Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Het belang van een gezonde spijsvertering bij honden

Een gezonde spijsvertering en een vlotte stoelgang zijn enorm belangrijk voor de gezondheid van je hond. Ontdek hier hoe je de spijsvertering van je hond kan optimaliseren aan de hand van voedingssupplementen.

Supplement voor honden dat spijsvertering bevordert

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

We willen onze hond natuurlijk allemaal zo gezond mogelijk houden. Maar wist je dat een essentieel deel van hun algehele gezondheid ligt in hun spijsverteringsstelsel? Net als bij mensen, hangt het welzijn van honden sterk af van een gezonde spijsvertering om voedingsstoffen op te nemen, afvalstoffen te verwijderen en een sterk immuunsysteem te onderhouden. In dit artikel leggen we uit waarom een goede spijsvertering zo belangrijk is voor honden en hoe wij onze kwispelende viervoeters kunnen helpen een goede spijsvertering te bekomen.

Tekenen van een gezonde spijsvertering bij honden

Hoe herkennen we een goede spijsvertering bij honden? Wel, een van de belangrijkste tekenen van een gezonde spijsvertering bij honden is regelmatige en normale ontlasting. Dit betekent dat de ontlasting stevig is, maar niet te hard of te zacht en dat je hond zich regelmatig ontlast. Wanneer je merkt dat je hond zich al enkele dagen niet ontlast heeft kan dit wijzen op constipatie.

Een ander teken van een gezonde spijsvertering bij honden is een goede eetlust. Het is een goed teken wanneer je hond gretig eet en alles goed verteert.

Wanneer je hond last heeft van winderigheid, braken of zelfs buikpijn kan dit erop wijzen dat er wat mis is met zijn of haar spijsvertering.

Supplement voor de spijsvertering van honden te bevorderen
Probiotica voor honden

Veelvoorkomende spijsverteringsproblemen bij honden

Net zoals bij mensen, kunnen honden helaas ook lijden aan diverse spijsverteringsproblemen. Voedselallergieën en intoleranties behoren tot de meest voorkomende problemen. Sommige honden hebben namelijk een allergie aan specifieke ingrediënten die terug te vinden zijn in hun voer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde granen of zelfs eiwitten.

Wanneer je hond een allergie heeft aan zijn of haar voer kan dit leiden tot spijsverteringsklachten. Deze klachten kunnen zich uiten in braken, diarree, winderigheid, constipatie of een opgeblazen gevoel. Daarnaast kunnen honden ook last hebben van gastro-intestinale aandoeningen zoals gastritis en maagzweren, die braken, buikpijn en verminderde eetlust kunnen veroorzaken. Honden kunnen eveneens worstelen met darmkwalen, zoals het prikkelbare darmsyndroom en colitis, die symptomen als diarree, buikpijn en winderigheid teweegbrengen.

Indien je denkt dat je hond een slechte spijsvertering heeft, is het altijd een goed idee om even langs te gaan bij de dierenarts. Op die manier kan je nagaan of je hond geholpen kan worden met supplementen, een hypoallergeen voer of medicatie.

De rol van voeding bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering

Voeding speelt een essentiële rol in het bevorderen van een gezonde spijsvertering bij honden. Het is belangrijk om een voeding te kiezen die past bij de unieke behoeften van je hond, zoals leeftijd, ras en eventuele gezondheidsaandoeningen. Het hondenvoer moet ook van hoge kwaliteit zijn en een gebalanceerde mix van eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels en andere voedingsstoffen bevatten.

Daarnaast kan je best ook kiezen voor een hypoallergeen voer. Dit soort voer kan voedselallergieën en intoleranties voorkomen door bepaalde producten te vermijden. Heel wat honden zijn bijvoorbeeld allergisch voor een eiwitbron zoals rund. Deze eiwitbron wordt in hypoallergeen voer vervangen door een minder voorkomende eiwitbron zoals lam of eend.

