Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer. Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Alles over Amerikaanse Water Spaniel – Karakter & Verzorging

Ontdek alles over Amerikaanse Water Spaniel. Dit hondenras staat bekend om zijn liefdevol en energieke karakter. Leer het hier allemaal!

Alles over Amerikaanse Water Spaniel

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

Ben je op zoek naar een bijzonder hondenras? Maak kennis met de Amerikaanse Water Spaniel. Dit unieke ras staat bekend om zijn energieke karakter en liefde voor kinderen. Met zijn prachtige krullende bruine vacht die weinig afwerpt, is de Amerikaanse Water Spaniel geliefd om zijn zeldzaamheid en middelgrote formaat.

Echter, voordat je besluit om een Amerikaanse Water Spaniel in huis te nemen, is het belangrijk om rekening te houden met enkele belangrijke factoren. Het ras heeft namelijk een assertieve persoonlijkheid en kan te maken krijgen met bepaalde gezondheidsproblemen. Laten we eens dieper ingaan op het karakter en de verzorgingsbehoeften van de Amerikaanse Water Spaniel.

 • Soort: Amerikaanse Water Spaniel
 • Grootte: Middelgroot
 • Temperament: Vriendelijk, energiek, intelligent
 • Vacht: Krullend, bruin of leverkleurig met witte aftekeningen
 • Oorsprong: Verenigde Staten
 • FCI rasgroep: Retrievers, Voorstaande Honden, Waterhonden
 • Levensverwachting: 10-15 jaar

Geschiedenis van het ras

De Amerikaanse Water Spaniel is een uniek hondenras met een mysterieuze oorsprong. Hoewel de exacte afstamming onbekend is, wordt aangenomen dat het ras afstamt van de Engelse waterspaniël. Het werd in de 19e eeuw ontwikkeld in de regio Fox en Wolf River Valley in Wisconsin, Verenigde Staten.

Oorspronkelijk was de Amerikaanse Water Spaniel een veelzijdige jachthond die zowel op het water als op het land uitblonk. Het ras werd gewaardeerd om zijn werkethiek, intelligentie en aanpassingsvermogen. Echter, met de opkomst van gespecialiseerde jachthonden en veranderende jachtmethoden, nam de populariteit van de Amerikaanse Water Spaniel af.

Hoewel het ras minder bekend is dan sommige andere rassen, blijft de Amerikaanse Water Spaniel geliefd bij hondenkenners vanwege zijn unieke eigenschappen. Deze honden zijn loyaal, energiek en hebben een uitstekend reukvermogen, waardoor ze nog steeds geschikt zijn voor verschillende jacht- en werkdomeinen. Bovendien zijn ze ook geweldige metgezellen en gezinshonden vanwege hun vriendelijke, aanhankelijke aard.

Het karakter & temprament van de Amerikaanse Water Spaniel

Een Amerikaanse Water Spaniel heeft een karakter met twee kanten. Aan de ene kant is hij koppig en onafhankelijk, en zal hij graag de baas willen zijn over andere honden en mensen. Aan de andere kant is hij ook intelligent en reageert hij goed op positieve trainingsmethoden. Met de juiste eigenaar kan hij erg gehoorzaam en aanhankelijk zijn. Hij heeft een stabiel temperament en is een uitstekende waakhond. Om gedragsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om vroeg te beginnen met trainen en socialiseren.

Amerikaanse Water Spaniel fysieke kenmerken

Hoogte en gewicht:

De Amerikaanse Water Spaniel is een middelgrote hond met een gemiddelde hoogte van 36-46 cm en een gewicht tussen 11-20 kg.

Hoofd en lichaam:

Ze hebben sterke en rechte voorbenen, een goed ontwikkelde rug, lange en brede oren, een volle schedel en alerte bruine ogen.

Vacht en kleur:

Hun vacht is dicht en strak gekruld en komt voor in donkerchocoladekleur en leverkleur.

