Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer

Wat zijn de meest voorkomende voedselallergenen bij honden?

In deze blogpost bespreken we wat de meest voorkomende voedselallergenen bij honden zijn om je te helpen jouw hond gezond en gelukkig te houden.

Meest voorkomende voedselallergenen bij honden

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Net als mensen kunnen honden ook last hebben van voedselallergenen. Helaas kunnen ze niet zeggen dat ze allergisch zijn. Het is daarom belangrijk als eigenaar van je liefhebbende viervoeter om verantwoordelijkheid te nemen voor de voeding van je hond en op tekenen van allergieën te letten. In deze blogpost bespreken we de meest voorkomende voedselallergenen bij honden om je te helpen je harige vriend gezond en gelukkig te houden. Voordat we hiermee beginnen leggen we graag eerst uit wat de symptomen zijn van voedselallergenen bij honden zodat jij precies weet waar je op moet letten.

De symptomen van voedselallergieën bij honden

Voedselallergieën bij honden kunnen zich op verschillende manieren uiten en de symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Hier volgen enkele veelvoorkomende klachten die je hond kan ervaren wanneer hij last heeft van voedselallergenen:

Jeuk en huidproblemen

Een van de meest voorkomende symptomen van voedselallergieën bij honden is aanhoudende jeuk, vooral rond het gezicht, de oren, de poten, de liezen of de achterkant. Honden kunnen overmatig krabben, likken of bijten aan deze gebieden, wat leidt tot roodheid, ontsteking, hot spots, haaruitval en huidinfecties.

Maagdarmproblemen

Voedselallergieën kunnen ook invloed hebben op het spijsverteringsstelsel van een hond en symptomen veroorzaken zoals diarree, braken, winderigheid, een opgeblazen gevoel of frequente stoelgang. De ontlasting kan los zijn of slijm bevatten.

Oorinfecties

Allergieën, waaronder voedselallergieën, kunnen bijdragen aan terugkerende oorinfecties bij honden. Tekenen van een oorontsteking zijn roodheid, zwelling, geur, afscheiding, schudden van de kop of krabben aan de oren.

Chronische of terugkerende anaalklierproblemen

Voedselallergieën kunnen leiden tot ontsteking van de anaalklieren, wat ongemak, schrapen of overmatig likken van het anale gebied veroorzaakt.

Ademhalingsproblemen

In sommige gevallen kunnen honden met een voedselallergie symptomen aan de luchtwegen ontwikkelen, zoals hoesten, niezen, een piepende ademhaling of neusuitvloeiing. Deze symptomen komen minder vaak voor dan huid- en maag-darmproblemen.

Pootkauwen of likken

Honden kunnen overmatig kauwen of likken aan hun poten als ze een voedselallergie hebben. De poten kunnen rood, gezwollen en geïrriteerd worden.

Mocht je hond een van bovenstaande symptomen vertonen dan is het aan te raden een bezoekje aan je dierenarts te brengen. Bovenstaande symptomen kunnen worden veroorzaakt door voedselallergenen maar ook is het mogelijk dat een andere onderliggende aandoening deze klachten veroorzaakt. Schakel dus altijd een dierenarts in bij de behandeling van jouw trouwe viervoeter en ga samen op zoek om erachter te komen of jouw hond aan een voedselallergie lijdt.

De 10 meest voorkomende voedselallergenen bij honden.

1. Kip

Verrassend genoeg is kip een van de meest voorkomende voedselallergenen bij honden. Kip staat zelfs op de eerste plaats van allergenen bij honden. Honden kunnen een allergie voor kip ontwikkelen als ze dit regelmatig te eten krijgen. De klachten waar je hond last van kan krijgen wanneer hij last heeft van kippenallergie is onder andere braken, diarree en huiduitslag.

2. Zuivel

Hoewel honden geen zuivelproducten hoeven te eten, vinden sommige honden de smaak wel heel erg lekker. Helaas kunnen honden ook een lactose-intolerantie of allergie voor zuivelproducten ontwikkelen. Veel voorkomende symptomen van een zuivelallergie bij honden zijn diarree, braken en een maag die van streek is.

