Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Alles over Azawakh- Karakter & Verzorging

Ontdek de edele Azawakh - een uniek hondenras met een nobel karakter en specifieke verzorgingsbehoeften. Leer over hun temperament en eigenschappen.

Azawakh

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

De Azawakh is een uniek hondenras met een nobel karakter en specifieke verzorgingsbehoeften. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de Azawakh, waaronder hun geschiedeniskarakter en temperamentfysieke kenmerkenverzorgingsocialisatieopvoedingleefomstandighedengezondheidlevensverwachtingprijs en budgetdieet en voedingsbehoeftenlichamelijke activiteit en trainingnaam ideeën en beroemde rassen.

Als liefhebber van hondenras Azawakh wil je ongetwijfeld alles weten over hun karakterverzorging, en temperament. Van de geschiedenis van dit ras tot hun fysieke kenmerken, we nemen je mee op een ontdekkingsreis door de wereld van de Azawakh. Blijf lezen om meer te leren over deze bijzondere honden en ontdek waarom ze de perfecte metgezel kunnen zijn.

 • Grootte: Schofthoogte: Reuen: 66 – 74 cm, Teven: 60 – 70 cm
 • Gewicht: Reuen: 25 – 40 kg, Teven: 20 – 35 kg
 • Temperament:
  • Waakzaam en alert
  • Onbevreesd en moedig
  • Loyaal en aanhankelijk naar baasje en gezin
  • Onafhankelijk en eigenzinnig
  • Afstandelijk en terughoudend naar vreemden
  • Kan jachtinstinct vertonen
 • Vacht:
  • Korte, gladde haren
  • Dubbele vacht met dichte ondervacht
  • Weerbestendig en weinig onderhoud
  • Regelmatig borstelen is voldoende
 • Oorsprong: West-Afrika (Mali, Niger)
 • FCI rasgroep: FCI Groep 10: Windhonden
 • Levensverwachting: 12 tot 15 jaar
 • Herdershonden
 • Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Geschiedenis van het ras

De Azawakh is duizenden jaren geleden ontstaan in de Sahara en wordt ook wel de Afrikaanse windhond genoemd. Dit unieke hondenras heeft een rijke geschiedenis en werd oorspronkelijk ontwikkeld door lokale stammen als waakhond en jachthond.

De oorsprong van de Azawakh gaat terug tot de tijd van de nomadische stammen in de regio. Deze honden waren onmisbaar voor de stammen, die in de woestijn leefden en vertrouwden op deze trouwe metgezellen voor bescherming en jacht.

De Azawakh werd gefokt om snelheid, uithoudingsvermogen en wendbaarheid te combineren, waardoor ze uitstekende jagers werden. Ze waren perfect aangepast aan het ruige terrein en de extreme klimatologische omstandigheden van de Sahara.

“De Azawakh is een eerbetoon aan de eeuwenoude nomadische tradities van de Sahara.”

Vandaag de dag is de Azawakh nog steeds geliefd om zijn indrukwekkende geschiedenis en onderscheidende kenmerken. Hoewel ze ooit alleen te vinden waren in de Afrikaanse woestijn, zijn ze nu verspreid over de hele wereld en worden ze gewaardeerd om hun unieke karakter en schoonheid.

Azawakh karakter en temperament

De Azawakh staat bekend om zijn nobele karakter en heeft een natuurlijke beschermende aard. Deze honden ontwikkelen sterke banden met hun eigenaren en gezinsleden. Hoewel ze vaak afstandelijk zijn naar vreemden, kunnen ze goed overweg met andere honden en katten als ze ermee zijn opgegroeid.

Het is van groot belang om de Azawakh op jonge leeftijd te socialiseren en consequente training te geven om hun gedrag te beheersen. Hierdoor kunnen ze zich ontwikkelen tot goed aangepaste en gehoorzame huisdieren.

Azawakh fysieke kenmerken

De Azawakh is een middelgroot tot groot hondenras met unieke fysieke kenmerken. Hieronder vind je informatie over de hoogte en gewichthoofd en lichaam, en vacht en kleur van de Azawakh.