Fysieke Kenmerken

Beschrijving

Hoogte

Gemiddeld tussen 36-46 cm

Gewicht

Tussen 11-20 kg

Hoofd

Volle schedel, alerte bruine ogen

Lichaam

Sterke en rechte voorbenen, goed ontwikkelde rug

Vacht

Dicht en strak gekruld

Kleur

Donkerchocoladekleur en leverkleur

Vachtverzorging en hygiëne

De vacht van de Amerikaanse Water Spaniel vereist regelmatige verzorging om klitten en matten te voorkomen. Om de vacht in optimale conditie te houden, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

 1. Kammen en borstelen: Kam de vacht van de Amerikaanse Water Spaniel twee tot drie keer per week om klitten en matten te verwijderen. Gebruik een kam met grove tanden om door de krullende vacht te gaan en een borstel om de losse haren te verwijderen.
 2. Nagelverzorging: Knip regelmatig de nagels van je Amerikaanse Water Spaniel om te voorkomen dat ze te lang worden. Let op dat je niet te ver knipt, want dit kan pijnlijk zijn voor de hond.
 3. Voetkussentjes schoonmaken: Controleer regelmatig de voetkussentjes van je Amerikaanse Water Spaniel en reinig ze indien nodig. Verwijder eventuele klitten, vuil of vreemde voorwerpen tussen de kussentjes.
 4. Oorreiniging: Houd de oren van je Amerikaanse Water Spaniel schoon en controleer regelmatig op tekenen van infectie of oorontsteking. Reinig de oren indien nodig met een mild oorreinigingsmiddel dat geschikt is voor honden.
 5. Grondig wassen: Het is belangrijk om je Amerikaanse Water Spaniel regelmatig te wassen, vooral na zwemmen in zout water of vijvers met algen. Gebruik een hondenshampoo die speciaal is ontwikkeld voor honden met een krullende vacht.

Door regelmatige vachtverzorging en hygiënepraktijken te volgen, zorg je ervoor dat de vacht van je Amerikaanse Water Spaniel gezond en klitvrij blijft, en dat je hond er altijd op zijn best uitziet.

Om de vacht en de huid van jouw viervoeter te ondersteunen bieden wij een chew supplement aan op onze website: bekijk hier de voordelen

skin health supplement

Socialisatie: Gedrag met andere honden

De Amerikaanse Water Spaniel staat bekend om zijn dominante persoonlijkheid en kan soms agressief zijn tegenover andere honden. Om dit gedrag te voorkomen, is het van essentieel belang om vroeg te beginnen met de socialisatie van de hond. Door de hond te laten wennen aan verschillende situaties en andere honden, kan agressie worden verminderd en kan de Spaniel leren hoe hij zich op een gepaste manier moet gedragen.

Positieve trainingsmethoden moeten worden toegepast om gewenst gedrag te bevorderen. Beloningen en lof kunnen worden gebruikt om de hond te belonen voor goed gedrag en om gewenst sociaal gedrag met andere honden te stimuleren. Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn tijdens het trainingsproces, zodat de Amerikaanse Water Spaniel kan leren hoe hij zich op een respectvolle en vriendelijke manier kan gedragen ten opzichte van andere honden.

Met de juiste socialisatie kan de Amerikaanse Water Spaniel goed opschieten met andere honden. Het is echter belangrijk om te herkennen dat individuele honden uniek zijn en dat het gedrag kan variëren. Het is daarom raadzaam om altijd de interactie tussen de Amerikaanse Water Spaniel en andere honden te begeleiden en te controleren, zeker in nieuwe situaties of drukke omgevingen.

Opvoeding

De opvoeding van een Amerikaanse Water Spaniel vereist geduld, consistentie en positieve trainingsmethoden. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met trainen en te zorgen voor consistente regels en grenzen. Gehoorzaamheidstraining, socialisatie en positieve versterkingstechnieken zoals beloningen en lof zijn effectief bij de opvoeding van een Amerikaanse Water Spaniel. Met de juiste opvoeding kan de hond gehoorzaam en goed gemanierd worden.

