Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Voedingssupplementen voor een gezond spijsverteringsstelsel bij honden

Een goed spijsverteringsstelsel bij honden is enorm belangrijk. Een gezond microbioom is de basis van een goede gezondheid en immuniteit.

Spijsverteringsstelsel bij honden

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Heeft je hond last van zijn spijsvertering? Misschien merk je wel dat je hond wat diarree heeft, of misschien wel geconstipeerd is… In dat geval, kunnen voedingssupplementen voor een gezond spijsverteringsstelsel bij honden een oplossing bieden.

Het spijsverteringsstelsel van een hond kan erg complex en delicaat zijn. Het is een goed geoliede machine van allerlei verschillende processen en micro-organismen. Het spijsverteringsstelsel is van groot belang voor de algehele gezondheid van je hond. In dit artikel gaan we in op het belang van een gezond spijsverteringsstelsel bij honden en hoe voedingssupplementen kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

Het belang van een gezond spijsverteringsstelsel bij honden

Het spijsverteringsstelsel van een hond is een complex systeem dat voedsel omzet in de voedingsstoffen die nodig zijn voor energie, groei en het aanmaken van gezonde cellen. Wanneer we het over het spijsverteringsstelsel hebben dan praten we over alles van de mond – waar het voedsel gekauwd wordt, tot de maag, en de darmen waar het voedsel wordt afgebroken en de voedingsstoffen worden opgenomen.

Zoals hierboven reeds vermeld is een goede spijsvertering erg belangrijk voor de gezondheid van je hond. Een spijsvertering die niet goed werkt kan er namelijk voor zorgen dat de nodige voedingsstoffen niet kunnen worden opgenomen. Ook speelt het spijsveteringsstelsel een belangrijke rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem van je hond en kan het verschillende gezondheidsproblemen zoals allergieën, huidproblemen en zelfs gedragsproblemen voorkomen.

Probiotica voor een gezonde darmflora

Een van de beste manieren om de spijsvertering van je hond te ondersteunen is door het gebruik van probiotica. Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal bacteriën, die de gezonde bacteriën in de spijsvertering een handje toesteken. Je kan probiotica makkelijk toevoegen aan het voedsel van je hond en zijn verkrijgbaar in zowel poeder- als pilvorm.

Probiotica ondersteunt een gezonde darmflora. De darmflora is een complexe gemeenschap van micro-organismen die het voedsel afbreken en het immuunsysteem van je hond ondersteunen.

Probiotica voor een gezond spijsverteringsstelsel bij honden
Probiotica voor honden

Je kan probiotica aan het voedsel van je hond toevoegen wanneer je hond spijsverteringsproblemen heeft zoals diarree en constipatie. Toch is het een goed idee om voor het toedienen van probiotica even contact op te nemen met je dierenarts zodat je de juiste soort probiotica gebruikt in de juiste dosis.

Voedingssupplementen en spijsverteringsproblemen bij honden

Net als mensen kunnen honden lijden aan spijsverteringsproblemen. Deze problemen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid van je hond. Het is dan ook goed nieuws dat je heel wat spijsverteringsproblemen kan oplossen of verlichten met voedingssupplementen die specifiek gericht zijn op het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Een van de meest voorkomende supplementen voor het bevorderen van een gezonde spijsvertering zijn probiotica. Dit zijn levende bacteriën en gisten die de darmflora van je hond kunnen ondersteunen. Ze helpen de natuurlijke balans van de darmflora te herstellen wanneer deze wordt verstoord door bijvoorbeeld stress, ziekte of het gebruik van antibiotica.

Ten tweede kan je ook gebruikmaken van prebiotica. Prebiotica zijn een soort vezel die fungeren als voedsel voor de probiotica. De goede bacteriën zouden verhongeren en sterven als ze geen voedselbron hadden. Prebiotica omvatten onder andere cichorei, fructo-oligosacchariden (FOS), oligofructose, inuline en larch arabinogalactan.

Ook kunnen supplementen enzymen bevatten. Enzymen zijn eiwitten die de chemische reacties in het lichaam versnellen. In de supplementen zitten speciale spijsverteringszymen zoals protease, lipase en amylase. Deze enzymen helpen bij het afbreken van eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze kleinere moleculen kunnen dan makkelijker door het lichaam worden opgenomen.