Hoogte en gewicht

De Azawakh heeft een gemiddelde hoogte van 64-72 cm voor reuen en 61-71 cm voor teven. Het gewicht varieert meestal tussen de 17-25 kg. Ze hebben een slank lichaam met elegante benen, waardoor ze snel en wendbaar zijn.

Hoofd en lichaam

Het hoofd van de Azawakh is plat, met een lange snuit en expressieve ogen. De oren zijn hoog aangezet en kunnen rechtopstaand of licht gebogen zijn. Het lichaam is slank en gespierd, met een diepe borstkas en een rechte rug. Hun lange en dunne benen dragen bij aan hun elegantie en snelheid.

Vacht en kleur

De vacht van de Azawakh is kort en zacht. Ze hebben geen ondervacht, waardoor hun vacht glad aanvoelt. De kleuren van de vacht variëren van zandkleurig tot roodkleurig en gestroomd. Sommige Azawakh-honden hebben ook witte aftekeningen op de borst en de voeten.

Fysieke kenmerken

Kenmerken van de Azawakh

Hoogte

Gemiddeld 64-72 cm voor reuen en 61-71 cm voor teven

Gewicht

Meestal tussen de 17-25 kg

Hoofd

Plat hoofd, lange snuit, expressieve ogen

Lichaam

Slank en gespierd, diepe borstkas, rechte rug

Vacht

Kort en zacht, geen ondervacht

Kleur

Zandkleurig, roodkleurig, gestroomd, met mogelijk witte aftekeningen

Vachtverzorging en hygiëne

De vacht van de Azawakh vereist weinig verzorging. Het is voldoende om de vacht eens per week te borstelen om dode haren te verwijderen. Hierdoor blijft de vacht zacht en glanzend. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de nagels van je Azawakh te knippen, zodat ze niet te lang worden. Controleer ook regelmatig de oren en maak ze schoon om infecties te voorkomen.

Om de hygiëne van je Azawakh te behouden, is het cruciaal om de tanden regelmatig te poetsen. Dit helpt tandplak en slechte adem te voorkomen. Gebruik hiervoor een speciale hondentandpasta en een zachte tandenborstel. Het wordt ook aanbevolen om regelmatig de ogen van je Azawakh schoon te maken met een zachte doek om eventueel oogvuil te verwijderen.

Socialisatie: Gedrag met andere honden

De Azawakh is een hondenras dat goed overweg kan met andere honden en katten, vooral als ze hiermee zijn opgegroeid. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd te socialiseren en geleidelijk kennis te laten maken met verschillende situaties, mensen en dieren om hun gedrag te bevorderen.

Opvoeding

De opvoeding van een Azawakh vereist geduld, consistentie en positieve trainingsmethoden. Deze honden zijn intelligent en willen graag leren, maar ze hebben een zachte en vriendelijke aanpak nodig. Het is belangrijk om consequent te zijn en positieve versterking te gebruiken om gewenst gedrag te belonen.

Leefomstandigheden

De Azawakh kan zowel in een huis als in een appartement leven, maar heeft voldoende ruimte en dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Een omheinde tuin is ideaal voor hen om vrij rond te rennen. Ze hebben een sterke behoefte aan lichamelijke activiteit en kunnen goed omgaan met een actieve levensstijl.

Gezondheid: veel voorkomende kwalen en ziekten

Hoewel de Azawakh over het algemeen een gezond ras is, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Azawakh te controleren en preventieve maatregelen te nemen om mogelijke kwalen en ziekten te voorkomen of tijdig te behandelen.

Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Azawakh zijn:

 1. Heupdysplasie:Dit is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed gevormd is, wat kan leiden tot pijn en invaliditeit. Regelmatige controle door een dierenarts, een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging kunnen helpen bij het voorkomen van heupdysplasie.
 2. Maagtorsie:Ook wel bekend als een maagverdraaiing, is maagtorsie een ernstige en potentieel levensbedreigende aandoening waarbij de maag omdraait en afgesloten raakt. Probeer rust en stress te verminderen voor je Azawakh, omdat stress een risicofactor kan zijn voor maagtorsie.

Door regelmatig de gezondheid van je Azawakh te controleren en preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op deze gezondheidsproblemen verkleinen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor specifieke gezondheidsadviezen en laat je hond regelmatig controleren om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van een Azawakh ligt tussen de 10-12 jaar. Met de juiste zorg en gezondheidscontroles kunnen ze een lang en gezond leven leiden.