“Een stevige opvoeding met duidelijke regels en grenzen is essentieel voor de Amerikaanse Water Spaniel. Ze leren snel en reageren goed op beloningen en positieve bekrachtiging. Varieer de trainingstechnieken om de hond betrokken en gemotiveerd te houden.” – Mariëlle, ervaren hondentrainer

Enkele belangrijke tips voor de opvoeding van een Amerikaanse Water Spaniel zijn:

 • Begin op jonge leeftijd met de training om gewenst gedrag aan te leren en ongewenst gedrag te voorkomen.
 • Wees consequent en duidelijk in de regels en grenzen die je stelt.
 • Gebruik positieve versterkingstechnieken zoals beloningen, lof en spel om gewenst gedrag te stimuleren.
 • Socialiseer je Amerikaanse Water Spaniel vroeg met andere honden, mensen en verschillende situaties.
 • Bied voldoende lichamelijke en mentale stimulatie om verveling en destructief gedrag te voorkomen.

Met de juiste opvoeding en training kunnen Amerikaanse Water Spaniels opgroeien tot gehoorzame en goed gemanierde honden die goed functioneren in het gezin en de samenleving.

Voordelen van positieve trainingsmethoden

Resultaten van positieve trainingsmethoden

Vermindert stress en angst bij de hond

Honden leren sneller en behouden informatie beter

Versterkt de band tussen de hond en de eigenaar

Gehoorzaamheid wordt bevorderd zonder angst of intimidatie

Zorgt voor meer plezier tijdens de trainingssessies

Honden vertonen positief en gewenst gedrag

Leefomstandigheden

De Amerikaanse Water Spaniel is een actieve hond die dagelijkse lichaamsbeweging nodig heeft. Ze zijn geschikt voor zowel het leven op het platteland als in een stedelijke omgeving, maar ze hebben voldoende ruimte en mogelijkheid nodig om te rennen en te spelen. Een huis met een omheinde tuin zou ideaal zijn voor dit ras. Ze gedijen goed bij menselijk gezelschap en moeten niet buitenshuis worden gehouden of te lang alleen gelaten worden.

Hondenras

Leefomstandigheden

Huisvesting

Amerikaanse Water Spaniel

Actief, dagelijkse lichaamsbeweging

Huis met omheinde tuin

Gezondheid: veel voorkomende kwalen en ziekten

De Amerikaanse Water Spaniel is over het algemeen een gezond ras, maar kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras:

Oogproblemen: Staar en entropion zijn veel voorkomende oogproblemen bij de Amerikaanse Water Spaniel. Staar veroorzaakt vertroebeling van de ooglens en kan leiden tot verminderd zicht of blindheid. Entropion is een aandoening waarbij het ooglid naar binnen krult, wat kan leiden tot irritatie en schade aan het oog.

Volwassen groeihormoon-responsieve dermatose: Dit is een erfelijke aandoening waarbij de hond haarverlies kan ervaren als reactie op groeihormonen. Het kan leiden tot dunner wordende vacht en kale plekken op het lichaam van de hond.

Om de gezondheid van jouw Amerikaanse Water Spaniel te waarborgen, is het belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden die gezonde dieren fokt en test op erfelijke aandoeningen. Regelmatige controles bij de dierenarts en een gezond dieet zijn ook essentieel voor het welzijn van jouw hond.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van een Amerikaanse Water Spaniel is ongeveer 12 jaar. Met een goede gezondheidszorg, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet kunnen ze een lang en gezond leven leiden.

Prijs en budget

De prijs van een Amerikaanse Water Spaniel pup kan variëren, afhankelijk van de fokker, de stamboom en de kwaliteit van de pup. Gemiddeld kan een Amerikaanse Water Spaniel pup tussen de 1000 en 1500 euro kosten. Daarnaast zijn er ook kosten voor voeding, dierenartsbezoeken, vachtverzorging en eventuele trainingscursussen. Het is belangrijk om een budget vast te stellen voordat je een Amerikaanse Water Spaniel aanschaft.