Ook kan je ervoor kiezen om je hond voedingssupplementen toe te dienen. Deze supplementen zoals probiotica en spijsverteringsenzymen kunnen bijdragen aan een gezondere spijsvertering bij je hond.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je hond een goede spijsvertering behoudt

Er zijn verschillende manieren waarop jij ervoor kan zorgen dat de spijsvertering van je hond goed werkt. Ten eerste kan je je hond bijvoorbeeld regelmatig kleinere maaltijden aanbieden in plaats van grote hoeveelheden voedsel in één keer te geven. Dit helpt de spijsvertering gelijkmatig te laten verlopen en voorkomt overbelasting van het spijsverteringsstelsel.

Ook is het erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je hond voldoende water heeft. Ga altijd na of er nog water in de kom zit en ververs het water ten minste tweemaal per dag – zeker bij warm weer. Uitdroging kan namelijk spijsverteringsproblemen zoals constipatie veroorzaken terwijl water dat niet ververst wordt een broeihaard van bacteriën kan zijn.

Tot slot is het een goed idee om je hond niet te veel tafelrestjes te voeren. Ons eten kan namelijk het spijsverteringsstelsel van de hond namelijk irriteren. Daarnaast zijn er verschillende voedingsmiddelen die voor ons als mens onschadelijk zijn, die erg ongezond zijn voor je hond. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan chocolade, knoflook en uien. Als jij je lieverd toch wilt verwennen, houd je het best bij hondenkoekjes of speciale hondensnoepjes.

Natuurlijke remedies voor het verbeteren van de spijsvertering bij honden

Naast voeding zijn er ook natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verbeteren van de spijsvertering bij honden. Een van deze remedies is het geven van probiotica. Probiotica zijn in feite goede bacteriën die de spijsvertering ondersteunen. Probiotica kunnen bijdragen aan het herstel van een gezonde darmflora en zo een goede vertering bevorderen bij honden.

Wanneer je hond wat ziekjes is geweest of te maken heeft gehad met diarree is het altijd een goed idee om hem of haar enkele dagen wat probiotica te geven om zo de darmflora te ondersteunen.

Merk je dat je hond buikpijn heeft of winderig is? Dan kunnen bepaalde kruiden en supplementen zoals gember, pepermunt en kamille helpen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van kruiden en supplementen en altijd advies te vragen aan een dierenarts voordat je ze aan je hond geeft.

Het belang van regelmatige lichaamsbeweging voor een gezonde spijsvertering bij honden

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor de lijn van je hond, maar ook voor zijn of haar spijsverteringsstelsel. Het helpt de darmen om hun werk te doen en zorgt voor een regelmatige stoelgang. Honden met overgewicht hebben een grotere kans op spijsverteringsproblemen. Het is dan ook van groot belang dat jij je hond regelmatig uitlaat en zijn of haar gewicht goed in de gaten houdt.

Wanneer moet je een dierenarts raadplegen voor spijsverteringsproblemen bij honden?

Hoewel bepaalde spijsverteringsproblemen bij honden zich na een tijdje vanzelf kunnen oplossen, zijn er bepaalde ziekten en aandoeningen waarbij je best een dierenarts raadpleegt. Wanneer je merkt dat je hond langdurig last heeft van losse ontlasting of diarree, braken, buikpijn of plotseling gewicht verliest, bel je best meteen de dierenarts.

Ook wanneer je hond geconstipeerd is, een opgezwollen buik heeft of wanneer je bloed opmerkt in de ontlasting van je hond, moet je een dierenarts raadplegen. Deze zal dan testen uitvoeren en eventueel hypoallergeen voer of een medische behandeling voorschrijven.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Mogen honden appel eten?
Ja, honden mogen appel eten. Appels zijn veilig voor honden. Het is wel raadzaam om met mate te voeden, omwille van het suikergehalte.

Voeding

Mogen honden paprika eten?
Ja, paprika’s behoren tot de groenten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven.

Voeding

Mag een hond aardbeien eten?
Ja, aardbeien behoren tot de fruitsoorten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven vanwege het suikergehalte.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.