Levensverwachting

Gemiddeld

Minimale levensverwachting

10 jaar

Maximale levensverwachting

12 jaar

Prijs en budget

De aanschafprijs van een Azawakh kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de oorsprong, leeftijd en geslacht van de hond. Gemiddeld kost een Azawakh met stamboomregistratie ongeveer €1500,-. Het is belangrijk om te beseffen dat de kosten niet alleen beperkt blijven tot de aanschafprijs. Er zijn ook budgettaire overwegingen zoals voeding, verzorging en dierenartsbezoeken waar rekening mee gehouden moet worden.

Wat betreft de maandelijkse kosten, wordt een budget van ongeveer €45,- aanbevolen. Dit budget omvat de kosten van voer, vlooien- en tekenpreventie, ontwormingsmiddelen, en incidentele uitgaven zoals speelgoed en accessoires. Het is ook verstandig om geld opzij te zetten voor onverwachte medische kosten die kunnen ontstaan.

Hoewel het prijskaartje van een Azawakh initieel hoog lijkt, zijn deze honden over het algemeen gezond en hebben ze een gemiddelde levensverwachting van 10-12 jaar. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen en te zorgen voor een goede financiële planning om de beste zorg voor je Azawakh te garanderen.

Dieet en voedingsbehoeften

De Azawakh is een hondenras dat specifieke voedingsbehoeften heeft. Een belangrijk aspect van het dieet van de Azawakh is dat het eiwitarm moet zijn. Het is aan te raden om het dieet aan te vullen met rijst en pasta, om zo te zorgen voor een evenwichtige voeding.

Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat het voer dat je aan je Azawakh geeft, voldoet aan hun specifieke voedingsbehoeften. Het geven van te veel eiwitten kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de hond, dus het is belangrijk om hierop te letten.

Het is daarom raadzaam om het dieet van je Azawakh af te stemmen op hun individuele behoeften. Raadpleeg een dierenarts of voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat je de juiste voeding geeft aan je Azawakh, zodat ze gezond en gelukkig kunnen leven.

Lichamelijke activiteit en training

De Azawakh is een hondenras dat veel lichamelijke activiteit nodig heeft vanwege hun energieniveau en uithoudingsvermogen. Het zijn actieve honden die genieten van beweging en fysieke uitdagingen. Hier zijn enkele belangrijke punten over lichamelijke activiteit en training voor de Azawakh:

Lichamelijke activiteit

Vanwege hun atletische bouw en het vermogen om grote afstanden af te leggen, zijn Azawakh-honden geschikt voor activiteiten zoals hardlopen en lange wandelingen. Ze hebben dagelijks beweging nodig om gezond te blijven en hun energie kwijt te kunnen. Spelen met andere honden in een veilige omgeving is ook een geweldige manier om hun behoefte aan lichamelijke activiteit te vervullen.

Training

Training is essentieel voor de Azawakh om gehoorzaamheid en goed gedrag te bevorderen. Het is belangrijk om consequent en vriendelijk te zijn tijdens de trainingssessies. Positieve versterking, zoals beloningen en lof, werkt het beste bij dit ras. Gebruik geen harde of agressieve trainingsmethoden, omdat dit hun gevoelige aard kan schaden.

“Het is essentieel om tijd en energie te investeren in de lichamelijke activiteit en training van een Azawakh. Door hen voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden, kun je een gehoorzame en gelukkige metgezel krijgen.”

Door regelmatig met je Azawakh te trainen en ze voldoende lichamelijke activiteit te geven, kun je hun fysieke en mentale gezondheid bevorderen. Deze activiteiten dragen bij aan hun algehele welzijn en helpen bij het beheersen van hun energieniveau. Zorg ervoor dat de trainingssessies leuk zijn en afgestemd zijn op de behoeften van de hond.

