Gebruik code CHANGE20 voor 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer . Klik hier.

Gebruik code CAT50 voor 50% korting op je eerste bestelling 1.5kg kattenvoerKlik hier.

Alles over Akita Inu – Karakter & Verzorging

Ontdek alles over Akita Inu, dompel je onder in de wereld van dit speciale hondenras en kom meer te weten over karakter & verzorging.

alles over de Akita inu

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

De Akita Inu is een bijzonder hondenras dat bekend staat om zijn unieke karakter en specifieke verzorgingsbehoeften. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de Akita Inu, een prachtige Japanse hond. We zullen ingaan op het karakter en temperament van dit hondenras, de fysieke kenmerken, de benodigde verzorging, en nog veel meer. Of je nu al een fan bent van de Akita Inu of gewoon nieuwsgierig bent naar dit fascinerende hondenras, je zult zeker genieten van het verkennen van hun kenmerken en verzorging.

 • Land van herkomst: Japan
 • Rasgroep: Spits en oertypen
 • Gewicht: 38-59 kg
 • Schofthoogte: 61-67 cm (reuen), 58-64 cm (teven)
 • Vachtkleur: Rood, wit, brindle, sesam
 • Levensverwachting: 10-12 jaar

Geschiedenis van de Akita Inu

De Akita Inu heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Japan. Het ras is ontstaan in de regio Akita op het eiland Honshu en diende oorspronkelijk als jachthond en trekhond. De Akita Inu heeft op keizerlijk bevel de status van “nationaal natuurmonument” gekregen en is een van de oudste en meest oorspronkelijke hondenrassen. In de loop der jaren zijn er verschillende lijnen van het ras ontstaan, waaronder de Japanse Akita Inu en de Amerikaanse Akita Inu.

Japanse Akita: karakter & temprament

De Akita Inu staat bekend om zijn trouwe en rustige karakter. Het is een evenwichtige hond met een stoïcijnse uitstraling. De Akita is moedig, zelfstandig, eigenwijs en intelligent. Hij heeft een groot jachtinstinct en is waakzaam en beschermend naar zijn gezin. Ondanks zijn rustige aard kan de Akita dominant zijn en heeft hij een consequente en geduldige opvoeding nodig. Hij vormt een sterke band met zijn baasje maar is over het algemeen terughoudend ten opzichte van vreemden.

Akita Inu fysieke kenmerken

De Akita Inu is een grote hond met een krachtige en gespierde bouw. Hij kan een schofthoogte bereiken van maximaal 70 cm en weegt gemiddeld tussen de 30 en 50 kg.

Hoogte en gewicht

De Akita Inu heeft een imposante gestalte en kan een aanzienlijke hoogte bereiken. Volwassen Akita Inu’s hebben een schofthoogte van maximaal 70 cm. In termen van gewicht varieert de Akita Inu tussen de 30 en 50 kg, afhankelijk van factoren zoals geslacht, genetica en individuele lichaamsbouw.

Hoofd en lichaam

Het hoofd van de Akita Inu is breed en vormt een opvallend kenmerk van het ras. Het heeft krachtige kaken en karakteristieke driehoekige oren die rechtop staan. Het lichaam van de Akita Inu is gespierd en goed geproportioneerd, met een recht en stevig beenwerk. De rug is recht en goed ondersteund, terwijl de borst diep en breed is.

Vacht en kleur

De vacht van de Akita Inu is uniek en draagt bij aan zijn charmante uiterlijk. Het bestaat uit een ruwe, harde buitenlaag en een zachte, dichte ondervacht. De Akita Inu heeft traditioneel vachtkleuren zoals rood en sesam, maar kan ook gestroomd en wit zijn. Een interessant kenmerk van de vachtkleur is de aanwezigheid van “Urachiro”, wat verwijst naar witte haren aan de zijkant van de staart, de bakkenbaarden, de onderkant van de kaak, bij de hals, de buik en aan de binnenkant van de poten.