3. Rundvlees

Rundvlees is een ander veelvoorkomend allergieverwekkend ingrediënt in hondenvoer. Rundvlees bevat een hoog eiwitgehalte, wat vaak een allergische reactie bij honden veroorzaakt. Als je hond allergisch is voor rundvlees, kan hij symptomen vertonen zoals een jeukende huid, overgeven en diarree.

4. Tarwe

Tarwe wordt vaak gebruikt als vulmiddel in hondenvoer. Het is echter ook een veelvoorkomend allergeen bij honden. De symptomen van een tarwe-allergie bij honden zijn onder andere een jeukende huid, oorontstekingen en zelfs hotspots.

5. Soja

Een ander vulstof ingrediënt waar je op moet letten in het voer van je huisdier is soja. Soja-allergieën bij honden komen helaas steeds vaker voor. Symptomen van soja-allergieën zijn krabben, huidirritatie en zelfs haaruitval.

6. Eieren

Eieren zijn zeer voedzaam en gezond, maar kunnen bij sommige honden een allergische reacties veroorzaken. De symptomen kunnen jeuk, huiduitslag, spijsverteringsproblemen of ademhalingsproblemen zijn.

7. Maïs

Maïs is een veel voorkomend ingrediënt in hondenbrokken, maar toch kan het ook voor vervelende klachten zorgen veroorzaakt door een allergie. Honden die allergisch zijn voor maïs kunnen symptomen vertonen als jeuk, huidirritatie of maag-darmproblemen.

8. Lam

Hoewel lam vaak wordt gepromoot als een hypoallergeen alternatief, kan het bij sommige honden juist de allergie veroorzaker zijn. Allergische reacties op lam kunnen leiden tot huidproblemen, spijsverteringsstoornissen of oorinfecties.

9. Vis

Vis, hoewel een uitstekende bron van omega-3 vetzuren, kan ook een allergeen zijn voor sommige honden. Allergische reacties op vis kunnen jeuk, huidontsteking of spijsverteringsproblemen veroorzaken.

10. Varkensvlees

Varkensvlees is nog een andere eiwitbron die vervelende reacties bij honden kan uitlokken. Honden die allergisch zijn voor varkensvlees kunnen symptomen ervaren als jeuk, maag-darmproblemen of huidirritaties.

Let goed op voedselallergenen bij honden voor een gezonder leven.

Het herkennen van de meest voorkomende allergenen bij honden is essentieel voor het waarborgen van het welzijn van je hond en het handhaven van een evenwichtige voeding. Allergische reacties bij honden kunnen goed worden herkend zolang je een beetje op je hond let. Krijgt je hond last van bijvoorbeeld jeuk, spijsverteringsproblemen of huidproblemen, dan is het belangrijk je dierenarts te raadplegen. Jouw dierenarts kan je begeleiden met een eliminatiedieet of een allergietest aanbevelen om de specifieke stoffen te identificeren die bij jouw hond zorgen voor vervelende symptomen. Door je bewust te zijn van de mogelijke allergenen en weloverwogen keuzes te maken over het dieet van jouw hond, kun je jouw vrolijke viervoeter helpen een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Onthoud dat elke hond uniek is en dat hun gevoeligheden kunnen variëren. Door nauw samen te werken met jouw dierenarts kun je een dieet samenstellen dat voldoet aan de specifieke behoeften van jouw hond, zodat hij de voeding krijgt die hij nodig heeft zonder allergische reacties te veroorzaken. Denk hierbij aan allergenen hondenvoer die speciaal is gemaakt voor honden met allergieën. De gezondheid van jouw hond is het waard om de juiste balans te vinden voor zijn voedingsbehoeften.

Overige veelgestelde vragen

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Welzijn

honden in de nacht
Ontdek honden hun nachtelijke gedragingen en zicht. De redenen waarom ze beter kunnen zien in de nacht.

Welzijn

Kalmeringsmiddelen bij vuurwerk voor honden
Ontdek effectieve kalmeringsmiddelen om de stress van je hond tijdens vuurwerk te verminderen. Help je hond ontspannen tijdens luide nachten.

Welzijn

overgewicht-honden
Leer alles over overgewicht bij honden. Je kunt op verschillende manieren nagaan of je hond overgewicht heeft.

4.8 van de 5 sterren, gebaseerd op 155 beoordelingen

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.