Azawakh naam ideeën 

Op zoek naar inspiratie voor een naam voor je Azawakh? Hier zijn enkele ideeën:

 • Sahara
 • Zara
 • Simba
 • Luna
 • Max
 • Stella
 • Milo
 • Ava
 • Coco
 • Django
 • Layla

Beroemde  rassen

De Azawakh is een zeldzaam ras, maar heeft enkele beroemde exemplaren voortgebracht. Een bekende Azawakh-hond is Pyrrha, die te zien was in de film “John Wick 3”. Met haar elegante verschijning en onderscheidende kenmerken stal ze de show.

Naast filmprestaties komt de Azawakh ook voor in de showwereld. Deze gracieuze honden hebben indruk gemaakt op shows en exposities met hun unieke uitstraling en uitmuntende prestaties.

Bovendien hebben Azawakh-honden ook een sterke aanwezigheid op sociale media. Via platforms als Instagram en Facebook delen trotse eigenaren foto’s en verhalen van hun bijzondere metgezellen, waardoor de populariteit van dit unieke ras verder groeit.

FAQ

Hoe slim is de AZAWAKH?

De Azawakh is een zeer intelligente en onafhankelijke hond. Dit ras, afkomstig uit West-Afrika, staat bekend om zijn snelheid, uithoudingsvermogen en waakzaamheid. Hoewel ze intelligent zijn, kan hun onafhankelijkheid het soms een uitdaging maken om hen te trainen. Azawakhs zijn vaak gereserveerd en waarderen een respectvolle en geduldige benadering bij training en socialisatie. Met de juiste aanpak kunnen ze echter loyale en betrouwbare metgezellen zijn.

Hoeveel verzorging heeft een AZAWAKH nodig?

De Azawakh heeft relatief weinig verzorging nodig. Hun korte, fijne vacht vereist slechts af en toe borstelen om losse haren te verwijderen en hun huid gezond te houden. Regelmatig nagels knippen, oren controleren en tanden poetsen zijn ook belangrijk voor hun algehele gezondheid. Bovendien hebben Azawakhs veel beweging nodig vanwege hun hoge energieniveau en atletische aard.

Hoe lang is de levensverwachting van een AZAWAKH?

De levensverwachting van de Azawakh ligt meestal tussen de 10 en 12 jaar. Met goede zorg, regelmatige veterinaire controles, een gebalanceerd dieet en voldoende beweging kunnen ze een gezond en actief leven leiden.

Zijn azawakhs geschikt voor gezinnen met kinderen?

Azawakhs kunnen geschikt zijn voor gezinnen met oudere kinderen die begrijpen hoe ze respectvol met honden moeten omgaan. Ze zijn vaak gereserveerd en onafhankelijk, en kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden. Azawakhs kunnen goed opschieten met kinderen binnen hun eigen gezin als ze goed gesocialiseerd zijn, maar vanwege hun gevoelige en soms terughoudende aard is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze rustig en respectvol met de hond moeten omgaan. Supervisie is altijd aanbevolen bij interacties tussen honden en jonge kinderen.

Welke gezondheidsproblemen komen vaak voor bij de Azawakh?

De Azawakh is over het algemeen een gezond ras, maar er zijn enkele gezondheidsproblemen die vaker bij hen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed in de heupkom past, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.

 2. Auto-immuunziekten: Sommige Azawakhs kunnen gevoelig zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem van de hond het eigen lichaam aanvalt.

 3. Epilepsie: Aanvallen en epileptische aandoeningen kunnen bij dit ras voorkomen, hoewel het relatief zeldzaam is.

 4. Huidproblemen: Door hun dunne huid kunnen Azawakhs gevoelig zijn voor huidirritaties en wonden.

Regelmatige veterinaire controles en een goede verzorging kunnen helpen om deze gezondheidsproblemen vroegtijdig te identificeren en te behandelen.

Gezonde voeding voor een gelukkig huisdier

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

ALSO INTERESTED IN

Voeding

Mogen honden appel eten?
Ja, honden mogen appel eten. Appels zijn veilig voor honden. Het is wel raadzaam om met mate te voeden, omwille van het suikergehalte.

Voeding

Mogen honden paprika eten?
Ja, paprika’s behoren tot de groenten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven.

Voeding

Mag een hond aardbeien eten?
Ja, aardbeien behoren tot de fruitsoorten die veilig zijn voor honden om af en toe te eten, maar het is belangrijk om ze met mate te geven vanwege het suikergehalte.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.