Even alles op een rijtje

Fysieke kenmerken

Details

Hoogte

Tot 70 cm

Gewicht

30-50 kg

Hoofd

Breed met driehoekige oren

Lichaam

Gespierd en goed geproportioneerd

Vacht

Ruwe buitenlaag met zachte ondervacht

Kleur

Rood, sesam, gestroomd, wit

Vachtverzorging en hygiëne 

De vacht van de Akita Inu vereist regelmatige verzorging om klitten en overtollig haar te voorkomen. Het wordt aanbevolen om de Akita wekelijks te borstelen, vooral tijdens de ruiperiode. Dit helpt bij het verwijderen van losse haren en vermindert de kans op klitten en vilt. Daarnaast moeten de nagels van de Akita regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden en ongemak veroorzaken. Het is ook belangrijk om de oren van de Akita regelmatig te controleren en schoon te maken om oorinfecties te voorkomen. Maak de oren voorzichtig schoon met een zachte doek en gebruik indien nodig een speciale oorreiniger voor honden. Vergeet tenslotte niet om de tanden van de Akita regelmatig te poetsen om tandheelkundige problemen te voorkomen. Gebruik een hondentandenborstel en speciale hondentandpasta om de tanden gezond te houden.

Naast de regelmatige verzorging is het ook belangrijk om de Akita Inu regelmatig te baden om zijn vacht schoon en gezond te houden. Gebruik een milde hondenshampoo en zorg ervoor dat je grondig uitspoelt om geen zeepresten achter te laten. Droog de Akita Inu goed af met een handdoek en laat hem indien mogelijk aan de lucht drogen om klitten te voorkomen. Let op: overmatig baden kan de natuurlijke oliën in de vacht aantasten, dus zorg ervoor dat je de Akita niet te vaak wast, tenzij dit noodzakelijk is.

Tips & Trics voor de verzorging van jouw Japanse Akita

 • Wekelijks borstelen: Borstel de vacht van de Akita wekelijks om klitten en overtollig haar te voorkomen.
 • Regelmatig nagels knippen: Houd de nagels van de Akita kort door ze regelmatig te knippen.
 • Oren controleren en schoonmaken: Controleer de oren van de Akita regelmatig op tekenen van infectie en maak ze schoon indien nodig.
 • Tanden poetsen: Poets de tanden van de Akita regelmatig om tandheelkundige problemen te voorkomen.
 • Regelmatig baden: Was de Akita regelmatig om zijn vacht schoon en gezond te houden, maar niet te vaak om de natuurlijke oliën in de vacht te behouden.

 

Socialisatie: gedrag met andere honden

De Akita Inu staat bekend om zijn sterke jachtinstinct en kan dominant gedrag vertonen ten opzichte van andere honden. Het is van groot belang om de Akita Inu op jonge leeftijd goed te socialiseren en te laten wennen aan andere honden, om gedragsproblemen in de toekomst te voorkomen. Een goede socialisatie helpt de Akita Inu om zich comfortabel en vriendelijk te gedragen in de aanwezigheid van andere honden, en kan de kans op eventuele conflicten verminderen.

Opvoeding

De opvoeding van een Akita Inu vereist consequentie, geduld en positieve bekrachtiging. Het is belangrijk om als eigenaar een goede roedelleider te zijn en het respect van de Akita te verdienen. Harde hand of geweld zal niet werken met dit ras en kan zelfs leiden tot agressief gedrag.

Trainingen moeten gevarieerd zijn en de Akita moet worden gemotiveerd om gehoorzaam te zijn. Met de juiste aanpak en de nodige inzet kan de Akita een geweldige metgezel en gehoorzame hond zijn.

Leefomstandigheden

De Akita Inu kan zowel in een appartement als in een huis met tuin worden gehouden, maar hij heeft voldoende ruimte en bewegingsvrijheid nodig. Het ras is geschikt voor gezinnen, maar doordat de Akita een eenling is, is het belangrijk dat hij veel aandacht krijgt van zijn gezin en niet langdurig alleen wordt gelaten. De Akita kan zich aanpassen aan verschillende leefomstandigheden, maar heeft dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Een Akita Inu heeft behoefte aan voldoende ruimte om te bewegen en te spelen. Een huis met een tuin is ideaal, zodat de Akita vrij kan rondrennen en zijn energie kwijt kan. Het is belangrijk om een veilige omheining te hebben, aangezien de Akita soms een avontuurlijke kant kan hebben en graag op verkenning gaat. Daarnaast is dagelijkse lichaamsbeweging, zoals lange wandelingen, ook belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van de Akita Inu.