Dieet en voedingsbehoeften

Een Amerikaanse Water Spaniel heeft een uitgebalanceerd dieet nodig dat specifiek is afgestemd op zijn behoeften. Hoogwaardige hondenvoeding die voedzame ingrediënten bevat, zoals vlees, groenten en granen, is geschikt voor dit ras. Het is belangrijk om de voeding aan te passen aan de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de hond. Overvoeding moet worden vermeden om gewichtsproblemen te voorkomen. Daarnaast is voldoende water altijd belangrijk om te zorgen voor hydratatie.

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van een Amerikaanse Water Spaniel. Hoogwaardige hondenvoeding zorgt voor de juiste voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling. Het is belangrijk om voeding te kiezen die specifiek is afgestemd op het ras en rekening houdt met de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de hond.

Eiwitten zijn essentieel voor Amerikaanse Water Spaniels, omdat ze energie leveren en helpen bij de opbouw en reparatie van spieren. Kies voeding met hoogwaardige eiwitbronnen zoals vlees, vis of gevogelte. Koolhydraten, zoals granen en groenten, voorzien de hond van energie. Vetten zijn ook belangrijk voor een gezond dieet, maar moeten met mate worden gegeven om overgewicht te voorkomen.

Overvoeding moet altijd worden vermeden, omdat Amerikaanse Water Spaniels de neiging hebben om snel gewicht te winnen. Obesitas kan leiden tot gezondheidsproblemen en verminderde levenskwaliteit. Het is belangrijk om de voeding nauwkeurig af te meten en de richtlijnen van de fabrikant te volgen. Als je onzeker bent over de hoeveelheid voeding die je hond nodig heeft, raadpleeg dan een dierenarts voor advies.

Naast het uitgebalanceerde dieet is voldoende water altijd belangrijk voor de Amerikaanse Water Spaniel. Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is en moedig je hond aan om regelmatig te drinken. Hydratatie is essentieel voor een goede gezondheid en helpt bij de spijsvertering en het voorkomen van uitdroging.

Lichamelijke activiteit en training

De Amerikaanse Water Spaniel is een actieve hond die dagelijks lichamelijke activiteit nodig heeft. Om aan de energiebehoeften van dit ras te voldoen, zijn verschillende vormen van lichaamsbeweging en training essentieel.

 • Een lange wandeling: Maak regelmatig uitgebreide wandelingen met je Amerikaanse Water Spaniel. Dit geeft hem de kans om zijn energie kwijt te raken en mentaal gestimuleerd te worden door nieuwe geuren en omgevingen.
 • Joggen: Ben je een hardloper? Neem je hond dan mee tijdens je hardloopsessies. Zo kan hij zijn energie kwijt en houd je beiden fit.
 • Zwemmen: Amerikaanse Water Spaniels zijn natuurlijke zwemmers en genieten van watersporten. Neem je hond mee naar het strand, een meer of een zwembad om te zwemmen en te spelen in het water.
 • Hondensporten: Behendigheid, flyball en andere hondensporten zijn uitstekende manieren om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van de Amerikaanse Water Spaniel. Deze activiteiten bieden zowel lichaamsbeweging als mentale uitdaging.

Door regelmatige lichamelijke activiteit en training blijft je Amerikaanse Water Spaniel fysiek en mentaal gezond. Bovendien versterkt het de band tussen jou en je hond.

Training is ook belangrijk voor de Amerikaanse Water Spaniel. Vanwege hun intelligentie zijn ze in staat om snel nieuwe commando’s te leren en complexe taken uit te voeren. Positieve trainingsmethoden, zoals beloningen en lof, werken het beste met dit ras.

Investeer tijd in de training en socialisatie van je Amerikaanse Water Spaniel om gedragsproblemen te voorkomen en een gehoorzame en goed gemanierde hond te krijgen. Een goed getrainde Amerikaanse Water Spaniel zal beter reageren op commando’s en zich gelukkiger voelen.