Natuurlijke remedies voor spijsverteringsproblemen bij honden

Naast de bovenstaande actieve ingrediënten in voedingssupplementen zijn er ook enkele natuurlijke remedies voor spijsverteringsproblemen bij honden.

Verse, plantaardige ingrediënten zijn geweldig voor de gezondheid van de darmen van je trouwe viervoeter. Niet-zetmeelhoudende, vezelrijke groenten – zoals broccoli, sperziebonen, wortelen, bloemkool, asperges en bladgroenten (zoals spinazie, boerenkool of collards) – bevatten de soorten prebiotische vezels die de darmbacteriën graag eten.

Ook zijn er verschillende kruiden en vezels die de spijsvertering kunnen helpen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld maar aan gember. Gember staat bekend om zijn anti-inflammatoire eigenschappen en kan zelfs helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen. Vezels zoals psyllium en lijnzaad helpen bij het reguleren van de darmfunctie en het bevorderen van een gezonde stoelgang.

Hoe een gezonde darmflora bevorderen bij honden

Zoals je al wel kunt raden is een gezonde darmflora van cruciaal belang voor een goede spijsvertering en het immuunsysteem van je hond.

Er zijn verschillende manieren om een gezonde darmflora te bevorderen. Je kan je hond bijvoorbeeld vezelrijk voedsel geven. Vezels voeden de goede bacteriën in de darmen van je hond. Ook is het een goed idee om het overmatig gebruik van antibiotica te vermijden. Antibiotica kunnen de goede bacteriën in de darmen namelijk aantasten of zelfs doden.

Je kan er ook voor kiezen om je hond voedingssupplementen te geven. Zo kan je probiotica toedienen om de natuurlijke balans van de darmflora te herstellen na een verstoring of ziekte. Ook kan je supplementen met enzymen toedienen of kiezen voor prebiotica, een soort vezels die als voedsel dienen voor de probiotica in de darmen.

Voedingsvezels voor een gezonde spijsvertering

Voedingsvezels spelen een erg belangrijke rol bij een gezonde spijsvertering voor je hond. Vezels kunnen namelijk helpen bij het regelen van de darmfuncties en het bevorderen van een gezonde stoelgang. Zoals hierboven reeds uitgelegd kunnen vezels ook de goede bacteriën in de darmen voeden en aansterken.

Er zijn twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare.Oplosbare vezels kunnen worden afgebroken en gefermenteerd door de bacteriën in de darmen. Dit helpt bij het produceren van nuttige stoffen zoals korteketenvetzuren. Onoplosbare vezels kunnen daarentegen – zoals de naam al doet vermoeden – niet worden afgebroken. Deze vezels voegen bulk toe aan de ontlasting en kunnen helpen bij het bekomen van een regelmatige stoelgang.

Voedingsmiddelen voor honden die rijk zijn aan vezels

Wil jij meer vezels toevoegen aan het dieet van je hond? Wel, je kan je hond veilig pompoen, bruine rijst, groene bonen, aardappelen en lijnzaad geven. Deze voedingsmiddelen bevatten heel wat vezels en kunnen een gezond spijsverteringsstelsel bij honden bevorderen.

Houd er echter rekening mee dat een teveel aan vezels ook voor problemen kan zorgen. Zo kan je hond diarree krijgen of problemen krijgen met het opnemen van belangrijke mineralen. Een evenwichtige voeding is erg belangrijk. Daarom is het een goed idee om advies in te winnen bij je dierenarts vooraleer je het dieet van je hond drastisch begint aan te passen.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Mogen honden appel eten?
Ja, honden mogen appel eten. Appels zijn veilig voor honden. Het is wel raadzaam om met mate te voeden, omwille van het suikergehalte.

Voeding

Mogen honden paprika eten?
Ja, paprika’s behoren tot de groenten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven.

Voeding

Mag een hond aardbeien eten?
Ja, aardbeien behoren tot de fruitsoorten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven vanwege het suikergehalte.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.