De Akita Inu is een gezinshond en gedijt goed in een gezinssituatie. Hij hecht zich sterk aan zijn gezin en is zeer loyaal. Het is belangrijk dat alle gezinsleden de Akita respecteren en op een liefdevolle en consistente manier met hem omgaan. Het is ook essentieel dat de Akita niet langdurig alleen wordt gelaten, omdat hij sociaal is en gezelschap nodig heeft. Als de Akita lange tijd alleen wordt gelaten, kan dit leiden tot gedragsproblemen zoals verlatingsangst.

Hoewel de Akita zich kan aanpassen aan verschillende leefomstandigheden, is het belangrijk om te weten dat dit ras niet geschikt is voor iedereen. De Akita Inu eist veel tijd, aandacht en toewijding. Hij heeft behoefte aan een eigenaar die bereid is om in zijn behoeften te voorzien en die hem een liefdevol en stimulerend thuis kan bieden.

Concluderend heeft de Akita Inu voldoende ruimte en bewegingsvrijheid nodig om gelukkig en gezond te blijven. Een huis met een tuin is ideaal, maar zolang de Akita dagelijkse lichaamsbeweging krijgt en voldoende aandacht van zijn gezin, kan hij zich aanpassen aan verschillende leefomstandigheden. Als gezinshond gedijt de Akita goed in een liefdevolle en consistente omgeving, waarin hij een sterke band kan opbouwen met zijn gezin.

Gezondheid: veel voorkomende kwalen en ziekten

Hoewel de Akita Inu over het algemeen een gezond ras is, kan het ras vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen en gezondheidsproblemen. Veelvoorkomende kwalen en ziekten bij de Akita Inu kunnen onder andere volgende zaken zijn: 

Aandoening

Symptomen

Behandeling

Heupdysplasie

Pijn, mank lopen, verminderde mobiliteit

Medicatie, fysiotherapie, chirurgie

Elleboogdysplasie

Kreupelheid, stijfheid, moeite met bewegen

Medicatie, fysiotherapie, chirurgie

Staar

Verminderd zicht, troebele ogen

Chirurgie om de cataract te verwijderen

Schildklierproblemen

Gewichtsveranderingen, vermoeidheid, haaruitval

Hormoonvervangende therapie

Auto-immuunziekten

Verschillende symptomen, afhankelijk van de specifieke ziekte

Medicatie, immunosuppressieve therapie

Wij van Imby merkten dat meerdere hondenrassen last krijgen van heupdysplasie, elleboogdysplasie of andere gewrichtsproblemen. Daardoor hebben we de ‘hip & joint’ supplementen op de markt gezet. Met dit supplement ondersteun je de gezondheid van de gewrichten van je hond en vergroot je de mobiliteit en flexibiliteit.

Levensverwachting

De levensverwachting van een Akita Inu ligt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar. Met de juiste voeding, regelmatige diergeneeskundige controles en een liefdevolle verzorging kan een Akita Inu gezond ouder worden en een lang en gelukkig leven leiden.

 

prijs en Budget

De prijs van een Akita Inu kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de afstamming van de puppy, de reputatie van de fokker en de regio waarin je woont. Gemiddeld kan een Akita Inu puppy tussen de €1000 en €2000 kosten. Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met de kosten voor voeding, dierenartsbezoeken, vachtverzorging en andere benodigdheden voor de hond.

Kostenpost

Gemiddelde prijs

Aanschafkosten Akita Inu puppy

€1000 – €2000

Voeding

€30 – €50 per maand

Dierenartsbezoeken

€100 – €300 per jaar (exclusief eventuele medische behandelingen)

Vachtverzorging

€50 – €100 per jaar (inclusief borstels, shampoos, enz.)

Andere benodigdheden (riemen, halsbanden, speelgoed, enz.)

€100 – €200 per jaar

Dieet en voedingsbehoeften

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van een Akita Inu. Het is belangrijk om hoogwaardige hondenvoeding te gebruiken die voldoet aan de voedingsbehoeften van het ras. Een Akita Inu heeft een goede mix van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen nodig. Het is ook belangrijk om de voeding van de Akita Inu af te stemmen op zijn leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en eventuele gezondheidsproblemen.