Amerikaanse Water Spaniel naam ideeën

Het kiezen van een naam voor je Amerikaanse Water Spaniel kan leuk zijn, maar het is belangrijk om een naam te kiezen die goed bij het ras en de persoonlijkheid van de hond past. Hier zijn enkele ideeën voor namen:

 • Coco
 • Boomer
 • Max
 • Bella
 • Luna
 • Charlie
 • Daisy
 • Buddy
 • Lucy
 • Milo

Kies een naam die past bij de kenmerken en persoonlijkheid van jouw Amerikaanse Water Spaniel. Vergeet niet dat de naam van je hond een belangrijke manier is om hem te identificeren en een band met hem op te bouwen.

Beroemde Amerikaanse Water Spaniel rassen

Hoewel de Amerikaanse Water Spaniel niet zo bekend is als andere rassen, zijn er enkele beroemde honden van dit ras. Een bekende bekendheid is Palmer, een Amerikaanse Water Spaniel die bekendheid verwierf in het Amerikaanse televisieprogramma “Field & Stream.” Palmer, een prachtig exemplaar van het ras, heeft laten zien wat de Amerikaanse Water Spaniel kan bereiken in de hondensport en tentoonstellingen. Met zijn unieke kenmerken, energieke karakter en geweldige werkeigenschappen heeft Palmer het ras op de kaart gezet.

FAQ

Wat is het temperament van een Amerikaanse Water Spaniel?

Amerikaanse Water Spaniels staan bekend om hun vriendelijke, energieke en intelligente karakter. Ze zijn vaak liefdevol naar hun gezin en hebben een stabiel temperament. Echter, ze kunnen ook koppig en onafhankelijk zijn, wat vraagt om consistente training en socialisatie.

Wat zijn de belangrijkste gezondheidsproblemen bij Amerikaanse Water Spaniels?

Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Amerikaanse Water Spaniels zijn oogproblemen zoals staar en entropion, evenals volwassen groeihormoon-responsieve dermatose, een erfelijke aandoening die haarverlies kan veroorzaken. Regelmatige dierenartscontroles en een gezonde levensstijl zijn cruciaal voor het welzijn van dit ras.

Hoeveel lichaamsbeweging heeft een Amerikaanse Water Spaniel nodig?

Amerikaanse Water Spaniels zijn zeer actieve honden die dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben. Lange wandelingen, joggen, zwemmen en deelname aan hondensporten zijn allemaal uitstekende manieren om aan hun energiebehoeften te voldoen en ze fysiek en mentaal gestimuleerd te houden.

Wat is de gemiddelde levensverwachting van een Amerikaanse Water Spaniel?

De gemiddelde levensverwachting van een Amerikaanse Water Spaniel ligt tussen de 10 en 15 jaar. Met goede gezondheidszorg, een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging kunnen ze een lang en gezond leven leiden.

Wat zijn enkele belangrijke tips voor de opvoeding van een Amerikaanse Water Spaniel?

Enkele belangrijke tips voor de opvoeding van een Amerikaanse Water Spaniel zijn vroeg beginnen met training, consistente regels en grenzen stellen, gebruik maken van positieve versterkingstechnieken, voldoende socialisatie, en het bieden van voldoende lichamelijke en mentale stimulatie om verveling te voorkomen.

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

ALSO INTERESTED IN

Algemeen

Australian Silky Terrier
Ontdek de charmes van de Australian Silky Terrier: een slim, energiek hondenras met tips voor vachtverzorging en een ideaal gezelschapsdier.

Algemeen

Azawakh
Ontdek de edele Azawakh – een uniek hondenras met een nobel karakter en specifieke verzorgingsbehoeften. Leer over hun temperament en eigenschappen.

Algemeen

Australian Stumpy Tail Cattle Dog
Ontdek de levendige wereld van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog: hun unieke karakter, verzorging en wat hen zo bijzonder maakt.

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.