hond.

Voeding

Hondenbrokken met probiotica
Verbeter de spijsvertering, versterk het immuunsysteem en verminder allergieën met hondenbrokken verrijkt met probiotica. Ontdek de voordelen van Imby Pet Food’s hoogwaardige hondenbrokken met probiotica.

Supplementen

Wanneer probiotica voor honden
Ontdek wanneer jouw hond baat heeft bij probiotica. Leer de signalen van een verstoorde darmflora herkennen en vind de beste probiotica voor jouw hond bij Imby Pet Food.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.