Lichamelijke activiteit en training

De Akita Inu is een energiek ras dat dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig heeft. Om uw Akita Inu actief en gelukkig te houden, is het belangrijk om lange wandelingen te maken, samen te spelen in de tuin en mentale stimulatie te bieden. Deze activiteiten helpen uw Akita Inu zijn energie kwijt te kunnen en dragen bij aan zijn algehele welzijn.

Naast lichamelijke activiteit is training ook essentieel voor de Akita Inu. Het ras is intelligent en trainbaar, maar vereist een consequente en positieve trainingsaanpak. Het is belangrijk om de trainingen gevarieerd en uitdagend te houden om uw Akita Inu betrokken en gemotiveerd te houden. Met de juiste training kan uw Akita Inu gehoorzaamheid, basiscommando’s en leuke trucjes leren.

Akita Inu naam ideeën

Het kiezen van de perfecte naam voor je Akita Inu kan een leuke en creatieve taak zijn. Er zijn verschillende bronnen van inspiratie voor namen, waaronder de persoonlijkheid, fysieke kenmerken, afkomst of zelfs de favoriete film- of boekpersonages. Enkele populaire namen voor Akita Inus zijn bijvoorbeeld: Hachikō, Kuma, Yuki, Kiko, Sakura en Hiro.

Bekende Akita Inu’s

De Akita Inu heeft wereldwijd bekendheid gekregen dankzij enkele beroemde individuen van het ras. Hachikō is een van de bekendste Akita Inus en staat bekend om zijn ongelooflijke trouw aan zijn baasje. Andere beroemde Akita Inus zijn onder andere Ken, de Akita Inu van prinses Astrid van België, en Kuma, de Akita Inu van influencer en hondenliefhebber Josh Brueckner.

FAQ

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het karakter van de Akita Inu?

De Akita Inu staat bekend om zijn trouw, rustig en moedig karakter. Eigenaren moeten geduldig en consequent zijn in de opvoeding, waarbij ze respect verdienen zonder gebruik te maken van harde methoden.

Zijn Akita Inu’s hypoallergeen en geschikt voor mensen met allergieën?

Nee, Akita Inu’s zijn niet hypoallergeen. Ze hebben een dikke vacht die kan leiden tot allergische reacties bij mensen die gevoelig zijn voor hondenhaar.

Welke specifieke verzorgingsbehoeften heeft een Akita Inu?

Akita Inu’s hebben regelmatige borstelbeurten nodig om klitten te voorkomen, wekelijkse controle en reiniging van de oren, nagelknippen indien nodig, en periodieke baden om hun vacht schoon te houden.

Is de Akita Inu een geschikt ras voor gezinnen met kinderen, gezien zijn temperament en grootte?

Hoewel Akita Inu’s loyaal zijn aan hun gezin, kunnen ze vanwege hun grootte en dominante karakter beter geschikt zijn voor gezinnen met oudere kinderen. Een goede socialisatie van jongs af aan is essentieel.

Welke gezondheidsproblemen zijn typisch voor de Akita Inu?

Typische gezondheidsproblemen zijn heup- en elleboogdysplasie, staar, schildklierproblemen en auto-immuunziekten. Eigenaren moeten regelmatig dierenartscontroles plannen en eventuele symptomen zoals kreupelheid of veranderingen in gedrag nauwlettend in de gaten houden voor tijdige behandeling.

COMPLETE PET FOOD MADE WITH 100% NATURAL INGREDIENTS

Anti allergie hondenvoer

Insect-Based Hondenvoer

Google review about Imby

reviews

ALSO INTERESTED IN

Algemeen

Alpenländische Dachsbracke
Ontdek alles over Alpenländische Dachsbracke! Dit Oostenrijkse ras staat bekend om zijn unieke karakter, leer het hier.

Algemeen

Argentijnse hond
Ontdek alles over Argentijnse Dog ook bekend als de Dogo Argentino. Leer dit van oorsprong Argentijns hondenras kennen. Veel leerplezier!

Algemeen

Alles over Amerikaanse Water Spaniel
Ontdek alles over Amerikaanse Water Spaniel. Dit hondenras staat bekend om zijn liefdevol en energieke karakter. Leer het hier allemaal!

"*" indicates required fields

Wacht eens even, Een cadeautje voor jouw hond!

In ruil voor je e-mailadres, ontvang je van ons 20% korting op je eerste bestelling hondenvoer!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.